Net een pup?

Onze dierenartsen wijzen je de weg met een gratis Puppy Wijzer. Ga naar: onze Puppy Wijzer

rottweiler

Rottweiler

Op zoek naar de perfecte waakhond? Dan is de rottweiler of rottie met zijn trouwe karakter je ideale nieuwe familielid.

Snelle feiten

De algemene eigenschappen van een ras kunnen verschillen per hond want elke hond is uniek.
  • Kindvriendelijk

    Sommige honden zijn over het algemeen speelser en socialer in de buurt van kinderen en toleranter voor het gedrag van kinderen dan andere.
  • Behoefte aan beweging

    Hoeveel beweging heeft dit ras dagelijks nodig.
  • Ervaring

    Hoeveel ervaring als hondeneigenaar je nodig hebt voordat je overweegt dit ras te kopen.
  • Vachtverzorging

    Hoeveel vachtverzorging dit ras nodig heeft op regelmatige basis.
  • Haaruitval

    Hoeveel haar dit ras verliest op regelmatige basis.
  • Gezondheidsproblemen

    Hoe gevoelig dit ras is voor veelvoorkomende gezondheidsproblemen.
  • Grootte

    Hoe groot honden van dit ras kunnen worden.
  • Blaffen

    Hoe vaak dit ras de neiging heeft om te blaffen.

Achtergrond

De voorouders van de rottweiler doken voor het eerst op in het oude Rome. De Romeinen gebruikten de honden om kuddes te drijven terwijl ze met hun leger door Europa marcheerden. Onderweg kruiste het pad van de Romeinse honden met dat van Europese. Hun nakomelingen vormden de basis voor de rottweiler.

Rottweilers zoals we ze vandaag kennen zijn afkomstig uit Rottweil in Zuid-Duitsland. De honden werden door slagers gebruikt om vee te bewaken. Zo werd de rottweiler na verloop van tijd een uitstekende waakhond.

Al snel werden de rottweilers ingezet bij politiewerk. Na de Tweede Wereldoorlog werd het ras pas echt populair. Hondenliefhebbers dragen de intelligentie en waakzaamheid van deze honden hoog in het vaandel. 

Karakter van een rottweiler

Een rottweiler is de perfecte loyale waakhond. Een goed getrainde rottweiler is kalm en zelfverzekerd. De honden zijn vaak afstandelijk ten opzichte van vreemden, maar nooit verlegen of onvriendelijk. 

Rottweilers zijn liefdevolle beestjes die van nature hun gezin willen beschermen. Begin met de training en opvoeding van je rottweiler pup op de dag dat je hem krijgt. Dan zullen jullie beste vrienden worden.

Activiteit

Rottweilers zijn gewend om lange dagen te werken. De honden hebben lichamelijke en mentale uitdagingen nodig. Wissel de activiteiten af. Maak samen bijvoorbeeld lange wandelingen en trektochten.

Vachtverzorging van een rottweiler

De korte en platte vacht van een rottweiler is makkelijk te verzorgen. Rottweilers ruiven in de de lente en herfst. Borstel je rottweiler meerdere keren per week en was hem regelmatig.

Training

Rottweilers hebben de juiste opvoeding nodig. De honden moeten als puppy al getraind worden. Je kan je rottweiler veel aanleren. Het zijn harde werkers en ze zullen met plezier meedoen aan hondensporten.

Raskenmerken van een rottweiler

Type

De rottweiler behoort tot de familie van de beschermhonden. Andere honden binnen deze familie zijn onder andere de dobermann pinscher en de bullmastiff.

Grootte en gewicht

  • Reuen: 61 tot 68 cm
  • Teven: 56 tot 63 cm
  • Gewicht: 36 tot 54 kg

Kleur

De vacht van een rottweiler is altijd zwart met lichte roestbruine haren langs hun ogen, wangen, poten, onderbuik en snuit.

Bijzondere kenmerken

Rottweilers blinken uit als politie-, hulp- en therapiehonden. Het ras was een van de allereerste politiehonden.

Leeftijd

De rottweiler wordt gemiddeld zo’n 8 tot 10 jaar oud.

Erfelijke ziekten

Rottweilers zijn over het algemeen gezonde beestjes, maar ze kunnen zoals alle honden gezondheidsproblemen krijgen. De typische erfelijke ziekten van het ras zijn:

  • Heupdysplasie 
  • Botkanker
  • Elleboogdysplasie
  • Degeneratieve myelopathie, een stofwisselingsziekte
  • Myotubulaire myopathie, een spierziekte
  • Voorste kruisband laesies 

Om erfelijke aandoeningen te voorkomen hebben de rasverenigingen fokreglementen opgesteld. Hierin kan je lezen wat de verplichte en aanbevolen testen bij mogelijke ouderdieren zijn om te bepalen wanneer ze moeten worden uitgesloten van de fok. Meer informatie vind je op: http://rottweilerclub.be

Daarnaast zijn rottweillers gevoelig aan:

  • OCD, een aandoening van het gewrichtskraakbeen, bij de hak van de poot
  • Tandproblemen
  • Baarmoederontstekingen

Voeding

Kies het voer op basis van de grootte, de leeftijd en het activiteitsniveau van je hond. Zorg dat je rottweiler genoeg voedingsstoffen en eiwitrijk voedsel binnenkrijgt. Maar kijk uit dat je hond niet te dik wordt. Overgewicht kan gewrichtsproblemen verergeren. Twijfel je over welke voeding en hoeveel gram je hond nodig heeft? Neem dan contact op met een AniCura-dierenarts.

Ongecontroleerde of illegale hondenhandel

Net zoals je keuze om een hond in huis te halen doordacht moet zijn, sta je ook best even stil waar je de hond aanschaft. Ook in België zijn er namelijk broodfokkers actief. Broodfokkers zijn fokkers die het niet zo nauw nemen met het welzijn van de ouderdieren en de pups maar vooral winstbejag voor ogen hebben. Vaak bieden ze een variëteit aan rassen aan en zijn pups op korte termijn beschikbaar terwijl het niet ongewoon is om maanden op een wachtlijst te staan voor een pup verkocht door een erkende fokker. Die korte termijn is mogelijk doordat ze te jonge pups importeren van teefjes in het buitenland die in erbarmelijke omstandigheden aan de lopende band nestjes krijgen. Kopers ondersteunen zo onbewust ongecontroleerde of zelfs illegale hondenhandel. Te jonge pups betekenen meestal ook problemen met vaccinaties. Bovendien is de kans klein dat de ouderdieren getest zijn op erfelijke ziekten. Kies niet voor verkopers waarbij je niet zeker bent hoe de puppy is gefokt en de eerste maanden verzorgd werd. Ook wanneer deze online door particulieren wordt aangeboden. Slecht gefokte of verzorgde puppy’s kunnen gevaarlijke en ernstige (al dan niet erfelijke) ziektes hebben, zelfs met dodelijke afloop. Dus voorkom verdriet en hoge kosten en laat je goed informeren voordat je een pup of volwassen hond koopt. En tuurlijk wil je zo’n schattig hondje zo snel mogelijk in huis maar heb je je wel eens afgevraagd wat er met de onverkochte pups? Kies verstandig. Ook al moet je dan even wachten op je pup, het is het meer dan waard!

Hond adopteren

Uiteraard hoef je geen puppy te kopen. Er zijn nog veel lieverds die in het asiel wachten op een goede thuis. Via deze website van de Vlaamse overheid kan je een overzicht raadplegen van te adopteren honden.

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.