Net een pup?

Onze dierenartsen wijzen je de weg met een gratis Puppy Wijzer. Ga naar: onze Puppy Wijzer

Waarom plast mijn kat in huis?

Plast je kat steeds naast zijn kattenbak? Dat is een van de vaakst voorkomende gedragsproblemen bij katten. Katten plassen nooit zomaar buiten hun bak. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je kat in huis plast.

Waarom mijdt je kat zijn kattenbak?

Er bestaan verschillende soorten kattenbakvulling. Probeer eens een andere soort. Het kan ook zijn dat de kattenbak niet schoon genoeg of te klein is. Heeft je kat liever een open of een gesloten kattenbak? Probeer verschillende kattenbakken uit en hou het gedrag van je kat in de gaten.

Ook de plaats waar de kattenbak staat, kan een verschil maken. Andere voorwerpen zoals drink- en eetbakjes, schoenen, dozen en kinderspeelgoed kunnen je kat afleiden. Ook de geur van andere katten kan je kat afschrikken. Voor elke kat heb je minstens een kattenbak nodig. Katten mijden bovendien kattenbakken die op een te drukke plek met te weinig privacy staan.

Territorium afbakenen

Veel katten sproeien om hun territorium af te bakenen. Ook gecastreerde katers en gesteriliseerde kattinnen kunnen sproeien. Sproeit je kat binnen? Dan voelt hij zich onzeker over zijn territorium. Hoe meer katten je hebt, hoe groter de kans dat ze sproeien. Verder kan stress, verlatingsangst en een veranderende omgeving ook een invloed hebben op het sproeigedrag van je kat.

Blaasproblemen

Plast je kat vaak? Zit er bloed in zijn urine? Miauwt hij tijdens het plassen? Gaat hij vaak op zijn kattenbak zonder te plassen? Deze symptomen kunnen wijzen op een blaasprobleem. Let op de volgende signalen: de kat plast erg vaak, er zit bloed in de urine, de kat miauwt bij het plassen, de kat gaat vaak de kattenbak in zonder te plassen of ze plast naast de bak. Herken je een of meerdere van deze signalen? Neem dan een urinestaal en laat het door je dierenarts onderzoeken.

Heb je na het lezen van dit artikel geen idee wat het probleem zou kunnen zijn bij jouw kat? Vraag dan raad aan je dierenarts.

Neem contact op met een dierenarts

Laten we het hebben over gebitsverzorging

Veel eigenaren van gezelschapsdieren geloven dat de tanden van hun vriend(in) gezond zijn, terwijl dit vaak niet het geval is. Wist je dat 80% van de volwassen honden en katten last heeft van gebitsproblemen? Het kan lastig zijn om dit te herkennen. Wij helpen je graag om jouw hond een gezondere glimlach te geven.

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.