mopshond

Mopshond

Dit eigenwijs gezelschapshondje is erg populair maar wees je bewust van de gezondheidsproblemen die dit ras heeft en welke impact dit zou kunnen hebben op zijn levenskwaliteit en de uitgaven voor je hond.

Quick facts

Each dog is a unique individal and their characteristics also differ within the breed
  • Kindvriendelijk

    Sommige honden zijn over het algemeen speelser en socialer in de buurt van kinderen en toleranter voor het gedrag van kinderen dan andere.
  • Behoefte aan beweging

    Hoeveel beweging heeft dit ras dagelijks nodig.
  • Ervaring

    Hoeveel ervaring als hondeneigenaar je nodig hebt voordat je overweegt dit ras te kopen.
  • Vachtverzorging

    Hoeveel vachtverzorging dit ras nodig heeft op regelmatige basis.
  • Haaruitval

    Hoeveel haar dit ras verliest op regelmatige basis.
  • Gezondheidsproblemen

    Hoe gevoelig dit ras is voor veelvoorkomende gezondheidsproblemen.
  • Grootte

    Hoe groot honden van dit ras kunnen worden.
  • Blaffen

    Hoe vaak dit ras de neiging heeft om te blaffen.

Dit ras heeft erg veel gezondheidsproblemen. Lees hier meer over onder erfelijke ziekten.

Rasgeschiedenis

Mopshonden werden zo’n tweeduizend jaar geleden voor het eerst gefokt als gezelschapshonden voor koninklijke families in China. Ze werden toen als royalty behandeld.

Nederlandse handelaren brachten de mopshond in de zestiende eeuw naar Europa. Het ras werd de mascotte van het koningshuis van Oranje-Nassau. Een mopshond zou namelijk het leven van de prins hebben gered door hem te waarschuwen voor een Spaanse aanval.

Karakter

Mopshonden zijn kleine honden met veel persoonlijkheid. De humoristische hondjes staan graag in het middelpunt van de belangstelling. Ze entertainen namelijk graag. Verder heeft een mopshond een vrolijk en trouw karakter.

Mopshonden worden gefokt als gezelschapsdier. Verwacht dus niet dat ze zullen apporteren, jagen of bewaken.

Activiteit

Mopshonden hebben een dagelijkse wandeling nodig, maar ze luieren ook graag op de zetel. 

De honden haten warm weer. Laat je mopshond op warme dagen 's ochtends of ’s avonds uit, wanneer het wat koeler is.

Vachtverzorging

De korte en gladde haren van een mopshond hebben weinig vachtverzorging nodig. Was en borstel je mopshond regelmatig. Zo hou je je hond schoon en verwijder je alle losse haren.

Training

Een mopshond opvoeden is over het algemeen makkelijk. Je kan met je mopshond deelnemen aan verschillende hondensporten. Beloningen zijn voor hem een uitstekende motivatie. 

Een mopshond wordt ongelukkig als hij veel alleen is. Begin meteen met de socialisatie van je mopshond pup.

Raskenmerken

Type

De mopshond behoort tot de familie van de gezelschapshonden. Andere honden binnen deze familie zijn onder andere de shih tzu, de Franse bulldog en de cavalier king charles spaniël.

Grootte en gewicht

  • Reuen en teven: 25 tot 35 cm
  • Gewicht: 6,5 tot 8 kg

Kleur

De vacht van een mopshond kan verschillende kleuren hebben. Meestal is de vacht van mopshondjes geelachtig in combinatie met een zwarte of donkerbruine snuit en oren.

Bijzondere kenmerken

Door hun korte snuit hebben mopshonden moeite met ademhalen. Hierdoor koelen ze moeilijk af. Hou je mopshond op warme dagen binnen. Zorg dat hij steeds toegang heeft tot koel en vers water.

Kan je mopshond moeilijk ademen om heeft hij last van kwijlen, braken of diarree? Neem dan contact op met je AniCura-dierenarts.

Droog de rimpels in het gezicht van je mopshond goed af. Deze plooien zijn broeihaarden voor infecties als ze vochtig of vies worden.

Poets de tanden van je mopshond regelmatig met een kleine en zachte tandenborstel om tandvleesaandoeningen te voorkomen. Gebruik hondentandpasta en laat het gebit van je mopshond regelmatig controleren.

Leeftijd

De mopshond wordt gemiddeld zo’n 12 tot 15 jaar oud.

Erfelijke ziekten

Jammer genoeg bestaan er een heleboel erfelijke ziekten waarmee jouw mopshond te maken kan krijgen. De typische erfelijke ziekten zijn:

  • Mopshond-encefalitis
  • Hitteberoerte
  • Ademhalingsproblemen
  • Stenotische neusgaten
  • BOAS
  • Brachycefaal Obstructief Syndroom (BOS)
  • Heupdysplasie
  • Huidproblemen/allergieën zoals demodicose, een parasitaire huidaandoening
  • Patellaluxatie, een ontwrichte knieschijf
  • Hemivertebra, een aandoening van de wervels
  • Ziekte van Legg-Calvé-Perthes, een orthopedische aandoening van de heup
  • Tandproblemen
  • Hoornvlieszweren

Om erfelijke aandoeningen te voorkomen hebben de rasverenigingen fokreglementen opgesteld. Hierin kan je lezen wat de verplichte en aanbevolen testen bij mogelijke ouderdieren zijn om te bepalen wanneer ze moeten worden uitgesloten van de fok. Meer informatie vind je op: https://www.belgianpugdogclub.be

Daarnaast zijn mopshondjes gevoelig aan: 

  • Oogproblemen doordat de ogen zo ver uitpuilen
  • Complicaties bij bevalling, door het grote hoofd
  • Problemen met de anale klieren
  • Obesitas 

Voeding

Kies voor hondenvoer van hoge kwaliteit. Mopshonden zijn dol op eten, hou dus zeker hun gewicht in de gaten. Verwen je mopshond niet te veel met eten. Geef hem de juiste porties, beperk het aantal traktaties en moedig lichaamsbeweging aan. Te zware mopshonden hebben (nog) meer last van ademhalingsproblemen. 

Ongecontroleerde of illegale hondenhandel

Net zoals je keuze om een hond in huis te halen doordacht moet zijn, sta je ook best even stil waar je de hond aanschaft. Ook in België zijn er namelijk broodfokkers actief. Broodfokkers zijn fokkers die het niet zo nauw nemen met het welzijn van de ouderdieren en de pups maar vooral winstbejag voor ogen hebben. Vaak bieden ze een variëteit aan rassen aan en zijn pups op korte termijn beschikbaar terwijl het niet ongewoon is om maanden op een wachtlijst te staan voor een pup verkocht door een erkende fokker. Die korte termijn is mogelijk doordat ze te jonge pups importeren van teefjes in het buitenland die in erbarmelijke omstandigheden aan de lopende band nestjes krijgen. Kopers ondersteunen zo onbewust ongecontroleerde of zelfs illegale hondenhandel. Te jonge pups betekenen meestal ook problemen met vaccinaties. Bovendien is de kans klein dat de ouderdieren getest zijn op erfelijke ziekten. Kies niet voor verkopers waarbij je niet zeker bent hoe de puppy is gefokt en de eerste maanden verzorgd werd. Ook wanneer deze online door particulieren wordt aangeboden. Slecht gefokte of verzorgde puppy’s kunnen gevaarlijke en ernstige (al dan niet erfelijke) ziektes hebben, zelfs met dodelijke afloop. Dus voorkom verdriet en hoge kosten en laat je goed informeren voordat je een pup of volwassen hond koopt. En tuurlijk wil je zo’n schattig hondje zo snel mogelijk in huis maar heb je je wel eens afgevraagd wat er met de onverkochte pups? Kies verstandig. Ook al moet je dan even wachten op je pup, het is het meer dan waard!

Hond adopteren

Uiteraard hoef je geen puppy te kopen. Er zijn nog veel lieverds die in het asiel wachten op een goede thuis. Via deze website van de Vlaamse overheid kan je een overzicht raadplegen van te adopteren honden.

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.