australische-herder

Australische herder

Op zoek naar een trouwe en intelligente waakhond bomvol energie? Dan is de Australische herder, ook gekend als Australian shepherd, een geweldige aanwinst.

Quick facts

Each dog is a unique individal and their characteristics also differ within the breed
  • Kindvriendelijk

    Sommige honden zijn over het algemeen speelser en socialer in de buurt van kinderen en toleranter voor het gedrag van kinderen dan andere.
  • Behoefte aan beweging

    Hoeveel beweging heeft dit ras dagelijks nodig.
  • Ervaring

    Hoeveel ervaring als hondeneigenaar je nodig hebt voordat je overweegt dit ras te kopen.
  • Vachtverzorging

    Hoeveel vachtverzorging dit ras nodig heeft op regelmatige basis.
  • Haaruitval

    Hoeveel haar dit ras verliest op regelmatige basis.
  • Gezondheidsproblemen

    Hoe gevoelig dit ras is voor veelvoorkomende gezondheidsproblemen.
  • Grootte

    Hoe groot honden van dit ras kunnen worden.
  • Blaffen

    Hoe vaak dit ras de neiging heeft om te blaffen.

Rasgeschiedenis

Het is niet helemaal duidelijk waar de Australische herder vandaan komt. De beestjes worden gelinkt aan de Verenigde Staten, maar ook aan Duitsland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. Australian shepherds zijn waarschijnlijk een kruising tussen Australische langharige collies en Duitse en Baskische herdershonden.

De allereerste Australian shepherds leken helemaal niet op het ras dat we vandaag kennen. De honden werden toen Spaanse of Californische herders en Pastor-honden genoemd. Vanaf 1945 werd de Australische herder als ras erkend.

Karakter van een Australische herder

Een Australische herder heeft een loyaal en toegewijd karakter. De honden zijn het liefst zo dicht mogelijk bij hun baasjes en werken graag samen. Het ras is heel makkelijk te trainen. Verder zijn ze het gelukkigst als ze iets te doen hebben.

Australische herders zijn over het algemeen extravert en vriendelijk. Maar vergis je niet. De honden kunnen naar vreemden toe erg beschermend zijn. Australische herders zullen laten weten wanneer er vreemden aankomen.

Activiteit

Australische herders zijn energieke en atletische honden die veel beweging nodig hebben. De beestjes hebben actieve en toegewijde baasjes nodig. Maak dus regelmatig lange trektochten met je Australische herder. 

Betrek je hond bij je dagelijkse bezigheden. Australische herders zijn ongelooflijk intelligente honden die je met allerlei taken kunnen helpen. Verder kan je met je Australische herder meedoen aan hondensporten.

Vachtverzorging van een Australische herder

De vacht van een Australische herder kan golvend of recht zijn. Borstel je Australische herder twee keer per week. Vergeet niet zijn vacht goed te drogen nadat je je hond hebt gewassen.

Training

Begin meteen met de socialisatie en gehoorzaamheidstraining van je Australische herder puppy. De honden zijn loyaal, intelligent en hebben enorm veel energie. Het ras is om die redenen makkelijk te trainen. Australische herders houden van routine. Verder laat je ze best niet te lang alleen.

Raskenmerken Australische herder

Type

De Australian shepherd behoort tot de familie van de herdershonden. Andere honden binnen deze familie zijn onder andere de border collie, de Duitse herder en de saarlooswolfhond.

Grootte en gewicht

  • Reuen: 51 tot 58 cm
  • Teven: 46 tot 53 cm
  • Gewicht: 16 tot 32 kg

Kleur

De vacht van Australische herders komt voor in zwarte, bruine, rode en blauwe kleuren. 

Bijzondere kenmerken

Je zal veel tijd moeten spenderen aan je Australische herder. De hond is gefokt als herders- en jachthond. Je zal hen moeten leren dat ze niet mogen bijten en jagen. Australische herders en kleinere honden zijn daarom vaak geen goede combinatie. 

Leeftijd 

De Australische herder wordt gemiddeld zo’n 13 jaar oud.

Erfelijke ziekten

Australische herders zijn over het algemeen gezonde beestjes. Maar er bestaan enkele erfelijke ziektes. Wanneer je een Australische herder met een stamboom koopt, kan je zien waarop de hond getest is. De typische erfelijke ziekten van het ras zijn:

  • Oogaandoeningen zoals Collie Eye Anomaly (CEA), Progressive retinale atrofie (PRA) en staar (HFS4)
  • Heupdysplasie
  • Elleboogdysplasie
  • Gevoeligheid voor medicijnen door MDR1 gen mutatie
  • Epilepsie
  • Beperkte doofheid, voornamelijk aan één kant. Dit is gerelateerd aan de kleur, namelijk aan merle en aan piebald.

Om erfelijke aandoeningen te voorkomen hebben de rasverenigingen fokreglementen opgesteld. Hierin kan je lezen wat de verplichte en aanbevolen testen bij mogelijke ouderdieren zijn om te bepalen wanneer ze moeten worden uitgesloten van de fok. Meer informatie vind je op: https://ascb.be. Op dit moment zijn de rasverenigingen fokkers verplicht om de ouderdieren te laten testen op: heupdysplasie, elleboogdysplasie, HSF4, MDR1 en PRA-DNAtest. 

Voeding

Kies het voer afhankelijk van de grootte en het activiteitsniveau van je hond. Twijfel je over welke voeding en hoeveel gram je hond nodig heeft? Neem dan contact op met een AniCura-dierenarts.

Ongecontroleerde of illegale hondenhandel

Net zoals je keuze om een hond in huis te halen doordacht moet zijn, sta je ook best even stil waar je de hond aanschaft. Ook in België zijn er namelijk broodfokkers actief. Broodfokkers zijn fokkers die het niet zo nauw nemen met het welzijn van de ouderdieren en de pups maar vooral winstbejag voor ogen hebben. Vaak bieden ze een variëteit aan rassen aan en zijn pups op korte termijn beschikbaar terwijl het niet ongewoon is om maanden op een wachtlijst te staan voor een pup verkocht door een erkende fokker. Die korte termijn is mogelijk doordat ze te jonge pups importeren van teefjes in het buitenland die in erbarmelijke omstandigheden aan de lopende band nestjes krijgen. Kopers ondersteunen zo onbewust ongecontroleerde of zelfs illegale hondenhandel. Te jonge pups betekenen meestal ook problemen met vaccinaties. Bovendien is de kans klein dat de ouderdieren getest zijn op erfelijke ziekten. Kies niet voor verkopers waarbij je niet zeker bent hoe de puppy is gefokt en de eerste maanden verzorgd werd. Ook wanneer deze online door particulieren wordt aangeboden. Slecht gefokte of verzorgde puppy’s kunnen gevaarlijke en ernstige (al dan niet erfelijke) ziektes hebben, zelfs met dodelijke afloop. Dus voorkom verdriet en hoge kosten en laat je goed informeren voordat je een pup of volwassen hond koopt. En tuurlijk wil je zo’n schattig hondje zo snel mogelijk in huis maar heb je je wel eens afgevraagd wat er met de onverkochte pups? Kies verstandig. Ook al moet je dan even wachten op je pup, het is het meer dan waard!

Hond adopteren

Uiteraard hoef je geen puppy te kopen. Er zijn nog veel lieverds die in het asiel wachten op een goede thuis. Via deze website van de Vlaamse overheid kan je een overzicht raadplegen van te adopteren honden.

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.