berner-sennenhond

Berner sennenhond

Ben je op zoek naar een vriendelijke, aanhankelijk en intelligente hond? Dan is de Berner sennen jouw perfecte nieuwe familielid.

Snelle feiten

De algemene eigenschappen van een ras kunnen verschillen per hond want elke hond is uniek.
 • Kindvriendelijk

  Sommige honden zijn over het algemeen speelser en socialer in de buurt van kinderen en toleranter voor het gedrag van kinderen dan andere.
 • Behoefte aan beweging

  Hoeveel beweging heeft dit ras dagelijks nodig.
 • Ervaring

  Hoeveel ervaring als hondeneigenaar je nodig hebt voordat je overweegt dit ras te kopen.
 • Vachtverzorging

  Hoeveel vachtverzorging dit ras nodig heeft op regelmatige basis.
 • Haaruitval

  Hoeveel haar dit ras verliest op regelmatige basis.
 • Gezondheidsproblemen

  Hoe gevoelig dit ras is voor veelvoorkomende gezondheidsproblemen.
 • Grootte

  Hoe groot honden van dit ras kunnen worden.
 • Blaffen

  Hoe vaak dit ras de neiging heeft om te blaffen.

Rasgeschiedenis

De Berner sennen ontstond ​​in het alpengebied rond Bern in Zwitserland. Daar hielp het ras mee op de boerderijen. 

De voorouders van de Berner sennen kwamen ongeveer 2.000 jaar geleden met het Romeinse leger naar Zwitserland. De mastiffachtige honden kruisten er met andere honden en creëerden zo het ras dat we vandaag kennen.

Berner sennens zijn vandaag populaire familiehonden.

Karakter van een Berner sennenhond

De Berner sennen heeft een zelfverzekerd en waakzaam karakter. Hij is trouw aan zijn baasje en erg aardig voor kinderen. Het opvoeden van je Berner sennen gaat erg makkelijk. Hij wil zijn baasje namelijk graag een plezier doen.

Als je jouw Berner sennen juist traint, vormt zijn waakinstinct geen probleem. Het zijn vriendelijke, rustige en ontspannen honden.

Activiteit

Een Berner sennen heeft elke dag beweging nodig. De honden houden van wandelen en kunnen enorm snel lopen.

Train je Berner sennen pup niet op dezelfde manier als een volwassen Berner sennen. Hun gewrichten en botten zijn pas volledig ontwikkeld als ze 12 tot 18 maanden oud zijn. Bouw de hoeveelheid lichaamsbeweging langzaam op.

Vachtverzorging van een Berner sennenhond

De vacht van een Berner sennen is dik en lang. Borstel je Berner sennen een keer per week of elke dag als het regent. Door je Berner sennen regelmatig te borstelen, stoot zijn vacht vuil af. Zo hoef je je hond niet vaak te wassen.

Training

Berner sennenhonden opvoeden gaat over het algemeen erg makkelijk. De beestjes zijn vriendelijk en aanhankelijk en ze leren graag nieuwe dingen. Het ras wordt zowel fysiek als mentaal laat volwassen. Begin daarom niet te snel met fysieke training. 

Het is belangrijk om je Berner sennen pup mentaal te trainen. Zo leer je je hond hoe hij zich moet gedragen in het bijzijn van vreemden. Tijdens hun training draait alles om duidelijke instructies en beloningen.

Raskenmerken Berner sennen

Type

De Berner sennen behoort tot de familie van de werkhonden. Andere honden binnen deze familie zijn onder andere de grote Zwitserse sennenhond, de entlebucher sennenhond en de appenzeller sennen.

Grootte en gewicht

 • Schofhoogte reuen: 64 tot 70 cm
 • Schofhoogte teven: 58 tot 66 cm
 • Gewicht reuen: 40 tot 54 kg
 • Gewicht teven: 30 tot 45 kg

Kleur

De vacht van een Berner sennen bestaat uit zwart, bruin en wit.

Bijzondere kenmerken

Berner sennens zijn gevoelig voor hitte. Zorg dat je hond op warme dagen altijd in de schaduw kan liggen en voldoende water heeft.

Leeftijd 

Een berner sennenhond wordt gemiddeld een 7 jaar. 

Erfelijke ziekten

De Berner sennen heeft enkele erfelijke ziekten waarbij tumoren de ernstigste zijn. De meest voorkomende tumor is kwaadaardige histiocytose (tumor van bepaalde cellen van het afweersysteem) en mastocytoma. Andere ziekten die vaak voorkomen bij Berner sennens zijn:

 • Heupdysplasie (HD)
 • Elleboogdysplasie (ED)
 • Osteochronditis, een gewrichtsaandoening
 • Panosteïtis, een langebeenaandoening
 • Nieraandoeningen
 • Ruggenmergaandoening degeneratieve myelopathie (DM) en aspecifieke suppuratieve meningitis (ASM)
 • Ziekte van Von Willebrand, een aandoening van de bloedstolling
 • Oogaandoeningen zoals progressieve retina atrofie en entropion
 • Idiopatische epilepsie 
 • Steroïde responsieve meningitis-artritis (SRMA)
 • Voorste kruisband laesie

Om erfelijke aandoeningen te voorkomen hebben de rasverenigingen fokreglementen opgesteld. Hierin kan je lezen wat de verplichte en aanbevolen testen bij mogelijke ouderdieren zijn om te bepalen wanneer ze moeten worden uitgesloten van de fok. Meer informatie vind je op:http://www.berner-sennen.be

De berner sennenhond is ook gevoelig aan enkele aandoeningen, die een invloed kunnen hebben op zijn gezondheid:

 • maagtorsie 
 • baarmoederontsteking

Voeding

Berner sennens houden van eten. Hou hun gewicht daarom goed in de gaten. Kies je voer afhankelijk van de grootte en het activiteitsniveau van je hond. Twijfel je over welke voeding en hoeveel gram je hond nodig heeft? Neem dan contact op met een AniCura-dierenarts.

Ongecontroleerde of illegale hondenhandel

Net zoals je keuze om een hond in huis te halen doordacht moet zijn, sta je ook best even stil waar je de hond aanschaft. Ook in België zijn er namelijk broodfokkers actief. Broodfokkers zijn fokkers die het niet zo nauw nemen met het welzijn van de ouderdieren en de pups maar vooral winstbejag voor ogen hebben. Vaak bieden ze een variëteit aan rassen aan en zijn pups op korte termijn beschikbaar terwijl het niet ongewoon is om maanden op een wachtlijst te staan voor een pup verkocht door een erkende fokker. Die korte termijn is mogelijk doordat ze te jonge pups importeren van teefjes in het buitenland die in erbarmelijke omstandigheden aan de lopende band nestjes krijgen. Kopers ondersteunen zo onbewust ongecontroleerde of zelfs illegale hondenhandel. Te jonge pups betekenen meestal ook problemen met vaccinaties. Bovendien is de kans klein dat de ouderdieren getest zijn op erfelijke ziekten. Kies niet voor verkopers waarbij je niet zeker bent hoe de puppy is gefokt en de eerste maanden verzorgd werd. Ook wanneer deze online door particulieren wordt aangeboden. Slecht gefokte of verzorgde puppy’s kunnen gevaarlijke en ernstige (al dan niet erfelijke) ziektes hebben, zelfs met dodelijke afloop. Dus voorkom verdriet en hoge kosten en laat je goed informeren voordat je een pup of volwassen hond koopt. En tuurlijk wil je zo’n schattig hondje zo snel mogelijk in huis maar heb je je wel eens afgevraagd wat er met de onverkochte pups? Kies verstandig. Ook al moet je dan even wachten op je pup, het is het meer dan waard!

Hond adopteren

Uiteraard hoef je geen puppy te kopen. Er zijn nog veel lieverds die in het asiel wachten op een goede thuis. Via deze website van de Vlaamse overheid kan je een overzicht raadplegen van te adopteren honden.

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.