Net een pup?

Onze dierenartsen wijzen je de weg met een gratis Puppy Wijzer. Ga naar: onze Puppy Wijzer

Wat is suikerziekte (diabetes) bij katten?

Diabetes of suikerziekte is een aandoening waarbij je kat langere tijd te veel suiker of glucose in zijn bloed heeft. Glucose wordt in de darmen opgenomen en komt zo in de bloedbaan terecht. Insuline regelt deze opname. Wanneer er te weinig insuline of niet goed werkbare insuline beschikbaar is, blijft er te veel glucose in het bloed circuleren doordat het niet wordt opgenomen door de weefsels.

Symptomen suikerziekte kat

De symptomen van suikerziekte bij een kat zijn:

  • veel drinken
  • veel plassen
  • veel eten
  • vermageren
  • slaperigheid
  • dunnere of doffe vacht
  • misselijkheid
  • zwakte en sloomheid
  • blindheid
  • zoet ruikende vacht

Herken je een van deze symptomen? Schakel dan meteen je dierenarts in. Een kat met suikerziekte die niet behandeld wordt, wordt steeds zieker.

Oorzaken van suikerziekte (diabetes) bij katten

Bij suikerziekte bestaan er 2 types: 

  • type 1: bij deze katten wordt er te weinig insuline aangemaakt, we spreken dan over insuline-insufficiëntie. Dit type is meestal aangeboren. 
  • type 2: dit type gaat over dieren die suikerziekte in de loop van hun leven hebben gekregen doordat hun weefsel niet meer goed reageert op insuline. We spreken dan over insulineresistentie. 

Bij katten komen beide types voor, maar we zien voornamelijk type 2. Type 2 kan uiteindelijk leiden tot type 1, doordat de pancreas steeds meer insuline moet produceren en zo overbelast geraakt. Hierdoor komt suikerziekte regelmatig voor bij oudere kattinnen en kattinnen van middelbare leeftijd. Op jongere leeftijd komt suikerziekte vaker voor bij gecastreerde katers.

Bij katten is vaak de onderliggende oorzaak van suikerziekte acromegalie. Dit is een aandoening waarbij de hypofyse zijn enzymen te veel produceren, waardoor de weefsels minder goed op insuline reageren en er suikerziekte ontstaat. 

Risicofactoren voor suikerziekte type 2: 

  • obesitas
  • ras
  • individueel gehouden katten 
  • steeds en onbeperkt voeding ter beschikking stellen 

De ziekte van Cushing kan uiteindelijk ook zorgen voor diabetes. Dit komt doordat de ziekte zorgt dat er te veel cortisol gevormd wordt en cortisol zal insuline doen afremmen. Op dezelfde manier als bij de ziekte van Cushing kunnen bepaalde geneesmiddelen zoals corticosteroïden en de poezenpil ook zorgen voor suikerziekte. 

Waarom laat je een kat met suikerziekte best behandelen?

Suikerziekte kan de zenuwen en bloedvaten van je kat aantasten. Katten met suikerziekte kunnen blind worden en door hun achterpoten zakken (ze stappen dan een beetje zoals konijnen op hun achterpoten stappen). Hun wonden genezen ook trager. Bovendien maken ze meer kans op een bacteriële blaasontsteking of nierbekkenontsteking.

De diagnose

Je kat wordt eerst lichamelijk onderzocht. Daarna volgt een bloed- en urineonderzoek. Bij het urineonderzoek meet men de hoeveelheid glucose in de urine maar een verhoogd suikergehalte kan soms ook veroorzaakt worden door stress. Daarom doet men ook een bloedonderzoek om de stof fructosamine in het bloed te meten. Zo kan worden vastgesteld of het om een tijdelijke verhoging gaat of dat je kat er al langer last van heeft. 

Diabetes bij katten behandelen

Een kat met suikerziekte heeft op vaste tijdstippen gezond eten nodig, waarbij de hoeveelheid en samenstelling van het eten steeds hetzelfde is. Op deze manier is de hoeveelheid insuline in het bloed afgestemd op de hoeveelheid glucose dat het dier opneemt. Er bestaat speciaal eten voor katten met suikerziekte. In dit voer zitten meer eiwitten en minder koolhydraten (suikers). Als je verandert van voer, zal de hoeveelheid insuline aangepast moeten worden.

Voldoende lichaamsbeweging is ook noodzakelijk omdat dit helpt tegen overgewicht en het een glucoseverlagend effect heeft. Wel mag de beweging niet samenvallen met een insulinepiek, gezien dit kans geeft op hypoglycemie. Men zal dus ook een bewegingsschema moeten opstellen, omdat de beweging afhankelijk is van de voeding en de insulinedosering. 

Naast aanpassingen aan beweging en voeding, dien je ook insuline aan je kat te geven. Zet twee keer per dag een insuline-injectie. Je dierenarts legt je uit hoe dit moet en bepaalt de juiste dosering. Je dierenarts geeft je uitleg over de symptomen van een te hoge of te lage suikerspiegel. Je zal regelmatig een staaltje moeten nemen bij je kat om zijn bloedwaarden te controleren. In het begin zijn er regelmatige controles nodig. Als alles goed gaat, hoef je alleen om de zes maanden met je kat op controle.

Een goed verzorgde kat met diabetes heeft een normale levensverwachting.

Hypoglycemie bij katten

Wanneer de suikerspiegel van je kat te laag is, kan je kat in een hypo terecht komen. Het kan zijn dat je bijvoorbeeld te veel insuline hebt gegeven, dat je kat slecht heeft gegeten of dat je kat meer beweging heeft gehad dan normaal. Je herkent een hypo bij je kat aan volgende symptomen:

  • onrust
  • sloomheid
  • trillen
  • zoeken naar eten op onverwachte momenten
  • omvallen

Geef je kat een extra maaltijd of wat druivensuiker. Ongeveer één gram druivensuiker per kilogram lichaamsgewicht is voldoende om de suikerspiegel weer normaal te krijgen. Heb je voldoende druivensuiker gegeven en wordt je kat niet beter? Neem dan direct contact op met je dierenarts!

Somogyi bij katten

Bij somogyi is de suikerspiegel van je kat zo laag, dat het lichaam van je kat zelf suiker aanmaakt. Het lijkt alsof je kat te weinig insuline heeft, maar het tegendeel is waar. Nog meer insuline inspuiten is in dit geval levensgevaarlijk. Neem direct contact op met je dierenarts.

Suikerziekte door acromegalie

Lijdt je kat aan acromegalie? Dan maakt het lichaam van je kat te veel groeihormonen aan. Om de productie tegen te gaan, wordt de hypofyse van je kat operatief verwijderd. Na de operatie verdwijnt de suikerziekte meestal vanzelf. De insulinebehandeling kan dan worden gestopt.

De andere hormonen die de hypofyse aanmaakt, zullen na de operatie via medicatie gegeven moeten worden.

Diabetes bij katten voorkomen

Geef je kat niet te veel eten en zorg voor voldoende lichaamsbeweging. Heeft je kat overgewicht? Zet hem dan niet op een te streng dieet. Snel afvallen brengt onder andere leverproblemen met zich mee. Neem contact op met een AniCura-dierenarts voor advies over het dieet van je kat.

Kosten suikerziekte kat

De kosten voor de behandeling van suikerziekte bij een kat hangen af van de diagnose, hoe snel de juiste dosering insuline gevonden wordt en de hoeveelheid insuline die je kat nodig heeft. Heb je verder nog vragen? Aarzel niet om ze te stellen aan een AniCura-dierenarts.

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.