Net een pup?

Onze dierenartsen wijzen je de weg met een gratis Puppy Wijzer. Ga naar: onze Puppy Wijzer

bengaal

Bengaal

Op zoek naar een intelligente en energieke kat met een unieke, luipaardachtige vacht? Dan is de bengaal jouw perfecte match.

Snelle feiten

De algemene eigenschappen van een ras kunnen verschillen per kat want elke kat is uniek.
  • Liefde nodig

    Hoeveel genegenheid je kunt verwachten.
  • Kindvriendelijk

    Sommige katten zijn over het algemeen speelser en socialer in de buurt van kinderen en toleranter voor het gedrag van kinderen dan andere.
  • Beweging

    Hoeveel beweging heeft dit ras dagelijks nodig.
  • Vachtverzorging

    Hoeveel vachtverzorging dit ras nodig heeft op regelmatige basis.
  • Haarverlies

    Hoeveel haar dit ras verliest op regelmatige basis.
  • Gezondheidsproblemen

    Hoe gevoelig dit ras is voor veelvoorkomende gezondheidsproblemen.
  • Spraakzaam

    Hoeveel deze katten de neiging hebben om te "praten".

Rasgeschiedenis

In 1963 startte de Amerikaanse Jean S. Mill met het kruisen van kleine Aziatische luipaardkatten en Amerikaanse kortharen. Ze wilde een kat creëren met het uiterlijk van een luipaard en het karakter van een huiskat. Bengalen danken hun naam aan de wetenschappelijke naam van de Aziatische luipaardkat, de Felis Bengalis. In 1986 werd de bengaal erkend door The International Cat Association. De bengaal is de enige huiskat met hetzelfde vachtpatroon als luipaarden, ocelots en jaguars.

Karakter van een bengaal

Bengalen zijn intelligent, actief en nieuwsgierig. Hou er rekening mee dat de beestjes veel aandacht opeisen. Daarom past dit ras beter bij ervaren baasjes. Verder zijn bengaalse katten zelfverzekerd, spraakzaam, vriendelijk en alert. Het zijn aanhankelijke beestjes die ook goed overweg kunnen met andere huisdieren. Bengalen houden van oudere kinderen, omdat zij beter bij hun energieniveau passen.

Activiteit

Bengalen houden van klimmen. Een klimrek is voor hen de ideale speelplek. Verder houden ze enorm van water. Wees niet verbaasd als je bengaal mee onder de douche gaat of in je bad springt.

Vachtverzorging van een bengaal

De vacht van een bengaal is makkelijk te onderhouden. Borstel hem wekelijks om alle losse haren te verwijderen. Bovendien geniet je bengaal van de extra aandacht die hij krijgt tijdens het borstelen.

Training

Bengalen zijn intelligent en houden van mentale uitdaging. Geef je kat interactief speelgoed of leer hem trucjes.

Raskenmerken bengaal

Type

De bengaal is afkomstig uit Azië, maar werd gefokt in de VS. Bengalen behoren tot de hybride kattenrassen. In Vlaanderen staan de wilde kattensoorten en hun nakomelingen, met inbegrip van de hybriden, niet op de lijst van niet voor productiedoeleinden gehouden zoogdieren die gehouden mogen worden. Bijgevolg is het houden ervan wettelijk verboden. Probleem is dat deze wetgeving niet aangeeft tot welke generatie nog sprake is van de oorspronkelijke wilde kattensoort na kruisingen met een huiskat. Hierdoor is er een toestand ontstaan waarbij deze “rassen” als gewone katten gehouden worden. De CITES-wetgeving, bedoeld om met uitsterven bedreigde diersoorten te beschermen, heeft de grens op de vijfde generatie gelegd. Met andere woorden, de F5-generatie hybride wordt door CITES niet meer als beschermingswaardig beschouwd en mag in België gehouden worden. 

Een hybridegeneratie kan geclassificeerd worden volgens een filial- (F) nummer. Dit geeft aan hoeveel generaties het dier verwijderd is van de eerste kruising tussen de twee startgroepen. De F1-generatie is het resultaat van de kruising tussen de eerste set van ouders, in dit geval de huiskat en een wilde kattensoort.

Grootte en gewicht

  • Katers: 4,5 tot 7 kg
  • Kattinnen: 3,5 tot 4,5 kg
  • Grootte: gemiddeld tot groot

Kleur

De korte vacht van een bengaal heeft een gevlekt of gemarmerd patroon in verschillende kleuren. De officiële kleuren zijn bruin, zilver en wit, maar de vacht van een bengaal komt ook voor in het goud, bruin, roest, oranje en zwart. 

Leeftijd 

De bengaal wordt gemiddeld zo’n 10 tot 15 jaar oud. 

Bijzondere kenmerken

Daag je bengaal mentaal uit. Als een bengaal zich verveelt zal hij op meubels klimmen of lades openen op zoek naar nieuw speelgoed. Pas op als je een aquarium hebt, want je bengaal zal proberen te vissen met zijn poten.

Uiterlijk

Bengalen zijn echte atleten met een gespierd lichaam. Het hoofd van een bengaal is breed en wigvormig. De katten hebben kleine tot middelgrote oren en grote ovale ogen. De staart van een bengaal is dik met een ronde, zwarte punt.

Erfelijke ziekten

Kies altijd voor een erkende fokker en vraag of je kat getest is op erfelijke ziekten. Bengalen zijn over het algemeen gezonde beestjes. Toch zijn er enkele erfelijke ziekten vastgesteld. De typische erfelijke ziekten van het ras zijn:

  • pyruvaatkinase deficiëntie, een bloedziekte waarbij de energiewisseling van de rode bloedcellen verstoord is. Het leidt uiteindelijk tot bloedarmoede en de meeste kittens sterven hier aan. 
  • progressieve retinale atrofie (PRA), een oogaandoening die zorgt voor het verslechteren van het netvlies. De kat zal uiteindelijk blind worden, een zeer ernstige aantasting van het welzijn.  
  • flat-chested kitten-syndroom. Dit is een afwijkende vorm van de borstkas bij kittens. Het komt in verschillende gradaties voor en de symptomen zijn afhankelijk van de ernst van de afwijking. Mogelijke symptomen zijn groeiachterstand en snel vermoeid of benauwd zijn.
  • heupdysplasie
  • hypertrofische cardiomyopathie (HCM), de meest voorkomende hartaandoening bij katten 

Om erfelijke aandoeningen, maar ook belangrijke virale ziektes zoals niesziekte, kattenaids en leucose te voorkomen hebben de rasverenigingen fokreglementen opgesteld. Hierin kan je lezen wat de verplichte en aanbevolen testen bij mogelijke ouderdieren zijn om te bepalen wanneer ze moeten worden uitgesloten van de fok. In tegenstelling bij de hond is er niet per ras een rasvereniging, maar zijn er overkoepelende verenigingen voor meerdere rassen. Meer informatie vind je op de volgende websites: 

Twijfel je nog? Raadpleeg je dierenarts of ga naar een kattenshow om met fokkers te praten over erfelijke afwijkingen en specifieke raseigenschappen.

Voeding

Bengalen zijn erg actief. Voorzie daarom eiwitrijke voeding. Twijfel je welke voeding het best is voor jouw kat? Neem dan contact op met een AniCura-dierenarts. Bengalen zijn bovendien uitstekende jagers. Ze zullen dus zeker prooien vangen als ze buiten mogen.

Ongecontroleerde of illegale kattenhandel

Net zoals je keuze om een kat in huis te halen doordacht moet zijn, sta je ook best even stil waar je de kat aanschaft. Ook in België zijn er namelijk broodfokkers actief. Broodfokkers zijn fokkers die het niet zo nauw nemen met het welzijn van de ouderdieren en de kittens maar vooral winstbejag voor ogen hebben. Vaak bieden ze een variëteit aan rassen aan en zijn kittens op korte termijn beschikbaar terwijl het niet ongewoon is om maanden op een wachtlijst te staan voor een kitten verkocht door een erkende fokker. Die korte termijn is mogelijk doordat ze te jonge kittens importeren van poezen in het buitenland die in erbarmelijke omstandigheden aan de lopende band nestjes krijgen. Kopers ondersteunen zo onbewust ongecontroleerde of zelfs illegale kattenhandel. Te jonge kittens betekenen meestal ook problemen met vaccinaties. Bovendien is de kans klein dat de ouderdieren getest zijn op erfelijke ziekten. Kies niet voor verkopers waarbij je niet zeker bent hoe de kitten is gefokt en de eerste maanden verzorgd werd. Ook wanneer deze online door particulieren wordt aangeboden. Slecht gefokte of verzorgde kittens kunnen gevaarlijke en ernstige (al dan niet erfelijke) ziektes hebben, zelfs met dodelijke afloop. Dus voorkom verdriet en hoge kosten en laat je goed informeren voordat je een kitten of volwassen kat koopt. En tuurlijk wil je zo’n schattig katje zo snel mogelijk in huis maar heb je je wel eens afgevraagd wat er met de onverkochte kittens? Kies verstandig. Ook al moet je dan even wachten op je kitten, het is het meer dan waard!

Kat adopteren

Uiteraard hoef je geen kitten te kopen. Er zijn nog veel lieverds die in het asiel wachten op een goede thuis. Via deze website van de Vlaamse overheid kan je een overzicht raadplegen van te adopteren katten.

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.