cavalier-king-charles-spaniel

Cavalier King Charles spaniël

Op zoek naar een gezinshond? Dan is de cavalier King Charles spaniël met zijn levendige en sociale karakter de perfecte aanvulling op jouw gezin.

Quick facts

Each dog is a unique individal and their characteristics also differ within the breed
  • Kindvriendelijk

    Sommige honden zijn over het algemeen speelser en socialer in de buurt van kinderen en toleranter voor het gedrag van kinderen dan andere.
  • Behoefte aan beweging

    Hoeveel beweging heeft dit ras dagelijks nodig.
  • Ervaring

    Hoeveel ervaring als hondeneigenaar je nodig hebt voordat je overweegt dit ras te kopen.
  • Vachtverzorging

    Hoeveel vachtverzorging dit ras nodig heeft op regelmatige basis.
  • Haaruitval

    Hoeveel haar dit ras verliest op regelmatige basis.
  • Gezondheidsproblemen

    Hoe gevoelig dit ras is voor veelvoorkomende gezondheidsproblemen.
  • Grootte

    Hoe groot honden van dit ras kunnen worden.
  • Blaffen

    Hoe vaak dit ras de neiging heeft om te blaffen.

Dit ras heeft erg veel gezondheidsproblemen. Lees hier meer over onder erfelijke ziekten.

Rasgeschiedenis

Cavalier King Charles spaniëls zijn al eeuwenlang populair bij de Europese adel. In 1892 kregen de honden voor het eerst een vermelding in de Britse Kennelclub. Maar het ras bestaat al sinds de zeventiende eeuw. De hondjes verschenen voor het eerst in schilderijen uit de tijd van koning Charles I.

In 1892 hadden cavalier King Charles spaniëls nog kortere neuzen dan hun voorouders. Vanaf 1926 werden de honden bewust met een langere neus gefokt tot het ras dat we vandaag kennen.

Alle huidige cavalier King Charles spaniëls stammen af ​​van zes honden die de Tweede Wereldoorlog hebben overleefd. De honden zijn met hun vriendelijke karakter ook vandaag de perfecte gezinshonden.

Karakter van een cavalier King Charles spaniël

Cavalier King Charles spaniëls zijn van nature lieve honden. Ze begroeten mensen, kinderen en honden met nieuwsgierigheid en interesse. Verder past een cavalier King Charles spaniël zich makkelijk aan jouw routine aan. Ze zullen hun baasjes overal volgen.

Activiteit

Cavalier King Charles spaniëls zijn tevreden met wandelingen en lichte trainingen. Maak wandelen en spelen een onderdeel van hun dagelijkse leven.

Vachtverzorging van een cavalier King Charles spaniël

De lange, zachte, licht golvende vacht van een cavalier King Charles spaniël heeft regelmatig vachtverzorging nodig. Borstel de haren aan zijn oren, borst, staart en benen elke dag.

Train je cavalier King Charles spaniël zodat hij gewend raakt aan het borstelen. Met beloningen kom je een heel eind.

Training

Een cavalier King Charles spaniël opvoeden is makkelijk. Je kan je hond trainen op gehoorzaamheid, snelheid, speurwerk… De beestje reageren het beste op beloningen. 

Cavalier King Charles spaniëls werken graag samen met hun baasje. Hou je trainingssessies kort om je hond gefocust te houden. Wissel speelgoed af met lekkers als beloning. Train je cavalier King Charles spaniël pup om lang alleen thuis te zijn.

Raskenmerken van een cavalier King Charles spaniël

Type

De cavalier King Charles spaniël behoort tot de familie van de gezelschapshonden. Andere honden binnen deze familie zijn onder andere de mopshond, de poedel en de shih tzu.

Grootte en gewicht

  • Reuen en teven: van 31 tot 33 cm
  • Gewicht: van 5,5 tot 8 kg

Kleur

De vacht van een cavalier King Charles spaniël bestaat in verschillende kleuren: zwart met (licht)bruine patronen, effen rood, wit met bruinachtige patronen en driekleurig (zwart, wit en bruin).

Bijzondere kenmerken

Cavalier King Charles spaniëls staan bekend om hun grote, ronde en donkerbruine ogen. Het kan daarom moeilijk zijn om nee te zeggen. Probeer strikt te zijn tijdens het trainen. Koop een speciale waterbak om te voorkomen dat de lange oren van je cavalier King Charles spaniël in het water hangen.

Leeftijd

Een gemiddelde leeftijd van cavalier King Charles is 10 jaar. 

Erfelijke ziekten

Er bestaan erfelijke ziekten waarmee je rekening moet houden wanneer je je cavalier King Charles spaniël kiest. Controleer of het hart van de ouders van je cavalier King Charles spaniël pup werd gescand en of er een DNA-getest is gebeurd. De typische erfelijke ziekten van het ras zijn:

  • Myxomateuze klepdegeneratie (MKD), een hartziekte
  • Curly coated syndroom (CCS) met afwijkingen aan huid, ogen en nagels
  • Episodisch valsyndroom (EFS)
  • Syringomyelie waarbij het ruggenmerg wordt aangetast
  • Heupdysplasie 
  • Auto-immune thrombocytopenie, een bloedstollingsziekte
  • Macrothrombocytopenie, dit veroorzaakt gigantische bloedplaatjes in het bloed en minder bloedplaatjes in totaal

Om erfelijke aandoeningen te voorkomen hebben de rasverenigingen fokreglementen opgesteld. Hierin kan je lezen wat de verplichte en aanbevolen testen bij mogelijke ouderdieren zijn om te bepalen wanneer ze moeten worden uitgesloten van de fok. Meer informatie vind je op: https://toybreeds.be

De cavalier King Charles is ook gevoelig aan enkele aandoeningen, die een invloed kunnen hebben op zijn gezondheid: 

  • Obesitas
  • Baarmoederontsteking
  • Suikerziekte (diabetes mellitus)
  • Primaire secretoire otitis media, een ooraandoening 

Voeding

Kies het voer afhankelijk van de grootte, leeftijd en het activiteitsniveau van je hond. Cavalier King Charles-spaniëls hebben vaker last van tandsteen. Geef hen daarom tandreinigende beloningen. 

Sommige cavalier King Charles-spaniëls zijn vatbaarder voor overgewicht. Hou daarom het gewicht van je hond goed in de gaten. Twijfel je over welke voeding en hoeveel gram je hond nodig heeft? Neem dan contact op met een AniCura-dierenarts.

Ongecontroleerde of illegale hondenhandel

Net zoals je keuze om een hond in huis te halen doordacht moet zijn, sta je ook best even stil waar je de hond aanschaft. Ook in België zijn er namelijk broodfokkers actief. Broodfokkers zijn fokkers die het niet zo nauw nemen met het welzijn van de ouderdieren en de pups maar vooral winstbejag voor ogen hebben. Vaak bieden ze een variëteit aan rassen aan en zijn pups op korte termijn beschikbaar terwijl het niet ongewoon is om maanden op een wachtlijst te staan voor een pup verkocht door een erkende fokker. Die korte termijn is mogelijk doordat ze te jonge pups importeren van teefjes in het buitenland die in erbarmelijke omstandigheden aan de lopende band nestjes krijgen. Kopers ondersteunen zo onbewust ongecontroleerde of zelfs illegale hondenhandel. Te jonge pups betekenen meestal ook problemen met vaccinaties. Bovendien is de kans klein dat de ouderdieren getest zijn op erfelijke ziekten. Kies niet voor verkopers waarbij je niet zeker bent hoe de puppy is gefokt en de eerste maanden verzorgd werd. Ook wanneer deze online door particulieren wordt aangeboden. Slecht gefokte of verzorgde puppy’s kunnen gevaarlijke en ernstige (al dan niet erfelijke) ziektes hebben, zelfs met dodelijke afloop. Dus voorkom verdriet en hoge kosten en laat je goed informeren voordat je een pup of volwassen hond koopt. En tuurlijk wil je zo’n schattig hondje zo snel mogelijk in huis maar heb je je wel eens afgevraagd wat er met de onverkochte pups? Kies verstandig. Ook al moet je dan even wachten op je pup, het is het meer dan waard!

Hond adopteren

Uiteraard hoef je geen puppy te kopen. Er zijn nog veel lieverds die in het asiel wachten op een goede thuis. Via deze website van de Vlaamse overheid kan je een overzicht raadplegen van te adopteren honden.

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.