Groeipijnen bij een hond

Er kunnen zich problemen voordoen tijdens de botvorming en gewrichtsontwikkeling van een hond. Vaak worden verschillende aandoeningen onder een noemer verzameld, zoals heupdysplasie (HD) of elleboogdysplasie (ED). Niet alle groeistoornissen veroorzaken pijn.

Groeipijnen bij een hond: de symptomen

Groeiproblemen komen vaak aan beide gewrichten voor. Daardoor worden de meeste aandoeningen niet of te laat ontdekt.

Pups zijn regelmatig kreupel. Lichte kneuzingen gaan meestal na een dag of twee vanzelf over. Blijft je puppy manken? Ga dan langs bij je dierenarts.

De symptomen van een hond met elleboogdysplasie ontstaan meestal tussen vier en negen maanden oud. Je puppy zakt dan door een poot terwijl zijn hoofd naar beneden beweegt. Het kan ook dat je puppy na een lange tijd liggen stijf is. Vaak staat zijn poot iets naar buiten gedraaid.

Mogelijke symptomen van heupdysplasie bij je hond zijn:

  • vaker liggen
  • kort wandelen
  • moeilijk rechtstaan
  • moeilijk gaan zitten
  • moeite met springen

Groeipijnen bij een hond: de oorzaak

Groeiproblemen komen zowel bij grote als kleine hondenrassen voor. Heup- en elleboogdysplasie zijn erfelijk. Dieren met een lichte neiging tot groeiproblemen kunnen meer last krijgen bij overgewicht.

Waarom zou je groeipijnen bij je hond laten behandelen?

Sommige groeiproblemen verdwijnen na een behandeling zonder blijvende gevolgen. Het meest voorkomende gevolg is artrose. Artrose veroorzaakt pijn en stijfheid in de gewrichten van je hond. Hoe vroeger een groeiprobleem ontdekt wordt, hoe beter.

Groeipijnen bij een hond: de diagnose

Op basis van röntgenfoto’s stelt je dierenarts een diagnose vast. Heupdysplasie wordt vastgesteld via de PennHip-methode.

Groeipijnen bij een hond: de behandeling

Vaak is een operatie de enige oplossing. Geef je puppy de juiste voeding en de correcte hoeveelheid beweging om de kans op groeiproblemen te verminderen. Kies een ras dat geen erfelijke groeiproblemen heeft of vraag naar de onderzoeksresultaten van je fokker.

Neem contact op met een dierenarts

Was dit artikel nuttig voor je?

Duid aan wat bij je past of typ het zelf. We appreciëren je feedback enorm.

Dank je!

Wij waarderen het heel erg

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.