Straffen en belonen als je hond of puppy niet luistert

Soms doet een hond wel eens dingen waarmee hun baasje niet akkoord is. Moet je je puppy straffen als hij op het aanrecht springt? Wat als je hond onder het tuinhek kruipt, trekt aan de leiband, naar de buren blaft of achter een kat jaagt? Wij raden aan om je hond niet te straffen, maar een trainingsplan te bedenken.

Veiligheid eerst

Als je hond iets gevaarlijks doet, zoals een drukke straat op lopen of een doosje pillen opeten, moet je hem koste wat kost stoppen. Dan focus je niet op het gedrag van je hond corrigeren, maar op een drama voorkomen. Als je je vingers in zijn keel duwt, zal hij niet leren dat hij niet met pillendoosjes mag spelen, maar het kan wel nodig zijn om zijn leven te redden.

Een hond of puppy straffen helpt niet

Als je hond ongewenst, maar verder volledig onschadelijk gedrag vertoont, raden we af om te straffen en belonen. Je kan beter een plan opstellen om dit gedrag te corrigeren. Heeft hij je boterham gestolen? Dan kan je je hond of puppy straffen, maar daarmee krijg je je boterham niet terug. Het enige wat zo'n straf doet, is je relatie met je hond negatief beïnvloeden. Als je je hond straft op het verkeerde moment doet (wat meestal het geval is), linkt hij de straf misschien wel aan iets helemaal anders. Zo kan hij denken dat je kwaad bent omdat hij net voor de zetel is gaan liggen, niet omdat hij net jouw boterham heeft gepakt. In plaats van het ongewenste gedrag corrigeren zal je hond dus iets anders afleren. 

Gedrag corrigeren met belonen

Focus op toekomstig gedrag en probeer je hond te leren wat hij wel mag doen. Bijvoorbeeld: leg een boterham op tafel en beloon de hond als hij er alleen maar naar kijkt of als hij de boterham ziet, maar toch in zijn mand gaat liggen. Als je het gewenste gedrag beloont, zal hij het vaker doen. Zo leer je je hond luisteren. 

Zorg er wel voor dat je beloningen minstens even lekker zijn als het voedsel dat hij met rust moet laten. Met brokjes als beloning zal je niet veel bereiken als er lekkere kaas op je boterham ligt. Heb geduld het kan weken of maanden duren voordat je training zijn vruchten afwerpt en je hond het gewenste gedrag betrouwbaar vertoont. Tot dan laat je beter geen boterhammen onbewaakt op tafel liggen. Want telkens wanneer hij erin slaagt om iets lekkers te stelen, versterkt je hond het ongewenste gedrag zelf. 

Niet straffen, wel belonen

Beloon het gewenste gedrag vaak genoeg, zodat je hond het vaker doet. Dan hoef je hem niet te straffen (met onzekere resultaten). Het voordeel van belonen is dat je wanneer je hond het goede gedrag onder de knie heeft, nog maar af en toe een beloning hoeft te geven. Als je ervoor kiest om je hond of puppy te straffen, moet je hem ofwel de stuipen op het lijf jagen, ofwel steeds zwaarder straffen om resultaat te boeken. En omdat straffen negatieve gevolgen heeft, zoals wantrouwen, apathie, stress en verminderd zelfvertrouwen, is het veel veiliger, ethischer en efficiënter om de hond met beloningen te trainen en zijn gedrag te corrigeren. Dan moet je nooit meer verzuchten dat je hond of puppy niet luistert. 

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.