Net een pup?

Onze dierenartsen wijzen je de weg met een gratis Puppy Wijzer. Ga naar: onze Puppy Wijzer

Wat is een navelbreuk bij een hond?

Normaal groeit de buikwand rond de navel van je puppy na de geboorte vanzelf dicht. Soms gebeurt dat niet. Dan ontstaat er een navelbreuk. Bij een navelbreuk kan een gedeelte van de buikinhoud van je hond naar buiten komen.

Wat zijn de symptomen van een navelbreuk bij een hond?

Een navelbreuk ziet eruit als een bult van uitpuilend vet in de buik van je hond. In zeldzame gevallen kan er door de opening ook een stukje darm uitpuilen.

Wat zijn de oorzaken van een navelbreuk bij een hond?

Een vaak voorkomende oorzaak van een navelbreuk is een genetische zwakke plek in de buikwand. Het gaat dan om een aangeboren afwijking  en komt meer voor bij bearded collies, boerboels en shih tzus. Het wordt sterk aangeraden om met deze dieren niet te gaan fokken. Een andere oorzaak is dat er soms een stukje darmvlies in de weg zit waardoor de navel niet dicht kan groeien.

Waarom zou je een navelbreuk bij een hond laten behandelen?

Een onbehandelde navelbreuk kan ernstige gevolgen hebben. Uitpuilende darmen kunnen gekneld raken en afsterven. Met de juiste behandeling kan je voorkomen dat je hond in een shocktoestand terecht komt en overlijdt.

Een navelbreuk bij een hond: de diagnose

Zolang het uitpuilende deel soepel blijft en teruggeduwd kan worden, is er geen operatie nodig.

Voelt de navelbreuk hard aan of ziet de plek rood? Dan bestaat het risico dat er een stukje darm klem zit. Een operatie is dan levensnoodzakelijk.

Een navelbreuk bij een hond: de behandeling

Een navelbreukoperatie bij je hond gebeurt onder narcose. Afhankelijk van de grootte van de navelbreuk haalt je dierenarts overtollige huid weg. Vergroeiingen worden voorzichtig losgemaakt. Darmen worden teruggeplaatst in de buikholte waarna de buik van je hond wordt gehecht. Je hond mag dezelfde dag weer naar huis. Vaak wordt een navelbreukoperatie gecombineerd met een sterilisatie

De kosten voor een navelbreukoperatie kunnen variëren. Ze hangen af van het gewicht van je hond en de soort operatie. Neem gerust contact op met een AniCura-dierenarts voor meer informatie.

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.