Overgewicht bij honden

Overgewicht veroorzaakt chronische ziekten zoals diabetes, hartaandoeningen, huidklachten, ademhalingsmoeilijkheden en gewrichtsproblemen. Een te dikke hond heeft pijn bij het bewegen. Met als gevolg dat hij nog zwaarder wordt.

Hoe herken je overgewicht bij je hond? 

Kan je de ribben van je hond onder een dun vetlaagje voelen en zijn ze niet met het blote oog zichtbaar? Dan is je hond niet te dik.

Wanneer je zijn ribben niet of moeilijk voelt, dan heeft je hond last van overgewicht. Andere symptomen van overgewicht bij honden zijn:

  • meer eetlust 
  • sneller verhit tijdens warm weer 
  • sneller moe bij wandelingen of spelletjes

Wat is de oorzaak van overgewicht bij je hond?

Je hond moet evenveel calorieën binnenkrijgen dan hij verbrandt. Een gecastreerde of gesteriliseerde hond zal sneller last hebben van overgewicht en heeft aangepaste voeding nodig. Ouderen honden hebben minder energie dan jonge honden. Het kan ook zijn dat je hond te weinig beweging krijgt.

Sommige rassen zoals labradors, beagles, Duitse herders, bassethounds en cavalier King Charles spaniëls hebben makkelijker last van overgewicht.

In sommige gevallen veroorzaakt een medische aandoening of medicatie overgewicht bij je hond.

Tips om overgewicht bij je hond te voorkomen

Pas de voeding aan de leeftijd en het ras van je hond aan. Beweegt je hond veel? Dan mag je hem extra voer geven. Twijfel je of je je hond de juiste hoeveelheid voer geeft? Vraag je dierenarts om advies.

Geef je hond niet te veel beloningen. Je kan hem ook een brok van zijn voer geven in plaats van een hondenkoekje.

Wissel wandelingen en activiteiten af en hou rekening met de conditie van je hond. Sommige honden vinden het fijn om naast je fiets te lopen terwijl andere honden genoeg hebben aan een kleine wandeling.

Tips om honden met overgewicht op een gezond gewicht te krijgen

Begin met kleine en korte wandelingen. Meerdere kleine en intensievere wandelingen zijn beter dan lange wandelingen. Houdt je hond van zwemmen? Dat is minder belastend voor zijn gewrichten. Laat je hond werken voor zijn eten door zijn voer bijvoorbeeld in een speelgoedje te verstoppen.

Twijfel je of je hond overgewicht heeft? Neem dan contact op met een AniCura-dierenarts voor advies. Er bestaan speciale dieetprogramma’s.

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.