De voeding van een puppy

Een puppy moet de juiste voedingsstoffen binnenkrijgen. Wij geven je tien tips.

De voeding van een puppy

Het is belangrijk dat een puppy de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt. Lees ook ons artikel over groeiproblemen bij een puppy en groeistoornissen bij een hond.

1. Geef je puppy gevarieerde voeding

Je puppy heeft voeding nodig die voldoende voedingsstoffen bevat om te groeien. Voeg zelf geen ingrediënten aan de voeding toe om tekorten van bepaalde voedingsstoffen te vermijden. 

2. Kies een A-merk

A-merken hebben productieprocessen die streng gecontroleerd worden. Je mag ervan uitgaan dat deze voeding van de hoogste kwaliteit is. Bovendien bestaat de voeding van een A-merk uit een vaste samenstelling. De voeding wordt vaak aangeraden aan zieke dieren. 

3. Kies de voeding die het meest geschikt is voor jouw puppy

Iedere hond is anders. Pups van kleine rassen zijn gevoelig voor bloedsuikertekorten terwijl middelgrote en grote honden gevoelig zijn voor skeletproblemen. Labrador retrievers zijn gevoelig voor koper. Duitse herders en Duitse bulldogs zijn gevoelig voor het ontwikkelen van diarree. Kies de voeding die het beste bij jouw puppy past.

4. Geef geen babyvoeding aan je puppy 

Babyvoeding is niet geschikt voor puppy’s. Melk, yoghurt, kaas en brood kunnen groeistoornissen veroorzaken. Chocolade en rozijnen zijn giftig voor honden.

5. Let op de samenstelling van de voeding 

Je vindt geen energiewaarde, verteerbaarheid of nauwkeurige informatie over de gebruikte grondstoffen terug op de verpakking van hondenvoeding. Laat je adviseren door je dierenarts.

6. Let op de kwaliteit van de voeding 

Koop nooit voeding uit een uitschepbak. Alleen voeding in de originele verpakking met batchcode en houdbaarheidsdatum is betrouwbaar. Check ook zeker dat de voeding nog lang genoeg goed blijft.

Koop geen voeding die op een warme plaats ligt of bewaard wordt. Verpakkingen die hermetisch zijn afgesloten, zijn het beste. De eigenschappen van de voedingsstoffen worden dan het langst bewaard. Op de verpakking staat dit als ‘verpakt onder beschermende atmosfeer’ vermeld.

7. Kies verantwoorde kauwmaterialen 

Door te kauwen ontwikkelt je puppy zijn kauwspieren. Een buffelhuidkluif is een verstandige keuze. Kies een voorwerp dat past bij de grootte van de kaken van je puppy. Pas wel op dat honden het voorwerp niet inslikken.

Steek een vieze buffelhuidkluif 24 uur in de vriezer. Je kan de kluif weer aan je hond geven wanneer hij ontdooid is. Ribben, mergpijpjes en andere botten worden afgeraden.

8. Voorkom overgewicht bij je puppy

Veel volwassen honden kampen met overgewicht. De oplossing? Je hond moet minder eten en meer bewegen. Jonge honden met overgewicht hebben een grotere kans op een groeistoornis.

De groeiperiode van een hond verschilt per ras. Geef je hond aan het einde van zijn groeiperiode niet te veel eten. De tussendoortjes die je als beloning geeft bevatten ook energie.

Lees ook ons artikel over het laten afvallen van je hond.

9. Geef alleen voedingssupplementen op aanraden van je dierenarts

Je hond heeft in principe geen supplementen nodig. Voor puppy’s kunnen voedingssupplementen zelfs schadelijk zijn. Geef alleen supplementen op aanraden van je dierenarts.

10. Verander geleidelijk van voeding

Wil je jouw hond andere voeding geven? Pas de voeding in kleine stapjes aan. Gebruik volgende verhoudingen:

  • Dag 1: meng 25 procent nieuwe voeding met 75 procent oude voeding.
  • Dag 2: meng 50 procent nieuwe voeding met 50 procent oude voeding.
  • Dag 3: meng 75 procent nieuwe voeding met 25 procent oude voeding.
  • Dag 4: Geef 100 procent nieuwe voeding.

Door deze stappen te volgen, kunnen de bacteriën in de darm van je hond wennen aan de nieuwe voeding. Een plotselinge overgang kan diarree veroorzaken.

Schrijf je voor meer tips in bij onze digitale Puppy Wijzer

Ontvang maandelijks een gepersonaliseerde nieuwsbrief op basis van de leeftijd van je puppy. Zo krijg je op de juiste momenten advies dat is afgestemd op de levensfase van je puppy. 

Lees ook ons artikel over je eerste puppy.

Heb je vragen over de voeding van je puppy? Neem gerust contact op met een AniCura-dierenarts of kom langs voor een puppyconsult.

Lees ook ons artikel over het voeding van een hond met pasgeboren puppy’s.

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.