jack-russell-terrier

Jack Russell terriër

Ben jij op zoek naar een levendig, onafhankelijk en slim hondje? Dan is de charmante en trouwe Jack Russell terriër jouw perfecte nieuwe huisgenoot.

Quick facts

Each dog is a unique individal and their characteristics also differ within the breed
  • Kindvriendelijk

    Sommige honden zijn over het algemeen speelser en socialer in de buurt van kinderen en toleranter voor het gedrag van kinderen dan andere.
  • Behoefte aan beweging

    Hoeveel beweging heeft dit ras dagelijks nodig.
  • Ervaring

    Hoeveel ervaring als hondeneigenaar je nodig hebt voordat je overweegt dit ras te kopen.
  • Vachtverzorging

    Hoeveel vachtverzorging dit ras nodig heeft op regelmatige basis.
  • Haaruitval

    Hoeveel haar dit ras verliest op regelmatige basis.
  • Gezondheidsproblemen

    Hoe gevoelig dit ras is voor veelvoorkomende gezondheidsproblemen.
  • Grootte

    Hoe groot honden van dit ras kunnen worden.
  • Blaffen

    Hoe vaak dit ras de neiging heeft om te blaffen.

Rasgeschiedenis

De Jack Russell terriër ontstond eind negentiende eeuw in Zuid-Engeland. Toen werden de hondjes gebruikt om op vossen te jagen. Jack Russell terriërs zijn vernoemd naar een dominee die John ‘Jack’ Russell heette. De geestelijke had namelijk een passie voor het fokken van vosjachthonden.

Het onverschrokken en energieke karakter van een Jack Russell is vandaag gegeerd door hondensport- en paardenliefhebbers. De hondjes houden de stallen namelijk vrij van ongedierte.

Karakter van een Jack Russell terriër

Jack Russell terriërs zijn vrolijke en energieke hondjes. Ze hebben een loyale, intelligente en assertieve persoonlijkheid. Toch kunnen de beestjes ook enorm koppig zijn. 

De trouwe viervoeters zijn vriendelijk tegen mensen, maar hun jachtinstinct wordt getriggerd door andere honden en kleine dieren. Hun geblaf zal je erbij moeten nemen. Verder zijn het enorm harde werkers.

Activiteit

Jack Russell terriërs hebben veel beweging nodig. De hondjes doen niets liever dan nieuwe plekken ontdekken, jagen en lange wandelingen maken. Een Jack Russell terriër is het gelukkigst wanneer hij dicht bij zijn baasje kan zijn en voldoende lichaamsbeweging krijgt.

Vachtverzorging van een Jack Russell terriër

De vacht van een Jack Russell terriër bestaat in drie verschillende soorten – glad, ruw en gebroken. Borstel je Jack Russell terriër wekelijks om alle losse haren te verwijderen. Jack Russells met een gladde vacht zijn het makkelijkst te verzorgen, maar hun haren houden wel sneller vuil vast. 

Een ruwharige Jack Russell heeft een relatief lange vacht die in verschillende richtingen groeit. Jack Russells met een gebroken vacht hebben zowel gladde als ruwe haren. Honden met een gebroken en ruwe vacht moeten één of twee keer per jaar worden getrimd.

Training

Je Jack Russell opvoeden kan een uitdaging zijn. Begin op tijd met het trainen van je Jack Russell pup. Het zijn actieve hondjes die veel beweging en aanmoediging nodig hebben. De onafhankelijke beestjes doen de dingen graag op hun eigen manier. Hou je trainingssessies kort en herhaal oefeningen niet te vaak. Anders zullen de hondjes zich vervelen.

Stel je Jack Russell pup bloot aan verschillende mensen, plekken, geluiden en ervaringen. Maar vergeet niet dat het jachtinstinct van de hondjes altijd aanwezig blijft. 

Raskenmerken van een Jack Russell terriër

Type

De Jack Russell terriër behoort tot de familie van de terriër. Andere honden binnen deze familie zijn onder andere de Duitse jachtterriër, de Engelse toy terriër en de Ierse terriër.

Grootte en gewicht

  • Reuen en teven: 25 tot 30 cm
  • Gewicht: 6 tot 8 kg

Kleur

De vacht van een Jack Russell komt voor in het wit, zwart-wit en bruin-wit. Er bestaan ook driekleurige Jack Russells. Deze hondjes hebben een witte, bruine en zwarte vacht.

Bijzondere kenmerken

Wees je bewust van de natuurlijke jachtinstincten van je Jack Russell terriër. De hondjes graven nu eenmaal graag.

Leeftijd

Ze kunnen met de juiste zorg dertien tot zestien jaar oud worden.

Jack Russells spelen graag met tennisballen. Hierbij moet als eigenaar opgelet worden dat de tennisbal niet als kauwspeeltje gebruikt wordt. Het steeds kauwen op de tennisbal zorgt voor abnormale afslijten van de tanden. Heel typisch is duidelijk de tennisbal vorm in het slijtagepatroon te zien. 

Erfelijke ziekten

Jack Russell terriërs zijn over het algemeen gezonde beestjes. Mogelijke erfelijke ziekten zijn:

  • Ziekte van Legg-Calve-Perthes, een orthopedische aandoening van de heup
  • Doofheid
  • Patellaluxatie, een ontwrichte knieschijf
  • Oogaandoeningen zoals staar, glaucoom en lensluxatie
  • Levershunt (porto-systemische shunt), een aangeboren afwijking waarbij een extra bloedvat is aangelegd dat om de lever heen loopt in plaats van ermee verbonden te zijn waardoor de lever het bloed niet kan zuiveren.
  • Spinocerebellaire ataxie, een neurologische aandoening

Om erfelijke aandoeningen te voorkomen hebben de rasverenigingen fokreglementen opgesteld. Hierin kan je lezen wat de verplichte en aanbevolen testen bij mogelijke ouderdieren zijn om te bepalen wanneer ze moeten worden uitgesloten van de fok. Meer informatie vind je op: https://www.jackrussellvrienden.be/. Op dit moment zijn de fokkers verplicht reuen met cryptorchidie en monorchidie uit te sluiten en de ouderdieren te testen op PLL, ECVO en patellaluxatie.

Daarnaast is zijn Jack Russels gevoelig voor:

  • Obesitas 
  • Tandproblemen 

Voeding

Kies het voer afhankelijk van de grootte en het activiteitsniveau van je hond. Twijfel je over welke voeding en hoeveel gram je hond nodig heeft? Neem dan contact op met een AniCura-dierenarts.

Ongecontroleerde of illegale hondenhandel

Net zoals je keuze om een hond in huis te halen doordacht moet zijn, sta je ook best even stil waar je de hond aanschaft. Ook in België zijn er namelijk broodfokkers actief. Broodfokkers zijn fokkers die het niet zo nauw nemen met het welzijn van de ouderdieren en de pups maar vooral winstbejag voor ogen hebben. Vaak bieden ze een variëteit aan rassen aan en zijn pups op korte termijn beschikbaar terwijl het niet ongewoon is om maanden op een wachtlijst te staan voor een pup verkocht door een erkende fokker. Die korte termijn is mogelijk doordat ze te jonge pups importeren van teefjes in het buitenland die in erbarmelijke omstandigheden aan de lopende band nestjes krijgen. Kopers ondersteunen zo onbewust ongecontroleerde of zelfs illegale hondenhandel. Te jonge pups betekenen meestal ook problemen met vaccinaties. Bovendien is de kans klein dat de ouderdieren getest zijn op erfelijke ziekten. Kies niet voor verkopers waarbij je niet zeker bent hoe de puppy is gefokt en de eerste maanden verzorgd werd. Ook wanneer deze online door particulieren wordt aangeboden. Slecht gefokte of verzorgde puppy’s kunnen gevaarlijke en ernstige (al dan niet erfelijke) ziektes hebben, zelfs met dodelijke afloop. Dus voorkom verdriet en hoge kosten en laat je goed informeren voordat je een pup of volwassen hond koopt. En tuurlijk wil je zo’n schattig hondje zo snel mogelijk in huis maar heb je je wel eens afgevraagd wat er met de onverkochte pups? Kies verstandig. Ook al moet je dan even wachten op je pup, het is het meer dan waard!

Hond adopteren

Uiteraard hoef je geen puppy te kopen. Er zijn nog veel lieverds die in het asiel wachten op een goede thuis. Via deze website van de Vlaamse overheid kan je een overzicht raadplegen van te adopteren honden.

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.