Net een pup?

Onze dierenartsen wijzen je de weg met een gratis Puppy Wijzer. Ga naar: onze Puppy Wijzer

beagle

Beagle

De beagle is een echte speurneus. Hij houdt van eten en gezelschap. Een beagle heeft over het algemeen een vrolijk karakter en is makkelijk in de omgang. Daarom is deze trouwe viervoeter een van de meest populaire gezinshonden.

Snelle feiten

De algemene eigenschappen van een ras kunnen verschillen per hond want elke hond is uniek.
  • Kindvriendelijk

    Sommige honden zijn over het algemeen speelser en socialer in de buurt van kinderen en toleranter voor het gedrag van kinderen dan andere.
  • Behoefte aan beweging

    Hoeveel beweging heeft dit ras dagelijks nodig.
  • Ervaring

    Hoeveel ervaring als hondeneigenaar je nodig hebt voordat je overweegt dit ras te kopen.
  • Vachtverzorging

    Hoeveel vachtverzorging dit ras nodig heeft op regelmatige basis.
  • Haaruitval

    Hoeveel haar dit ras verliest op regelmatige basis.
  • Gezondheidsproblemen

    Hoe gevoelig dit ras is voor veelvoorkomende gezondheidsproblemen.
  • Grootte

    Hoe groot honden van dit ras kunnen worden.
  • Blaffen

    Hoe vaak dit ras de neiging heeft om te blaffen.

Rasgeschiedenis

Beagles komen oorspronkelijk uit Engeland. Het ras ontstond in de vijftiende eeuw. Beagle komt van het woord ‘beag’ dat klein betekent in het Keltisch. Vroeger werden beagles gefokt om in groep op konijnen, hazen en herten te jagen. Het zijn kleine honden met een fantastisch reukvermogen. Je zal ze dan ook vaak zien snuffelen. Beagles zijn het gelukkigst wanneer ze een interessante geur kunnen volgen.

Karakter van een beagle

Het karakter van een beagle is energiek en speels. Het zijn enorm slimme, lieve en nieuwsgierige honden. Hun zachtaardige karakter maakt van hen de perfecte gezinshond. Beagles horen graag bij een groep. Daarom kunnen ze het erg goed vinden met andere honden.

Beagles kunnen vastberaden en koppig zijn wanneer ze hun zin niet krijgen. Verder gaan ze zich vervelen als ze te lang alleen zijn. Je beagle zal dan zelf manieren vinden om zich te vermaken. Meestal gaan ze huilen, graven of proberen ze te ontsnappen.

Activiteit

Beagles zijn actieve en energieke honden die elke dag minstens een uur lichaamsbeweging nodig hebben. Dit betekent niet dat je ze gewoon in je achtertuin los kan laten. Beagles zijn het gelukkigst wanneer ze gezelschap hebben. 

Naast jagen kan je ook heel goed met je beagle gaan wandelen of lopen. Hou je hond wel aan de lijn, want met zijn goede neus en jachtinstinct zal hij achter alle interessante geuren aan gaan.

Vachtverzorging van een beagle

De kortharige vacht van een beagle heeft weinig verzorging nodig. Je borstelt hem best een keer per week. Beagles zijn schone honden die over het algemeen niet vaak in bad moeten. Bovendien ruift het ras bijna niet.

Beagle opvoeden

Het opvoeden van beagles vereist tijd en geduld. Beagles hebben dagelijks beweging en mentale stimulatie nodig. De honden vinden geurspelletjes enorm leuk.

Het kan moeilijk zijn om het ras zindelijk te maken. Het duurt soms een jaar voor beagles volledig zindelijk zijn. Des te eerder je begint met socialisatie- en puppytraining, des te beter. 

Heb tijdens het trainen geduld, beloon je beagle en wees creatief. En onthoud dat beagles bijna alles zullen doen voor een traktatie.

Raskenmerken van een beagle

Type

De beagle behoort tot de familie van de geurhonden. Andere honden binnen deze familie zijn onder andere de teckel, de Engelse jachthond en de harrier.

Grootte en gewicht

  • Reuen en teven: 33 tot 40 cm
  • Gewicht: 8 tot 14 kg

Kleur

De meeste beagles hebben een korte vacht die wit, bruin en zwart van kleur is. Sommige beagles hebben op hun witte lichaam lichtgele of bruine vlekken.

Bijzondere kenmerken

Beagels zijn geurhonden. De neus van het ras bevindt zich daarom altijd op de grond. Een goed omheinde tuin is dus een must. Beagles zijn veelvraten. Je laat best nooit eten onbewaakt achter.

Leeftijd 

De beagle wordt gemiddeld zo’n 13 jaar oud.

Erfelijke ziekten

Beagles zijn over het algemeen gezonde beestjes, maar jammer genoeg komen er soms gezondheidsproblemen voor. Check daarom altijd bij jouw fokker op welke ziekten je hond getest is. De Beagle heeft enkele erfelijke ziektes waarbij de tussenwervelschijfziekte (IVDD) de belangrijkste is. Andere ziektes die vaak voorkomen zijn: :

  • Heupdysplasie
  • Patellaluxatie waarbij de knieschijf van de hond uit zijn plaats springt. Dat wordt veroorzaakt door verzwakking van de structuur rond de knieschijf of doordat de ligamenten die de knieschijf op zijn plaats houden ze naar de zijkant trekken.
  • Steroid responsive meningitis arteritis (SRMA of beagle pain syndroom)
  • Chinese beagle-syndroom
  • Beagle-dwerggroei
  • Epilepsie (ziekte van Lafora
  • Hypothyreoïdie waarbij de schildklier te weinig hormonen aanmaken 
  • Oogaandoeningen zoals glaucoom en PRA

Om erfelijke aandoeningen te voorkomen hebben de rasverenigingen fokreglementen opgesteld. Hierin kan je lezen wat de verplichte en aanbevolen testen bij mogelijke ouderdieren zijn om te bepalen wanneer ze moeten worden uitgesloten van de fok. Meer informatie vind je op: http://www.belgianbeagleclub.be

De beagle is ook gevoelig aan enkele aandoeningen, die een invloed kunnen hebben op zijn gezondheid: 

  • Obesitas 
  • Hyperadrenocorticisme (ziekte van Cushing)
  • Cryptorchidie, een niet-ingedaalde teelbal
  • Parodontitis, een ontsteking of infectie van het tandvlees die leidt tot verzwakking of verlies van de ondersteunende structuren van de tanden. De aandoening wordt veroorzaakt door tandplak en tandsteen die zich op de tanden ophopen.

Voeding

Beagles zijn voedseldieven en proberen alles op te eten. Ze zitten vaak met hun neus in het afval in de hoop daar iets te eten te vinden. Beagles eten snel te veel. Je houdt je beagle gezond door hem op gewicht te houden. Twijfel je over welke voeding en hoeveel gram je hond nodig heeft? Neem dan contact op met een AniCura-dierenarts.

Ongecontroleerde of illegale hondenhandel

Net zoals je keuze om een hond in huis te halen doordacht moet zijn, sta je ook best even stil waar je de hond aanschaft. Ook in België zijn er namelijk broodfokkers actief. Broodfokkers zijn fokkers die het niet zo nauw nemen met het welzijn van de ouderdieren en de pups maar vooral winstbejag voor ogen hebben. Vaak bieden ze een variëteit aan rassen aan en zijn pups op korte termijn beschikbaar terwijl het niet ongewoon is om maanden op een wachtlijst te staan voor een pup verkocht door een erkende fokker. Die korte termijn is mogelijk doordat ze te jonge pups importeren van teefjes in het buitenland die in erbarmelijke omstandigheden aan de lopende band nestjes krijgen. Kopers ondersteunen zo onbewust ongecontroleerde of zelfs illegale hondenhandel. Te jonge pups betekenen meestal ook problemen met vaccinaties. Bovendien is de kans klein dat de ouderdieren getest zijn op erfelijke ziekten. Kies niet voor verkopers waarbij je niet zeker bent hoe de puppy is gefokt en de eerste maanden verzorgd werd. Ook wanneer deze online door particulieren wordt aangeboden. Slecht gefokte of verzorgde puppy’s kunnen gevaarlijke en ernstige (al dan niet erfelijke) ziektes hebben, zelfs met dodelijke afloop. Dus voorkom verdriet en hoge kosten en laat je goed informeren voordat je een pup of volwassen hond koopt. En tuurlijk wil je zo’n schattig hondje zo snel mogelijk in huis maar heb je je wel eens afgevraagd wat er met de onverkochte pups? Kies verstandig. Ook al moet je dan even wachten op je pup, het is het meer dan waard!

Hond adopteren

Uiteraard hoef je geen puppy te kopen. Er zijn nog veel lieverds die in het asiel wachten op een goede thuis. Via deze website van de Vlaamse overheid kan je een overzicht raadplegen van te adopteren honden.

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.