dwergschnauzer

Dwergschnauzer

Op zoek naar een kleine gezinshond? Dan is de dwergschnauzer met zijn liefdevolle en charmante karakter jouw ideale nieuwe huisgenoot.

Quick facts

Each dog is a unique individal and their characteristics also differ within the breed
  • Kindvriendelijk

    Sommige honden zijn over het algemeen speelser en socialer in de buurt van kinderen en toleranter voor het gedrag van kinderen dan andere.
  • Behoefte aan beweging

    Hoeveel beweging heeft dit ras dagelijks nodig.
  • Ervaring

    Hoeveel ervaring als hondeneigenaar je nodig hebt voordat je overweegt dit ras te kopen.
  • Vachtverzorging

    Hoeveel vachtverzorging dit ras nodig heeft op regelmatige basis.
  • Haaruitval

    Hoeveel haar dit ras verliest op regelmatige basis.
  • Gezondheidsproblemen

    Hoe gevoelig dit ras is voor veelvoorkomende gezondheidsproblemen.
  • Grootte

    Hoe groot honden van dit ras kunnen worden.
  • Blaffen

    Hoe vaak dit ras de neiging heeft om te blaffen.

Rasgeschiedenis

De dwergschnauzer ontstond in Duitsland. Daar werd hij gefokt om te jagen op ongedierte.

De voorouders van de dwergschnauzer of ruwharige pinschers verschenen voor het eerst in de achttiende eeuw rond Frankfurt am Main. Het ras dat we vandaag kennen is een kruising tussen kleine schnauzers en dwergpinschers.

Vandaag worden de honden ingezet als rattenvangers. Maar dwergschnauzers zijn ook geweldige gezinshonden. Ze passen perfect in je dagelijks leven. Ook kan je met hen aan allerlei hondensporten deelnemen.

Karakter van een dwergschnauzer

Dwergschnauzers zijn kleine honden met een grote persoonlijkheid. De beestjes hebben een loyaal, levendig, intelligent en aanhankelijk karakter. Dwergschnauzers passen zich makkelijk aan jouw dagelijkse routine aan. 

De honden zijn alert, actief en nieuwsgierig. Het lijkt alsof dwergschnauzers nooit moe worden. Dwergschnauzers zijn het liefst van al dicht bij hun baasje. 

Dwergschnauzers beschermen hun gezin. Daarom kunnen ze achterdochtig zijn in het bijzijn van vreemden.

Activiteit

Dwergschnauzers doen niets liever dan rennen en graven. Ondank hun kleine gestalte hebben dwergschnauzers veel beweging nodig. Als de honden zich vervelen, kunnen ze ongelukkig en destructief worden. Zolang de beestjes een uitlaatklep hebben voor hun energie passen ze zich makkelijk aan. Door hun intelligentie en onuitputtelijke energie blinken dwergschnauzers uit in hondensporten.

Vachtverzorging van een dwergschnauzer

Dwergschnauzers hebben een dikke ondervacht en een stugge bovenvacht. Borstel de vacht van je dwergschnauzer een paar keer per week om klitten te voorkomen. 

Gebruik een wolkam om te voorkomen dat haar van de ondervacht vast komt te zitten in de bovenvacht. Als de vacht van je dwergschnauzer goed verzorgt, verhaart het ras heel weinig. Laat de vacht van je dwergschnauzer vier keer per jaar bijknippen.

Training

Een dwergschnauzer heeft consequent training nodig. Het zijn geweldige waakhonden. Daarom kunnen dwergschnauzer behoorlijk luidruchtig zijn.

Begin meteen met de socialisatie van je dwergschnauzer pup. Stel je hond op jonge leeftijd aan verschillende mensen, ervaringen en geluiden bloot.

Raskenmerken van een dwergschnauzer

Type

De dwergschnauzer behoort tot de familie van de schnauzers. Andere honden binnen deze familie zijn onder andere de riesenchnauzer en de middenslag schnauzer.

Grootte en gewicht

  • Reuen en teven: van 30 tot 36 cm
  • Gewicht: tussen 4 tot 8 kg

Kleur

De vacht van een dwergschnauzer bestaat in vier kleurencombinaties: zwart, wit, peper-en-zout en zwart-zilver.

Bijzondere kenmerken

Een dwergschnauzer kan goed om met kinderen en andere honden, maar hou de honden weg van kleine dieren.

Leeftijd 

De dwergschnauzer wordt gemiddeld zo’n 12 tot 14 jaar oud.

Erfelijke ziekten

Dwergschnauzers zijn over het algemeen gezonde beestjes. Maar er bestaan enkele erfelijke ziekten. De typische erfelijke ziekten van het ras zijn:

  • Oogziektes zoals progressieve retinale atrofie (PRA), staar of droge ogen (keratoconjunctivitis sicca of KCS), 
  • spondylocostale dysostose (ARSD) waarbij wervels aan elkaar vastzitten
  • degeneratieve myelopathie (DM), een aandoening van het ruggenmerg
  • Slokdarmverwijding (megaoesofagus)

Om erfelijke aandoeningen te voorkomen hebben de rasverenigingen fokreglementen opgesteld. Hierin kan je lezen wat de verplichte en aanbevolen testen bij mogelijke ouderdieren zijn om te bepalen wanneer ze moeten worden uitgesloten van de fok. Meer informatie vind je op: https://www.schnauzerclub.be.

Voeding

Kies het voer afhankelijk van de grootte, leeftijd en het activiteitsniveau van je hond. Twijfel je over welke voeding en hoeveel gram je hond nodig heeft? Neem dan contact op met een AniCura-dierenarts.

Ongecontroleerde of illegale hondenhandel

Net zoals je keuze om een hond in huis te halen doordacht moet zijn, sta je ook best even stil waar je de hond aanschaft. Ook in België zijn er namelijk broodfokkers actief. Broodfokkers zijn fokkers die het niet zo nauw nemen met het welzijn van de ouderdieren en de pups maar vooral winstbejag voor ogen hebben. Vaak bieden ze een variëteit aan rassen aan en zijn pups op korte termijn beschikbaar terwijl het niet ongewoon is om maanden op een wachtlijst te staan voor een pup verkocht door een erkende fokker. Die korte termijn is mogelijk doordat ze te jonge pups importeren van teefjes in het buitenland die in erbarmelijke omstandigheden aan de lopende band nestjes krijgen. Kopers ondersteunen zo onbewust ongecontroleerde of zelfs illegale hondenhandel. Te jonge pups betekenen meestal ook problemen met vaccinaties. Bovendien is de kans klein dat de ouderdieren getest zijn op erfelijke ziekten. Kies niet voor verkopers waarbij je niet zeker bent hoe de puppy is gefokt en de eerste maanden verzorgd werd. Ook wanneer deze online door particulieren wordt aangeboden. Slecht gefokte of verzorgde puppy’s kunnen gevaarlijke en ernstige (al dan niet erfelijke) ziektes hebben, zelfs met dodelijke afloop. Dus voorkom verdriet en hoge kosten en laat je goed informeren voordat je een pup of volwassen hond koopt. En tuurlijk wil je zo’n schattig hondje zo snel mogelijk in huis maar heb je je wel eens afgevraagd wat er met de onverkochte pups? Kies verstandig. Ook al moet je dan even wachten op je pup, het is het meer dan waard!

Hond adopteren

Uiteraard hoef je geen puppy te kopen. Er zijn nog veel lieverds die in het asiel wachten op een goede thuis. Via deze website van de Vlaamse overheid kan je een overzicht raadplegen van te adopteren honden.

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.