Entropion kat
De ooglidrand van een huisdier met entropion krult naar binnen. Zo raakt het hoornvlies van je kat geïrriteerd of beschadigd. Laat je huisdier behandelen om blijvende schade te voorkomen.
Entropion kat: de symptomen
Entropion bij je kat herken je aan de volgende symptomen:
- tranende ogen
- met poten in ogen wrijven
- overmatig knipperen
- rood ontstoken oogslijmvlies
- vocht aan buitenkant van het oog
- donkerkleurig hoornvlies
Neem bij een of meer van deze symptomen altijd contact op met je dierenarts.
Entropion kat: de oorzaak
Entropion is erfelijk. De vorm van het hoofd en huidplooien van je huisdier spelen hierbij een rol. De klachten kunnen op eender welke leeftijd ontstaan. Soms krijgen katten door een andere oogaandoening last van entropion.
Bij Perzische katten, Maine Coons en Britse kortharen komt entropion vaker voor.
Waarom zou je entropion bij je kat laten behandelen?
Onbehandelde entropion kan het oog van je huisdier aantasten. In het ergste geval moet het oog van je kat worden verwijderd. Om blijvende schade aan het oog van je huisdier te voorkomen is het belangrijk om hem op tijd te laten behandelen.
Entropion kat: de diagnose
Je dierenarts stelt entropion vast door het oog van je kat grondig te bekijken. Met speciale druppels wordt vastgesteld of het hoornvlies beschadigd is.
Entropion kat: de behandeling
Bij een milde vorm van entropion kan het oog van je kat beschermd worden met een vette oogzalf. In de meeste gevallen is het operatief inkorten van het ooglid de beste behandeling. Na de operatie krijgt je kat beschermende oogzalf mee naar huis.
Vaak wordt er gewacht met de operatie tot je huisdier volgroeid is. Je dierenarts bespreekt samen met jou de mogelijkheden. De kosten hangen af van het gewicht van je kat en de ernst van de aandoening.
Heb je een vraag of wil je een afspraak maken? Neem gerust contact op met een AniCura-dierenarts.