Net een pup?

Onze dierenartsen wijzen je de weg met een gratis Puppy Wijzer. Ga naar: onze Puppy Wijzer

staffordshire-bull-terrier

Staffordshire bull terriër

Op zoek naar een kleine, maar onvermoeibare en vrolijke hond? Dan is de stafford een uitstekende aanvulling voor je gezin.

Snelle feiten

De algemene eigenschappen van een ras kunnen verschillen per hond want elke hond is uniek.
  • Kindvriendelijk

    Sommige honden zijn over het algemeen speelser en socialer in de buurt van kinderen en toleranter voor het gedrag van kinderen dan andere.
  • Behoefte aan beweging

    Hoeveel beweging heeft dit ras dagelijks nodig.
  • Ervaring

    Hoeveel ervaring als hondeneigenaar je nodig hebt voordat je overweegt dit ras te kopen.
  • Vachtverzorging

    Hoeveel vachtverzorging dit ras nodig heeft op regelmatige basis.
  • Haaruitval

    Hoeveel haar dit ras verliest op regelmatige basis.
  • Gezondheidsproblemen

    Hoe gevoelig dit ras is voor veelvoorkomende gezondheidsproblemen.
  • Grootte

    Hoe groot honden van dit ras kunnen worden.
  • Blaffen

    Hoe vaak dit ras de neiging heeft om te blaffen.

Rasgeschiedenis

De stafford ontstond in 1935. De honden zijn vernoemd naar de Engelse mijnstreek Staffordshire. Na de Tweede Wereldoorlog werden de honden de mascotte van de lokale overheid.

De hondjes zijn een kruising tussen bulldogs en terriërs. Ze werden gefokt voor hondengevechten die in die tijd erg populair waren. Het ras dient nu als gezins- en showhond. In Engeland werd de stafford in 2006 uitgeroepen tot familiehond van het jaar.

Karakter van een stafford

De Engelse stafford is loyaal en toegewijd. De hondjes kunnen bijzonder goed overweg met kinderen en passen zich volledig aan jouw gezinsleven aan. 

Staffords zijn energiek en vrolijk. De hondjes genieten met volle teugen van het leven. Het zijn gevoelige en intelligente dieren.

Wees je bewust van de nieuwsgierig aard van de hondjes. Als je stafford iets interessants ziet, kan hij zomaar de straat oversteken. Leer je stafford om zijn impulsen te beheersen.

Staffords zullen vreemden met enthousiasme begroeten. Dit kan veranderen wanneer je hond volwassen is.

Activiteit

Staffords zijn actieve en nieuwsgierige honden. Ze willen vrij kunnen rondlopen. Ga bijvoorbeeld samen lopen of maak lange wandelingen in het bos.

De honden kunnen niet goed tegen warmte. Ga daarom niet op het heetste moment van de dag trainen. Zorg verder voor voldoende water en een koelhalsband.

Vachtverzorging van een stafford

Staffords hebben geen ondervacht. Doe je stafford daarom een warme jas aan in de winter. Hun korte en gladde vacht is verder makkelijk te verzorgen. 

Training

Een stafford opvoeden loopt niet altijd van een leien dakje. De honden zijn intelligent en willen graag samenwerken, maar ze kunnen ook koppig zijn. Heb geduld en beloon je stafford wanneer hij zich goed gedraagt. Leer je stafford om niet impulsief te reageren op zijn omgeving.

Staffords doen graag mee aan hondensporten. Verder vinden ze het leuk om te spelen.

Raskenmerken van een stafford

Type

De stafford bull terriër behoort tot de familie van de herdershonden. Andere honden binnen deze familie zijn onder andere de bull terriër, de jack russel terriër en de yorkshire terriër.

Grootte en gewicht

  • Reuen en teven: 35 tot 40 cm
  • Gewicht: 11 tot 17 kg

Kleur

De vacht van een stafford bestaat in het rood, lichtbruin, wit, zwart, en grijs.

Bijzondere kenmerken

Hoewel staffords niet gefokt zijn als waakhond zien ze er wel zo uit.

Leeftijd

De stafford wordt gemiddeld zo’n 12 jaar oud.

Erfelijke ziekten

Staffords zijn over het algemeen gezonde beestjes. Maar er bestaat een genetische ziekte, L2 HGA die de hersenen van staffords aantast. De ziekte uit zich op verschillende manieren. Meestal vertonen de honden dementie-achtig gedrag. Andere erfelijke ziekten zijn: 

  • Elleboogdysplasie 
  • Staar 
  • Epilepsie 

Om erfelijke aandoeningen te voorkomen hebben de rasverenigingen fokreglementen opgesteld. Hierin kan je lezen wat de verplichte en aanbevolen testen bij mogelijke ouderdieren zijn om te bepalen wanneer ze moeten worden uitgesloten van de fok. Meer informatie vind je op: http://www.belgium-sbt-club.be

Daarnaast zijn staffords gevoelig aan:

  • Cystine urolithiasis, een type nierstenen
  • Problemen bij de bevalling
  • Demodicose, een parasitaire huidaandoening

Voeding

Kies het voer afhankelijk van de grootte en het activiteitsniveau van je hond. Twijfel je over welke voeding en hoeveel gram je hond nodig heeft? Neem dan contact op met een AniCura-dierenarts.

Ongecontroleerde of illegale hondenhandel

Net zoals je keuze om een hond in huis te halen doordacht moet zijn, sta je ook best even stil waar je de hond aanschaft. Ook in België zijn er namelijk broodfokkers actief. Broodfokkers zijn fokkers die het niet zo nauw nemen met het welzijn van de ouderdieren en de pups maar vooral winstbejag voor ogen hebben. Vaak bieden ze een variëteit aan rassen aan en zijn pups op korte termijn beschikbaar terwijl het niet ongewoon is om maanden op een wachtlijst te staan voor een pup verkocht door een erkende fokker. Die korte termijn is mogelijk doordat ze te jonge pups importeren van teefjes in het buitenland die in erbarmelijke omstandigheden aan de lopende band nestjes krijgen. Kopers ondersteunen zo onbewust ongecontroleerde of zelfs illegale hondenhandel. Te jonge pups betekenen meestal ook problemen met vaccinaties. Bovendien is de kans klein dat de ouderdieren getest zijn op erfelijke ziekten. Kies niet voor verkopers waarbij je niet zeker bent hoe de puppy is gefokt en de eerste maanden verzorgd werd. Ook wanneer deze online door particulieren wordt aangeboden. Slecht gefokte of verzorgde puppy’s kunnen gevaarlijke en ernstige (al dan niet erfelijke) ziektes hebben, zelfs met dodelijke afloop. Dus voorkom verdriet en hoge kosten en laat je goed informeren voordat je een pup of volwassen hond koopt. En tuurlijk wil je zo’n schattig hondje zo snel mogelijk in huis maar heb je je wel eens afgevraagd wat er met de onverkochte pups? Kies verstandig. Ook al moet je dan even wachten op je pup, het is het meer dan waard!

Hond adopteren

Uiteraard hoef je geen puppy te kopen. Er zijn nog veel lieverds die in het asiel wachten op een goede thuis. Via deze website van de Vlaamse overheid kan je een overzicht raadplegen van te adopteren honden.

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.