Net een pup?

Onze dierenartsen wijzen je de weg met een gratis Puppy Wijzer. Ga naar: onze Puppy Wijzer

pomeriaan

Pomeriaan

Op zoek naar een kleine, schattige en actieve hond? Dan is de pomeriaan of dwergkeeshond je perfecte nieuwe huisgenoot.

Snelle feiten

De algemene eigenschappen van een ras kunnen verschillen per hond want elke hond is uniek.
  • Kindvriendelijk

    Sommige honden zijn over het algemeen speelser en socialer in de buurt van kinderen en toleranter voor het gedrag van kinderen dan andere.
  • Behoefte aan beweging

    Hoeveel beweging heeft dit ras dagelijks nodig.
  • Ervaring

    Hoeveel ervaring als hondeneigenaar je nodig hebt voordat je overweegt dit ras te kopen.
  • Vachtverzorging

    Hoeveel vachtverzorging dit ras nodig heeft op regelmatige basis.
  • Haaruitval

    Hoeveel haar dit ras verliest op regelmatige basis.
  • Gezondheidsproblemen

    Hoe gevoelig dit ras is voor veelvoorkomende gezondheidsproblemen.
  • Grootte

    Hoe groot honden van dit ras kunnen worden.
  • Blaffen

    Hoe vaak dit ras de neiging heeft om te blaffen.

Rasgeschiedenis

De pomeriaan of dwergkeeshond is vernoemd naar de regio Pommeren, op de grens tussen Polen en Duitsland. Het ras woog oorspronkelijk negen à dertien kilogram. Veel meer dan de pomeriaan die we vandaag kennen.

Het ras werd populair in Groot-Brittannië dankzij koningin Victoria. Zij werd verliefd op een pomeriaanpup tijdens haar vakantie in Italië. Vanaf dat moment werd het ras gefokt tot het kleine speelgoedhondje dat we vandaag kennen.

In veel landen staan ​​de hondjes bekend als de dwergspitz of dwergkeeshond.

Karakter van een pomeriaan

Klein maar dapper, zo kan je het karakter van een pomeriaan het beste omschrijven. De hondjes stralen, naast hun extraverte, slimme en levendige persoonlijkheid, iets trots en glamoureus uit.

Een pomeriaan is niet bang van vreemden of andere dieren. Verder zijn de hondjes makkelijk in de omgang. Ze vinden het heerlijk om bij je op schoot te zitten, te wandelen of te spelen in de tuin.

Hou er wel rekening mee dat dwergkeeshonden de neiging hebben om tegen alles te blaffen waar ze niet aan gewend zijn. Leer ze op commando stoppen met blaffen, anders blaffen ze de hele dag door.

Activiteit

Dwergkeeshonden hebben veel energie en gaan graag wandelen. Ondanks hun kleine gestalte hebben pomerianen regelmatig lichaamsbeweging en training nodig. De hondjes zijn erg intelligent en vinden het leuk om trucjes te leren.

Je pomeriaan is het gelukkigst wanneer hij lange wandelingen kan maken, op bladeren kan jagen en met andere kleine honden kan spelen. Ze ontmoeten ook graag nieuwe mensen.

Vachtverzorging van een pomeriaan

Een pomeriaan heeft een donzige dubbele vacht. Hun ondervacht is zacht en dicht. De bovenvacht van de hondjes is lang en heeft een grove textuur.

Wil je dat je pomeriaan er op zijn best uitziet? Dan moet je zijn vacht regelmatig borstelen. Zo vermijd je trouwens ook dat je dwergkeeshond last krijgt van haaruitval.

Training

Pomerianen zijn erg slim en makkelijk te trainen. Maar ze nemen enkel opdrachten aan van mensen die ze respecteren. Het is daarom belangrijk dat je tijdens de training van je hond strikt bent en duidelijke grenzen stelt.

Raskenmerken van een pomeriaan

Type

De pomeriaan behoort tot de familie van de gezelschapshonden. Andere honden binnen deze familie zijn onder andere de chihuahua, de mopshond en de maltezer.

Grootte en gewicht

  • Reuen en teven: 18 tot 23 cm
  • Gewicht: 1 tot 3 kg

Kleur

De vacht van een dwergkeeshond bestaat in verschillende kleuren. Alle tinten en combinaties zijn toegestaan.

Bijzondere kenmerken

Dwergkeeshonden zijn moediger dan veel grote hondenrassen. Voorkom dat jouw pomeriaan grote honden lastigvalt door hem goed te socialiseren met andere honden en dieren.

Leeftijd

De pomeriaan wordt gemiddeld zo’n 12 tot 16 jaar oud.

Erfelijke ziekten

Over het algemeen zijn dwergkeeshonden gezonde beestjes, maar ze zijn net als elk ander ras vatbaar voor bepaalde gezondheidsproblemen. De typische erfelijke ziekten van het ras zijn:

  • Tracheale instorting, een afgeplatte luchtpijp
  • Patellaluxatie, een ontwrichte knieschijf
  • Degeneratieve myelopathie, een stofwisselingsziekte
  • Alopecia X (haarverlies)
  • Ziekte van Legg-Calve-Perthes, een orthopedische aandoening van de heup
  • Epilepsie 

Wees je ervan bewust dat het ras meer vatbaar is voor tandsteen. Hun tandjes moeten drie tot vier keer per jaar onder narcose worden gereinigd. 

Om erfelijke aandoeningen te voorkomen hebben de rasverenigingen fokreglementen opgesteld. Hierin kan je lezen wat de verplichte en aanbevolen testen bij mogelijke ouderdieren zijn om te bepalen wanneer ze moeten worden uitgesloten van de fok. Meer informatie vind je op: http://www.dscb.be.

Voeding

Hou rekening met alle behoeften van je pomeriaan wanneer je zijn voeding kiest. Kies voer dat is afgestemd op de grootte en het activiteitsniveau van je hond. Twijfel je over welke voeding en hoeveel gram je hond nodig heeft? Neem dan contact op met een AniCura-dierenarts.

Ongecontroleerde of illegale hondenhandel

Net zoals je keuze om een hond in huis te halen doordacht moet zijn, sta je ook best even stil waar je de hond aanschaft. Ook in België zijn er namelijk broodfokkers actief. Broodfokkers zijn fokkers die het niet zo nauw nemen met het welzijn van de ouderdieren en de pups maar vooral winstbejag voor ogen hebben. Vaak bieden ze een variëteit aan rassen aan en zijn pups op korte termijn beschikbaar terwijl het niet ongewoon is om maanden op een wachtlijst te staan voor een pup verkocht door een erkende fokker. Die korte termijn is mogelijk doordat ze te jonge pups importeren van teefjes in het buitenland die in erbarmelijke omstandigheden aan de lopende band nestjes krijgen. Kopers ondersteunen zo onbewust ongecontroleerde of zelfs illegale hondenhandel. Te jonge pups betekenen meestal ook problemen met vaccinaties. Bovendien is de kans klein dat de ouderdieren getest zijn op erfelijke ziekten. Kies niet voor verkopers waarbij je niet zeker bent hoe de puppy is gefokt en de eerste maanden verzorgd werd. Ook wanneer deze online door particulieren wordt aangeboden. Slecht gefokte of verzorgde puppy’s kunnen gevaarlijke en ernstige (al dan niet erfelijke) ziektes hebben, zelfs met dodelijke afloop. Dus voorkom verdriet en hoge kosten en laat je goed informeren voordat je een pup of volwassen hond koopt. En tuurlijk wil je zo’n schattig hondje zo snel mogelijk in huis maar heb je je wel eens afgevraagd wat er met de onverkochte pups? Kies verstandig. Ook al moet je dan even wachten op je pup, het is het meer dan waard!

Hond adopteren

Uiteraard hoef je geen puppy te kopen. Er zijn nog veel lieverds die in het asiel wachten op een goede thuis. Via deze website van de Vlaamse overheid kan je een overzicht raadplegen van te adopteren honden.

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.