border-collie

Border collie

Wist jij dat de bordercollie het meest intelligente ras ter wereld is? Bordercollies zijn van nature uitstekende herdershonden, maar tegenwoordig worden de honden ook bij hondensporten ingezet. Deze trouwe viervoeter is het perfecte ras voor een actief baasje.

Quick facts

Each dog is a unique individal and their characteristics also differ within the breed
  • Kindvriendelijk

    Sommige honden zijn over het algemeen speelser en socialer in de buurt van kinderen en toleranter voor het gedrag van kinderen dan andere.
  • Behoefte aan beweging

    Hoeveel beweging heeft dit ras dagelijks nodig.
  • Ervaring

    Hoeveel ervaring als hondeneigenaar je nodig hebt voordat je overweegt dit ras te kopen.
  • Vachtverzorging

    Hoeveel vachtverzorging dit ras nodig heeft op regelmatige basis.
  • Haaruitval

    Hoeveel haar dit ras verliest op regelmatige basis.
  • Gezondheidsproblemen

    Hoe gevoelig dit ras is voor veelvoorkomende gezondheidsproblemen.
  • Grootte

    Hoe groot honden van dit ras kunnen worden.
  • Blaffen

    Hoe vaak dit ras de neiging heeft om te blaffen.

Rasgeschiedenis

Het ras ontstond in een gebied tussen Engeland, Schotland en Wales. Vandaar de naam ‘border’, wat grens betekent. Herders fokten bordercollies om hun schapen te hoeden. De trouwe viervoeter werd inmiddels meermaals gekozen tot beste herdershond ter wereld. 

Eind achttiende eeuw hielden schaapherders de eerste herderwedstrijden. In 1906 werd The International Sheepdog Society (ISDS) opgericht. Vanaf dat moment werd de eerste stamboom bepaald voor het ras dat wij vandaag kennen als de bordercollie.

Het ras is vanwege hun intelligentie ook een favoriet voor hondensporten in behendigheid en gehoorzaamheid.

Karakter van een border collie

Bordercollies zijn ongelooflijk intelligente dieren. Door hun achtergrond als herdershond werken ze instinctief en intuïtief samen met hun baasje. Het karakter van een bordercollie past perfect in het dagelijkse leven van ervaren hondeneigenaars. Het ras gaat continu op zoek naar nieuwe uitdagingen.

Controleer zeker de stamboom van je bordercollie. Het ras had in het verleden namelijk last van overgevoeligheid en aanpassingsproblemen. 

Verder is het belangrijk dat je jouw bordercollie strikt traint. Het herdersinstinct van je hond kan ook worden aangewakkerd door andere bewegende objecten, zoals fietsers en auto’s. Dit kan erg gevaarlijk zijn voor je hond.

Activiteit

Bordercollies zijn erg actief en hebben elke dag beweging en mentale stimulatie nodig. Neem je hond daarom mee wanneer je gaat lopen, fietsen en wandelen. Laat je bordercollie ook problemen oplossen tijdens zijn training. Het ideale baasje voor een bordercollie is een actief persoon die geïnteresseerd is in hondentraining.

Vachtverzorging van een border collie

De vacht van een bordercollie kan variëren van kort tot middellang. Verder moet een bordercollie af en toe geborsteld worden.

Training

Het opvoeden van een bordercollie gebeurt best door een ervaren baasje. De hond houdt van elk type training. Bovendien wordt de intelligentie van het ras vergeleken met dat van een 2,5-jarig kind. Een bordercollie leert zowel gewenst als ongewenst gedrag enorm snel.

Je kan een oefening met je bordercollie zo vaak herhalen als je wil. Het ras heeft de neiging om zich te veel op een bal te fixeren. Doe daarom niet te veel baloefeningen met je bordercollie. De bal kan wel een uitstekende beloning zijn.

Bordercollies blinken uit in behendigheid en gehoorzaamheid. Veel honden van dit ras doen daarom op hoog niveau mee aan hondensporten.

Raskenmerken van een border collie

Type

Een bordercollie behoort tot de familie van de herdershonden. Deze honden zijn gefokt om te werken met vee. Andere honden binnen deze familie zijn de Australische en Duitse herder.

Grootte en gewicht

  • Reuen en teven: 53 cm
  • Gewicht: 12 tot 22 kg

Kleur

De vacht van een bordercollie komt voor in alle kleuren en patronen. De typische kleuren zijn onder andere zwart of bruin met wit, driekleur zwart of bruin en blue of red merle. Alles kan, maar wit mag niet de dominante kleur zijn.

Bijzondere kenmerken

Bordercollies worden in twee stamboomlijnen gefokt: een showlijn en een werklijn. Showlijn bordercollies worden gefokt voor hun uiterlijk. De bordercollies in een werklijn worden vooral gefokt om schapen mee te hoeden. Er bestaat ook een stamboomlijn die de twee met elkaar combineert. Deze lijn wordt gefokt voor hondensporten.

Een bordercollie is liefst zo dicht mogelijk bij zijn baasje. Ook wanneer je het kleinste kamertje bezoekt. Hou er dus rekening mee bij het kiezen van je hondenras dat een bordercollie je overal wil volgen.

Sommige andere rassen houden niet van bordercollies omdat ze staren. Bordercollies zijn gefokt om met hun blik autoriteit uit te stralen om schapen in beweging te brengen. Voor andere honden kan dit intimiderend overkomen.

Dit ras speelt graag met tennisballen. Hierbij moet als eigenaar opgelet worden dat de tennisbal niet als kauwspeeltje gebruikt wordt. Het steeds kauwen op de tennisbal zorgt voor abnormale afslijten van de tanden. Heel typisch is duidelijk de tennisbalvorm in het slijtagepatroon te zien. 

Leeftijd 

De gemiddelde leeftijd van dit ras is 12 à 13 jaar. 

Erfelijke ziekten

Bordercollies behoren tot een populair ras. Daarom komen er jammer genoeg ook enkele erfelijke ziekten voor in het ras. Controleer zeker de stamboom van je bordercollie. De typische erfelijke ziekten van het ras zijn:

  • Heupdysplasie
  • Elleboogdysplasie
  • OCS, een aandoening van het gewrichtskraakbeen
  • Oogaandoeningen zoals groene staar CEA, progressieve retina atrofie (PRA) en primaire lensluxatie 
  • TNS (trapped neutrophil syndrome)
  • CL (ceroïde lipofuscinose), een stofwisselingsziekte
  • Epilepsie
  • MDR1 gen mutatie 
  • Doofheid 
  • Selectieve cobalamine malabsorptie waardoor vitamine B12 niet opgenomen kan worden

Om erfelijke aandoeningen te voorkomen hebben de rasverenigingen fokreglementen opgesteld. Hierin kan je lezen wat de verplichte en aanbevolen testen bij mogelijke ouderdieren zijn om te bepalen wanneer ze moeten worden uitgesloten van de fok. Meer informatie vind je op: http://www.belgianbordercollieclub.be. Verplichten testen die moeten uitgevoerd worden zijn: heupdysplasie, CEA. Aanbevolen testen door de club zijn: TNS, CL, PRA, cataract, PPM, glaucoma en epilepsie. 

De border collie is ook gevoelig aan enkele aandoeningen, die een invloed kunnen hebben op zijn gezondheid:

  • Maagtorsie 
  • Tandproblemen, voornamelijk door de neiging om zich te fixeren op een bal

Voeding

Hou rekening met alle behoeften van je bordercollie wanneer je zijn voeding kiest. Het is belangrijk om een puppy het eerste levensjaar correct te voeden om te voorkomen dat hij gewrichtsaandoeningen ontwikkelt. Verder kies je het voer afhankelijk van de grootte en het activiteitsniveau van je hond. Omdat bordercollies erg actief zijn, kan je zelfs een volwassen hond puppyvoeding geven. Twijfel je over welke voeding en hoeveel gram je hond nodig heeft? Neem dan contact op met een AniCura-dierenarts.

Ongecontroleerde of illegale hondenhandel

Net zoals je keuze om een hond in huis te halen doordacht moet zijn, sta je ook best even stil waar je de hond aanschaft. Ook in België zijn er namelijk broodfokkers actief. Broodfokkers zijn fokkers die het niet zo nauw nemen met het welzijn van de ouderdieren en de pups maar vooral winstbejag voor ogen hebben. Vaak bieden ze een variëteit aan rassen aan en zijn pups op korte termijn beschikbaar terwijl het niet ongewoon is om maanden op een wachtlijst te staan voor een pup verkocht door een erkende fokker. Die korte termijn is mogelijk doordat ze te jonge pups importeren van teefjes in het buitenland die in erbarmelijke omstandigheden aan de lopende band nestjes krijgen. Kopers ondersteunen zo onbewust ongecontroleerde of zelfs illegale hondenhandel. Te jonge pups betekenen meestal ook problemen met vaccinaties. Bovendien is de kans klein dat de ouderdieren getest zijn op erfelijke ziekten. Kies niet voor verkopers waarbij je niet zeker bent hoe de puppy is gefokt en de eerste maanden verzorgd werd. Ook wanneer deze online door particulieren wordt aangeboden. Slecht gefokte of verzorgde puppy’s kunnen gevaarlijke en ernstige (al dan niet erfelijke) ziektes hebben, zelfs met dodelijke afloop. Dus voorkom verdriet en hoge kosten en laat je goed informeren voordat je een pup of volwassen hond koopt. En tuurlijk wil je zo’n schattig hondje zo snel mogelijk in huis maar heb je je wel eens afgevraagd wat er met de onverkochte pups? Kies verstandig. Ook al moet je dan even wachten op je pup, het is het meer dan waard!

Hond adopteren

Uiteraard hoef je geen puppy te kopen. Er zijn nog veel lieverds die in het asiel wachten op een goede thuis. Via deze website van de Vlaamse overheid kan je een overzicht raadplegen van te adopteren honden.

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.