FARS-syndroom bij een kat

Een kat met het FARS (Feline Audiogenic Reflex Seizures)-syndroom krijgt epileptische aanvallen die getriggerd worden door hoge geluiden.

FARS-syndroom bij een kat: de symptomen

Er kunnen drie typen aanvallen ontstaan. Gegeneraliseerde aanvallen zien eruit als een klassieke aanval. Je kat is buiten bewustzijn, valt op de grond en maakt krampende bewegingen met zijn pootjes. Zijn kaak kan klapperen. Soms heeft hij last van schuimbekken en verliest hij ontlasting. De aanval duurt een paar minuten. De meeste katten zijn erna even gedesoriënteerd.

Spierspasmen duren vaak maar een fractie van een seconde. Ergens in het lichaam van je kat trekt een spier ongecontroleerd samen. Ongeveer 95% van de katten met het FARS-syndroom hebben last van spierspasmen.

Soms verliezen katten met het FARS-syndroom hun aandacht voor hun omgeving. Een absence-aanval duurt 20 tot 30 seconden. Het lijkt alsof je kat in het niets staart en niet meer reageert op zijn omgeving.

FARS-syndroom bij een kat: de oorzaak

Het FARS-syndroom komt vaker voor bij katten ouder dan vijftien jaar en bij heilige birmanen. Vaak kunnen oudere katten lagere tonen niet meer horen. Dat kan hun hevige reactie op onverwachte hoge tonen deels verklaren.

Verschillende geluiden kunnen een aanval uitlokken:

  • kraken van aluminiumfolie of plastic
  • gerinkel van glas
  • tikken van een metalen lepel
  • klikken van een computermuis
  • gerinkel van een sleutelbos

Het geluid dat voor een aanval zorgt, is voor elke kat verschillend. Daarnaast leidt het geluid niet altijd tot een aanval.

Waarom zou je het FARS-syndroom bij je kat laten behandelen?

Het is altijd even schrikken wanneer je kat een aanval krijgt. Om er zeker van te zijn dat je kat geen blijvend letsel oploopt, laat je hem best onderzoeken door je dierenarts.

FARS-syndroom bij een kat: de diagnose

Tijdens een consultatie bij je dierenarts wordt het FARS-syndroom vastgesteld.

FARS-syndroom bij een kat: de behandeling

Om aanvallen bij een kat met het FARS-syndroom te voorkomen, kan je best de geluiden waarvoor je kat gevoelig is proberen te vermijden. Lukt dat niet? Dan kan medicatie een oplossing bieden.

Heeft je kat last van aanvallen en weet je niet wat de oorzaak is? Neem contact op met een AniCura-dierenarts. We helpen je graag verder.

Contact a veterinarian

Did this article help you?

Please select what suits your situation or type on your own. We greatly appreciate your feedback.

Thank you!

We really appreciate it

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.