Net een pup?

Onze dierenartsen wijzen je de weg met een gratis Puppy Wijzer. Ga naar: onze Puppy Wijzer

labrador-retriever

Labrador retriever

Op zoek naar een vriendelijke en sociale hond die makkelijk te trainen is? Dan is een labrador retriever jouw perfecte match! Labradors zijn dan ook een van de meest populaire gezinshonden.

Snelle feiten

De algemene eigenschappen van een ras kunnen verschillen per hond want elke hond is uniek.
  • Kindvriendelijk

    Sommige honden zijn over het algemeen speelser en socialer in de buurt van kinderen en toleranter voor het gedrag van kinderen dan andere.
  • Behoefte aan beweging

    Hoeveel beweging heeft dit ras dagelijks nodig.
  • Ervaring

    Hoeveel ervaring als hondeneigenaar je nodig hebt voordat je overweegt dit ras te kopen.
  • Vachtverzorging

    Hoeveel vachtverzorging dit ras nodig heeft op regelmatige basis.
  • Haaruitval

    Hoeveel haar dit ras verliest op regelmatige basis.
  • Gezondheidsproblemen

    Hoe gevoelig dit ras is voor veelvoorkomende gezondheidsproblemen.
  • Grootte

    Hoe groot honden van dit ras kunnen worden.
  • Blaffen

    Hoe vaak dit ras de neiging heeft om te blaffen.

Rasgeschiedenis

De labrador retriever komt oorspronkelijk uit Newfoundland. Veel vissers maakten vroeger de oversteek van het Canadese eiland naar Engeland. De voorouders van de labrador hielpen mee ontsnapte vissen vangen op deze vissersboten.

De hedendaagse labrador is waarschijnlijk een kruising tussen deze fantastische zwemmers en andere jachthonden. Vandaag zijn labradors uitstekende jachthonden die zowel op het land als in het water jagen. Om die reden worden de beestjes ook ingezet als drugs-, reddings- en hulphonden.

Karakter van een labrador retriever

Het geduldige en zachtaardige karakter van een labrador maakt van hem de ideale gezinshond. Over het algemeen is een labrador retriever vriendelijk tegen vreemden, maar thuis kan hij ook alert zijn. Het ras heeft een prima neus en houdt van water.

Zorg ervoor dat je labrador deel uitmaakt van je gezin. Het is belangrijk dat labradors mentaal uitgedaagd worden en genoeg lichaamsbeweging krijgen. Labradors zijn gefokt om voorwerpen te dragen. De honden zijn het gelukkigst wanneer ze iets in hun mond hebben. 

Activiteit

Labradors hebben dagelijks lichamelijke en mentale oefeningen nodig om gezond en gelukkig te blijven. Neem je labrador mee wanneer je gaat joggen, zwemmen, wandelen of fietsen. Je kan je labrador ook trainen door hem opdrachtjes te laten doen.

Het ras houdt van eten. Daarom is het extra belangrijk om dagelijks oefeningen te doen.

Vachtverzorging van een labrador retriever

De harde, ruwe en kortharige vacht van labradors is bestand tegen bijna alle weersomstandigheden. Je zal hen wel regelmatig goed moeten borstelen. Verder is hun vacht waterafstotend en goed geïsoleerd. Je labrador zal het dus zelden koud hebben.

Training

Een labrador opvoeden is helemaal niet moeilijk. Het ras werkt graag samen met zijn baasje en werkt hard voor een beloning. Labradors zijn het gelukkigst wanneer ze voorwerpen kunnen dragen. Beloon daarom je labrador met speelgoed tijdens je training. 

Labradors leren het snelst wanneer je ze vriendelijk aanspreekt en beloont. Verder houden de honden enorm van eten. Geef je labrador daarom geen eten van tafel. Zo voorkom je dat je hond gaat bedelen.

Labradors zijn uitstekende jachthonden, maar ze blijven tijdens de jacht het liefst dicht bij hun baasje.

Raskenmerken van een labrador retriever

Type

De labrador retriever behoort tot de familie van de apporterende jachthonden. Andere honden binnen deze familie zijn onder andere de golden retriever, de Cheasapeake Bay retriever en de Nova Scotia duck tolling retriever.

Grootte en gewicht

  • Reuen: 56 tot 57 cm
  • Teven: 54 tot 55 cm
  • Gewicht: 25 tot 34 kg

Kleur

De vacht van een labrador retriever is effen zwart, bruin of geel van kleur. Labradors kunnen ook een donkergele, goudachtige kleur hebben. Deze kleur wordt ook wel vosrood genoemd.

Bijzondere kenmerken

Labrador retrievers worden gefokt in twee stamboomlijnen: een werklijn en een showlijn. De labradors in een werklijn zijn gefokt om te werken en jagen. Showlijn labrador retrievers worden gefokt voor hun uiterlijk. Er bestaat ook een stamboomlijn die de twee met elkaar combineert.

Verder houdt een labrador van water. Maar hou er rekening mee dat ze hierdoor blootgesteld kunnen worden aan hotspots en cold water tail. Je kan deze aandoeningen voorkomen door je hond grondig af te drogen.

Leeftijd

De labrador wordt gemiddeld zo’n 10 tot 12 jaar oud.

Erfelijke ziekten

Labrador retrievers zijn over het algemeen gezonde beestjes. Maar er bestaan enkele erfelijke ziektes. Wanneer je een labrador met een stamboom koopt, kan je zien waar de hond op getest is. De typische erfelijke ziekten van het ras zijn:

  • Heupdysplasie
  • Elleboogdysplasie
  • OCD, een aandoening van het gewrichtskraakbeen, bij de hak van de poot
  • Oogaandoeningen zoals staar en progressive retinal atrophy (PRA)

Om erfelijke aandoeningen te voorkomen hebben de rasverenigingen fokreglementen opgesteld. Hierin kan je lezen wat de verplichte en aanbevolen testen bij mogelijke ouderdieren zijn om te bepalen wanneer ze moeten worden uitgesloten van de fok. Meer informatie vind je op: https://www.retriever.be. Op dit moment zijn rasverenigingen fokkers verplicht om de ouderdieren te laten testen op heupdysplasie en oogafwijkingen.

Daarnaast zijn labradors gevoelig voor:

  • Hypothyroïdie waarbij de schildklier te weinig hormonen aanmaken
  • Obesitas 
  • Maagtorsie
  • Atopie, een huidziekte
  • Tandproblemen 

Voeding

Hou rekening met alle behoeften van je labrador wanneer je zijn voeding kiest. Het is belangrijk om een puppy in zijn eerste levensjaar correcte voeden om gewrichtsproblemen te voorkomen. Verder kies je het voer afhankelijk van de grootte en het activiteitsniveau van je hond. 

Zorg ervoor dat je hond niet te dik wordt. Overgewicht kan gewrichtsproblemen, diabetes en hartaandoeningen veroorzaken. Twijfel je over welke voeding en hoeveel gram je hond nodig heeft? Neem dan contact op met een AniCura-dierenarts.

Ongecontroleerde of illegale hondenhandel

Net zoals je keuze om een hond in huis te halen doordacht moet zijn, sta je ook best even stil waar je de hond aanschaft. Ook in België zijn er namelijk broodfokkers actief. Broodfokkers zijn fokkers die het niet zo nauw nemen met het welzijn van de ouderdieren en de pups maar vooral winstbejag voor ogen hebben. Vaak bieden ze een variëteit aan rassen aan en zijn pups op korte termijn beschikbaar terwijl het niet ongewoon is om maanden op een wachtlijst te staan voor een pup verkocht door een erkende fokker. Die korte termijn is mogelijk doordat ze te jonge pups importeren van teefjes in het buitenland die in erbarmelijke omstandigheden aan de lopende band nestjes krijgen. Kopers ondersteunen zo onbewust ongecontroleerde of zelfs illegale hondenhandel. Te jonge pups betekenen meestal ook problemen met vaccinaties. Bovendien is de kans klein dat de ouderdieren getest zijn op erfelijke ziekten. Kies niet voor verkopers waarbij je niet zeker bent hoe de puppy is gefokt en de eerste maanden verzorgd werd. Ook wanneer deze online door particulieren wordt aangeboden. Slecht gefokte of verzorgde puppy’s kunnen gevaarlijke en ernstige (al dan niet erfelijke) ziektes hebben, zelfs met dodelijke afloop. Dus voorkom verdriet en hoge kosten en laat je goed informeren voordat je een pup of volwassen hond koopt. En tuurlijk wil je zo’n schattig hondje zo snel mogelijk in huis maar heb je je wel eens afgevraagd wat er met de onverkochte pups? Kies verstandig. Ook al moet je dan even wachten op je pup, het is het meer dan waard!

Hond adopteren

Uiteraard hoef je geen puppy te kopen. Er zijn nog veel lieverds die in het asiel wachten op een goede thuis. Via deze website van de Vlaamse overheid kan je een overzicht raadplegen van te adopteren honden.

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.