Net een pup?

Onze dierenartsen wijzen je de weg met een gratis Puppy Wijzer. Ga naar: onze Puppy Wijzer

Wat is elleboogdysplasie bij een hond?

Elleboogdysplasie (ED) is een erfelijke aandoening. De ellebogen zijn de scharniergewrichten in de voorpoten van je hond. Kleine afwijkingen in die gewrichten kunnen grote gevolgen hebben. Er bestaan vier soorten elleboogdysplasie. Vraag meer informatie aan je dierenarts.

Wat zijn de symptomen van elleboogdysplasie bij je hond?

De symptomen van elleboogdysplasie bij een hond zijn:

  • Manken
  • Gezwollen elleboog
  • Een voorpoot die naar buiten draait
  • Dunnere elleboogspieren

Honden ontwikkelen klachten vanaf ze vijf of zes maanden oud zijn. De symptomen ontstaan geleidelijk. Daarom zijn ze niet makkelijk te herkennen. Neem bij twijfel contact op met je dierenarts.

Wat is de oorzaak van elleboogdysplasie bij een hond?

Elleboogdysplasie is erfelijk. Vooral grote hondenrassen zoals golden retrievers, Mechelse herders, berner sennenhonden en rottweilers krijgen sneller last van de aandoening. Of je hond elleboogdysplasie ontwikkelt, hangt af van een aantal factoren zoals overgewicht, beweging en voeding. Je hond moet bijvoorbeeld regelmatig beweging krijgen aangepast aan zijn leeftijd. 

Waarom zou je elleboogdysplasie bij je hond laten behandelen?

Elleboogdysplasie veroorzaakt pijn en gewrichtsslijtage bij je hond. Een snelle diagnose en behandeling zijn daarom erg belangrijk.

Elleboogdysplasie hond: de diagnose

Je hond wordt lichamelijk onderzocht door je dierenarts. Daarna worden er röntgenfoto's gemaakt van zijn ellebogen. Als aanvulling op de foto’s wordt er vaak een CT-scan gemaakt. 

Je dierenarts kan elleboogdysplasie nog beter in kaart brengen door een artroscopie. Dan wordt er via twee sneetjes een camera ingebracht. Vaak kan je dierenarts het gewricht zo al behandelen.

Elleboogdysplasie hond: de behandeling

Op basis van röntgenfoto’s en een CT-scan bepaalt je dierenarts een behandelplan. De kosten van een behandeling hangen af van het aantal röntgenfoto’s en of er een CT-scan moet worden gemaakt. Lees ook ons artikel over een elleboogoperatie bij een hond. Aarzel niet om een AniCura-dierenarts te contacteren met vragen.

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.