Mijn pup eet alles van de grond

Puppy’s lijken op kinderen. Ze verkennen graag de wereld rondom hen door dingen in hun mond te steken. Sigarettenpeuken, steentjes en stokjes, vuilnis en zelfs uitwerpselen: je pup eet alles van straat op dat hij tegenkomt. Voor sommige honden is het bijna een obsessie, en met wat pech, moet je daarna naar de dierenarts voor een spoedbezoek.

Je hond eet alles van straat op. Is dat een probleem?

Voor de meeste puppy's is proeven geen problematisch gedrag: ze proberen iets en gaan dan weer verder. Als baasje vind je het misschien vies als je hond op uitwerpselen knabbelt, maar vaak is dat slechts een fase die je puppy ontgroeit naarmate hij ouder wordt. 

Wat moet je zeker niet doen als je je hond wil afleren van straat te eten? Het ergste dat je kan doen wanneer je puppy een nieuwe 'schat' vindt, is boos worden en hem achterna jagen of zelfs zijn kaken openwrikken om het voorwerp uit zijn mond te halen. 

Wat doe je dan wel als je pup alles van de grond eet? Je kan je hond afleren om van de grond te eten door het commando 'afblijven' te leren. Met onze tips kan je hem dat woord aanleren zonder hem te dwingen of te intimideren. 

Je hond afleren van straat te eten – 8 tips

  1. Leg enkele stukjes voedsel op een bord die je hond kent, maar die hij niet bijzonder lekker vindt, zoals droge hondenkoekjes en stukjes groente of fruit.
    Bereid ook een zakje voor met stukjes voedsel dat je hond wél erg lekker vindt, zoals steak, leversnoepjes of nat kattenvoer. Onthoud: je hond bepaalt zelf wat een aantrekkelijke beloning is en wat niet.
  2. Begin in een makkelijke omgeving, zoals je woonkamer of tuin, met je puppy aan de leiband. Laat iemand het bord met ‘saai’ voedsel op de grond zetten, zo'n drie tot vier meter van de puppy vandaan. Het is de bedoeling dat hij het bord met voedsel opmerkt, maar niet aan de leiband trekt. Doet hij dat wel, ga dan iets verder staan. 
  3. Laat je puppy het bord opmerken en wacht. Als hij naar je kijkt, markeer je dat met je clickers of door ‘goed zo’ te zeggen en geef je hem een stukje lekker voedsel uit de zak. Kijkt hij niet naar je, lees dan eerst het artikel over hoe je je hond leert om bij je te checken. Als je hond enorm geïnteresseerd is in het voedsel op de grond, dan moet je hem misschien eerst een aandachtsgeluid aanleren. Lees dan eerst dit artikel voor je je focust op je hond afleren om van de grond te eten. 
  4. Gooi iets lekkers op de grond om een nieuwe herhaling te starten en zeg dat je hond het snoepje mag gaan halen. Kijkt hij zo goed als onmiddellijk naar je, dan is het tijd om iets dichter bij het bord met voedsel te gaan staan. Markeer en beloon wanneer hij naar je kijkt. Hou in het achterhoofd dat het niet de bedoeling is dat je de leiband ook echt gebruikt: die is er alleen voor de veiligheid. De lijn moet steeds losjes tussen jullie in hangen. Trekt je puppy de lijn strak, dan is de oefening te moeilijk en neem je een paar stappen terug.
  5. Wanneer de puppy vrij dicht bij het bord op de grond kan komen zonder te proberen ervan te eten, leg je er iets lekkerders op, maar let op dat de snoepjes in je zak aantrekkelijker blijven. Herhaal de bovenstaande stappen. 
  6. Herhaal nu alle stappen zonder leiband. In plaats van een open bord leg je het voedsel in een doorzichtig potje met deksel. Prik enkele gaten in het deksel, zodat je hond ruikt wat er in het potje zit. Gaat je puppy naar het potje, wacht dan tot hij naar je kijkt en beloon hem. 
  7. Nu is het tijd om er een verbaal commando aan te koppelen. De eerste paar keer zeg je 'afblijven' op het moment dat de puppy zijn kop naar je toe draait. Markeer en geef hem een beloning. Bij de volgende herhalingen zeg je het commando steeds iets vroeger, tot je het kan zeggen zodra de puppy naar het potje kijkt. Moet je het commando twee keer zeggen, dan ga je te snel en moet je een stap of twee teruggaan in het proces. Gebruik een beloning die je hond écht lekker vindt, zodat hij het de moeite waard blijft vinden om naar het commando te luisteren. Herhaal de bovenstaande stappen met het commando. 
  8. Ga naar buiten om te trainen en herhaal de stappen op verschillende plekken voordat je het in een echte situatie probeert. 

Heeft je puppy een 'schat' gevonden, maar nog geen afblijfcommando geleerd? Dan is het ruilspelletje een uitstekend alternatief. Lees dan dit artikel

Deze tips zullen je helpen als je hond alles op straat opeet. Probeer het gedrag van je hond af te leren op een constructieve manier.

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.