Net een pup?

Onze dierenartsen wijzen je de weg met een gratis Puppy Wijzer. Ga naar: onze Puppy Wijzer

golden-retriever

Golden retriever

Op zoek naar een vrolijke en vriendelijke gezinshond? Dan is de golden retriever met zijn levendig enthousiasme, speelsheid en grote liefde voor mensen het perfecte ras voor jou!

Snelle feiten

De algemene eigenschappen van een ras kunnen verschillen per hond want elke hond is uniek.
  • Kindvriendelijk

    Sommige honden zijn over het algemeen speelser en socialer in de buurt van kinderen en toleranter voor het gedrag van kinderen dan andere.
  • Behoefte aan beweging

    Hoeveel beweging heeft dit ras dagelijks nodig.
  • Ervaring

    Hoeveel ervaring als hondeneigenaar je nodig hebt voordat je overweegt dit ras te kopen.
  • Vachtverzorging

    Hoeveel vachtverzorging dit ras nodig heeft op regelmatige basis.
  • Haaruitval

    Hoeveel haar dit ras verliest op regelmatige basis.
  • Gezondheidsproblemen

    Hoe gevoelig dit ras is voor veelvoorkomende gezondheidsproblemen.
  • Grootte

    Hoe groot honden van dit ras kunnen worden.
  • Blaffen

    Hoe vaak dit ras de neiging heeft om te blaffen.

Rasgeschiedenis

De eigenschappen van een golden retriever spreken een breed publiek aan. De trouwe viervoeter is intelligent, sociaal en loyaal. Het ras ontstond eind achttiende eeuw in een gebied tussen Engeland en Schotland. Hoogstwaarschijnlijk is de golden retriever een kruising tussen een labrador retriever, een Ierse setter en het uitgestorven ras de tweed water spaniël. 

Golden retrievers waren populair bij jagers. Met hun zachte gebit konden ze kleine prooien naar hun baasje dragen zonder er sporen in achter te laten. Begin negentiende eeuw werd de golden retriever officieel goedgekeurd als ras. Daarna werden de eerste honden in België geïmporteerd. Nu behoren golden retrievers tot de meest populaire rassen ter wereld.

Karakter van een golden retriever

Golden retrievers zijn charmant, passen zich makkelijk aan en raken niet snel gestrest. Het zijn de perfecte reisgenoten. Het karakter van een golden retriever is goedaardig, ontspannen, zelfverzekerd en speels. Pas op hun vierde verjaardag zijn golden retrievers volwassen.

Golden retrievers zijn niet waakzaam. Ze zullen vreemden met enthousiasme begroeten. Een rol als waakhond is dus niet aan de beestjes besteed. Maar ze zijn wel uitstekende hulphonden. Hun zelfvertrouwen en gehoorzaamheid maken van golden retrievers uitstekende blindengeleide-, therapie- en gezelschapshonden. 

Toch kunnen zelfs de meest goedaardige honden geïrriteerd raken wanneer ze teveel worden geplaagd. Laat daarom je golden retriever niet alleen met jonge kinderen.

Activiteit

Een golden retriever is een actieve gezinshond. Het ras heeft fysieke en mentale stimulatie nodig. Golden retrievers zijn aanhankelijk en willen liefst zo dicht mogelijk bij hun baasje zijn. Verder hebben deze trouwe viervoeters een goede opvoeding en training nodig.

Vachtverzorging van een golden retriever

De gladde of licht golvende vacht van golden retrievers is makkelijk te onderhouden. Af en toe zal je hen eens goed moeten borstelen. Verder is hun vacht waterafstotend en goed geïsoleerd. Je golden retriever zal het dus zelden koud hebben.

Training

Een golden retriever is makkelijk te trainen. Zo kan je hem leren loslopen of leren spelen zonder weg te lopen. Bovendien werken golden retrievers graag mee. Vriendelijke en consistente baasjes zullen wel de beste resultaten bereiken. Trainingen met korte pauzes en beloningen werken voor golden retrievers het beste. 

Probeer hen zeker ook eens een speeltje te laten dragen tijdens hun training. Golden retrievers doen niets liever dan dingen dragen. Geef je golden retriever kleine taken in het dagelijkse leven. Laat hem bijvoorbeeld de krant of een zakje naar huis dragen. 

Verder zijn golden retrievers dol op water. Ze doen niets liever dan zwemmen op een warme zomerdag.

Raskenmerken golden retriever

Type

De golden retriever behoort tot de familie van de apporterende jachthonden. Andere honden binnen deze familie zijn onder andere de labrador retriever, de Cheasapeake Bay retriever en de Nova Scotia duck tolling retriever.

Grootte en gewicht

  • Schofhoogte reuen: 56 tot 61 cm
  • Schofhoogte teven: 51 tot 56 cm
  • Gewicht: 27 tot 36 kg

Kleur

De vacht van een golden retriever heeft altijd een effen gele kleur. Die kleur kan variëren van gebroken wit tot diep, warm goud. 

Bijzondere kenmerken

Golden retrievers worden gefokt in twee stamboomlijnen: een werklijn en een showlijn. De golden retrievers in een werklijn zijn gefokt voor hun werklust. Showlijn golden retrievers worden gefokt voor hun uiterlijk. Er bestaat ook een stamboomlijn die de twee met elkaar combineert.

Welk type golden retriever het beste bij jou past, hangt af van het leven dat je de hond kan aanbieden. De honden uit de werklijnen zijn meestal kleiner, minder zwaar, donkerder van kleur en actiever.

Verder houdt een golden retriever van water. Maar hou er rekening mee dat ze hierdoor blootgesteld kunnen worden aan hotspots en cold water tail.

Leeftijd

De golden retriever wordt gemiddeld zo’n 11 tot 12 jaar oud.

Erfelijke ziekten

Golden retrievers zijn over het algemeen gezonde beestjes. Maar er bestaan enkele erfelijke ziektes. Wanneer je een golden retriever met een stamboom koopt, kan je zien waar de hond op getest is. De typische erfelijke ziekten van het ras zijn:

  • Heupdysplasie  
  • Elleboogdysplasie 
  • OCD, een aandoening van het gewrichtskraakbeen, bij de hak
  • Epilepsie
  • Oogziektes zoals staar
  • Hypothyreoïdie waarbij de schildklier te weinig hormonen aanmaken
  • Huidproblemen 
  • Oorproblemen 

Om erfelijke aandoeningen te voorkomen hebben de rasverenigingen fokreglementen opgesteld. Hierin kan je lezen wat de verplichte en aanbevolen testen bij mogelijke ouderdieren zijn om te bepalen wanneer ze moeten worden uitgesloten van de fok. Meer informatie vind je op: https://www.retriever.be/. Op dit moment zijn rasverenigingen fokkers verplicht om de ouderdieren te laten testen op heupdysplasie en oogafwijkingen.

Voeding

Hou rekening met alle behoeften van je golden retriever wanneer je zijn voeding kiest. Het is belangrijk om een puppy het eerste levensjaar correct te voeden om te voorkomen dat hij gewrichtsaandoeningen ontwikkelt. Verder kies je het voer afhankelijk van de grootte en het activiteitsniveau van je hond. Twijfel je over welke voeding en hoeveel gram je hond nodig heeft? Neem dan contact op met een AniCura-kliniek of -praktijk.

Ongecontroleerde of illegale hondenhandel

Net zoals je keuze om een hond in huis te halen doordacht moet zijn, sta je ook best even stil waar je de hond aanschaft. Ook in België zijn er namelijk broodfokkers actief. Broodfokkers zijn fokkers die het niet zo nauw nemen met het welzijn van de ouderdieren en de pups maar vooral winstbejag voor ogen hebben. Vaak bieden ze een variëteit aan rassen aan en zijn pups op korte termijn beschikbaar terwijl het niet ongewoon is om maanden op een wachtlijst te staan voor een pup verkocht door een erkende fokker. Die korte termijn is mogelijk doordat ze te jonge pups importeren van teefjes in het buitenland die in erbarmelijke omstandigheden aan de lopende band nestjes krijgen. Kopers ondersteunen zo onbewust ongecontroleerde of zelfs illegale hondenhandel. Te jonge pups betekenen meestal ook problemen met vaccinaties. Bovendien is de kans klein dat de ouderdieren getest zijn op erfelijke ziekten. Kies niet voor verkopers waarbij je niet zeker bent hoe de puppy is gefokt en de eerste maanden verzorgd werd. Ook wanneer deze online door particulieren wordt aangeboden. Slecht gefokte of verzorgde puppy’s kunnen gevaarlijke en ernstige (al dan niet erfelijke) ziektes hebben, zelfs met dodelijke afloop. Dus voorkom verdriet en hoge kosten en laat je goed informeren voordat je een pup of volwassen hond koopt. En tuurlijk wil je zo’n schattig hondje zo snel mogelijk in huis maar heb je je wel eens afgevraagd wat er met de onverkochte pups? Kies verstandig. Ook al moet je dan even wachten op je pup, het is het meer dan waard!

Hond adopteren

Uiteraard hoef je geen puppy te kopen. Er zijn nog veel lieverds die in het asiel wachten op een goede thuis. Via deze website van de Vlaamse overheid kan je een overzicht raadplegen van te adopteren honden.

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.