Je hond verzekeren: wel of niet doen?

Je houdt van jouw hond. je zorgt goed voor hem, hij krijgt voldoende beweging, goede voeding en als hij een keer ziek is gaat je naar de dierenarts. Maar dat kost wel geld.

Je hond verzekeren: wel of niet doen?

Natuurlijk wil je het beste voor jouw hond, ook als jouw hond ziek is of zorg nodig heeft na een ongeluk. Overweeg je om een huisdierenverzekering te nemen, of twijfel je of dit nodig is? Ons advies is om hierover goed na te denken, om zo te voorkomen dat je verrast wordt door hoge kosten. Sommige mensen hebben geluk en hebben een kerngezond dier dat nooit ergens last van heeft en heel oud wordt. Helaas kan er altijd iets met jouw hond gebeuren, zoals een ongeluk, een ziekte of een aangeboren afwijking. Zeker oude dieren overkomt nog wel eens iets! Wanneer jouw hond iets mankeert, kunnen de dierenartskosten oplopen door onderzoeken en behandelingen. Een verzekering kan heel geruststellend zijn en zorgt ervoor dat je je, op het moment dat er iets mis is, volledig op jouw hond kunt richten, zonder geldzorgen.

Steeds meer zorg voor honden mogelijk

In België is er op het gebied van dierenzorg tegenwoordig veel meer mogelijk dan vroeger. Zo kunnen ook dieren bijvoorbeeld onderzocht of geholpen worden met een MRI, CT-scan, echo, röntgen, uitgebreide (orthopedische) operaties of een oncologische behandeling. Ook kan jouw hond voor meer complexe zorg verwezen worden naar een dierenarts-specialist, die een meerjarige aanvullende opleiding gedaan heeft in bijvoorbeeld chirurgie, oogheelkunde of een andere discipline.

Ook zorg voor honden heeft een prijskaartje

Diergeneeskunde wordt alsmaar geavanceerder waardoor huisdieren beter geholpen kunnen worden dan voordien en zo van een langer, kwaliteitsvol leven met hun baasje kunnen genieten. Echter, des te complexer en kwalitatiever de zorg des te hoger de prijs. Speciale apparatuur, infrastructuur en continue bijscholing hebben een impact op de kost. Voor sommige operaties of dringende behandelingen kan de rekening aardig oplopen. Dat geldt ook voor de zorg voor mensen, alleen is men zich daar niet altijd van bewust aangezien de verplichte ziekteverzekering het grootste deel van de prijs betaalt en je meestal de werkelijke prijs niet te zien krijgt. Helaas maken wij het nog te vaak mee dat we dieren onnodig moeten laten inslapen omdat de kosten van een behandeling voor de eigenaar te hoog zijn om te betalen. Het hebben van een huisdier betekent ook verantwoordelijk zijn voor een goede verzorging. Die zorg gaat over meer dan alleen goede voeding en een mooie mand.

Huisdierenverzekering om onverwachte zorgkosten te voorkomen        

Sinds kort is het gelukkig mogelijk om ook voor jouw hond een ongevallen- en ziektekostenverzekering af te sluiten. Voor een vast bedrag per maand hoef je je dan geen zorgen meer te maken over onverwachte medische kosten voor jouw hond. Natuurlijk kan je er ook voor kiezen om te sparen voor onverwachte zorgkosten bij jouw hond. Het nadeel hierbij is dat je niet weet of je genoeg gespaard hebt als jouw hond een ongeval krijgt of ziek wordt. En als het spaarpotje leeg is, is het leeg.

Wat is een huisdierenverzekering?

Een huisdierenverzekering is een verzekering die je beschermt tegen hoge onverwachte ziektekosten van jouw hond. je betaalt daarvoor een vast bedrag per maand aan de verzekeraar. De voorwaarden verschillen per verzekeraar. Vaak kan je zelf kiezen voor welke gebeurtenissen je jouw hond wil verzekeren, zoals een ongeval, ziekte of een crematie. Ook bepaal je zelf hoe hoog het bedrag is van de verzekering en het eigen risico. Een huisdierenverzekering lijkt dus veel op een ziektekostenverzekering van de mens.

Huisdierenverzekeringen in België

Er zijn in België inmiddels flink wat aanbieders met allemaal hun eigen voorwaarden. In België kan voorlopig alleen een huisdierenverzekering voor honden, katten, konijnen en papegaaien afgesloten worden. Niet alle verzekeraars bieden een verzekering aan voor al deze dieren. Ons advies is om zelf goed uit te zoeken welke verzekering het beste bij je past. Laat je vooraf goed en duidelijk informeren. De drie grootste spelers in België zijn: Figo, PetExpert en Santévet.

Kosten kunnen per verzekering en type huisdier verschillen

Aanbieders van huisdierenverzekeringen bepalen zelf de hoogte van de premie: het bedrag dat je maandelijks of jaarlijks betaalt voor de verzekering. Dat is de ‘vrije marktwerking’. Zij baseren zich daarbij op cijfers uit het verleden, de verwachtingen voor de toekomst en hun kostenstructuur. De kosten kunnen dus per verzekering verschillen.

Ook het type huisdier is bepalend voor de hoogte van de premie. Veel huisdierverzekeraars vragen bij het afsluiten van de verzekering daarom naar:

  • diersoort
  • ras of gewicht
  • geslacht
  • leeftijd

Het is vaak lastig om de kosten tussen verzekeringen te vergelijken, omdat niet elke verzekering dezelfde zorgkosten vergoedt of bijvoorbeeld een hogere eigen bijdrage vraagt. Om je hierbij te helpen, geven we je een aantal tips voor het kiezen van een passende huisdierenverzekering.

Tips voor het kiezen van een huisdierenverzekering

Een huisdierenverzekering vergoedt veel maar niet alles. We raden aan om vooraf goed per verzekering door te lezen wat er wel en niet vergoed wordt. Let in elk geval op:

  • Hoe zit het met de eigen bijdrage/risico, ook forfait genoemd?
  • Wat wordt er precies gedekt: ziektes en ongevallen of ook preventieve zorg?
  • Kan de basisdekking uitgebreid worden met aanvullende dekkingen zoals bijvoorbeeld een reisverzekering?
  • Is er een wachttermijn (een periode tussen aanmelden en ingaan van de verzekering), en wat wordt er vergoed tijdens de wachttermijn?
  • Is er een korting van toepassing voor het afsluiten van de verzekering vóór een bepaalde leeftijd van jouw hond?
  • Wat zijn de uitsluitingen (wat wordt niet vergoed)?
  • Worden aandoeningen aan de heupen en ellebogen voor jouw hond vergoed?
  • Wordt het dier levenslang verzekerd of is er een maximum leeftijd?
  • Betaalt de verzekeraar bij hoge bedragen direct uit aan dierenarts, zonder dat je het bedrag hoeft voor te schieten?
  • Hoeveel ervaring heeft de verzekeringsmaatschappij, heeft deze een goede naam?

Neem rustig de tijd voor het kiezen van een passende verzekering. Kijk op de sites van de aanbieders en bel ze op wanneer je een vraag hebt. Het is belangrijk dat je vooraf weet waar je aan begint.

Verzekering: advies van de dierenarts

Je zal zelf moeten bepalen of je jouw hond wel of niet verzekert. Het is in elk geval heel belangrijk om ervoor te zorgen dat je voorbereid bent op het houden van een dier, ook financieel. De keuze van een verzekeraar is afhankelijk van je persoonlijke wensen en situatie van je huisdier. Houd bij het kiezen van een verzekeraar rekening met bovenstaande tips.

Contact a veterinarian

Did this article help you?

Please select what suits your situation or type on your own. We greatly appreciate your feedback.

Thank you!

We really appreciate it

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.