heilige-birmaan

Heilige birmaan

Ben jij op zoek naar een mooie, sierlijke en lieve kat? Dan is de heilige birmaan met zijn prachtige witte vacht en helderblauwe ogen jouw ideale nieuwe gezinslid.

Quick facts

Each cat is a unique individal and their characteristics also differ within the breed
  • Liefde nodig

    Hoeveel genegenheid je kunt verwachten.
  • Kindvriendelijk

    Sommige katten zijn over het algemeen speelser en socialer in de buurt van kinderen en toleranter voor het gedrag van kinderen dan andere.
  • Beweging

    Hoeveel beweging heeft dit ras dagelijks nodig.
  • Vachtverzorging

    Hoeveel vachtverzorging dit ras nodig heeft op regelmatige basis.
  • Haarverlies

    Hoeveel haar dit ras verliest op regelmatige basis.
  • Gezondheidsproblemen

    Hoe gevoelig dit ras is voor veelvoorkomende gezondheidsproblemen.
  • Spraakzaam

    Hoeveel deze katten de neiging hebben om te "praten".

Rasgeschiedenis

De heilige birmaan ontstond in Myanmar. Aan het begin van de twintigste eeuw werden de katten in Europa geïmporteerd. In Frankrijk werden birmanen voor het eerst erkend in 1925. Het ras stierf bijna uit tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Volgens een legende zijn alle birmaan katten afkomstig van een kattentempel in Myanmar. In de tempel stond een gouden beeld van een godin met saffierblauwe ogen. Toen de priester van de tempel stierf, veranderde de godin de vacht van de katten in goud en gaf ze hen blauwe ogen. Hun poten bleven wit als teken van puurheid. Hierdoor wordt het ras de heilige kat van Birma genoemd.

Karakter van een heilige birmaan

Een heilige birmaan heeft een lief en rustig karakter. De katten communiceren door zacht te miauwen. Zo laten ze je weten of het etenstijd is. De katten hebben verder niet echt aandacht nodig.

Heilige birmanen zijn elegante, zachtaardige en sociale katten. Ze kunnen in harmonie samenleven met kinderen en andere huisdieren. Het zijn de ideale familiekatten.

Activiteit

Heilige birmanen zijn intelligente en nieuwsgierige katten. Hou er rekening mee dat ze hun omgeving graag verkennen. 

Vachtverzorging van een heilige birmaan

De zijdeachtige vacht van een heilige birmaan is makkelijk te verzorgen. Dankzij hun ondervacht ontstaan er zelden klitten. Borstel je heilige birmaan regelmatig om zijn vacht glanzend te houden. In de lente verliest je kat zijn wintervacht. Dan zal je hem vaker moeten borstelen.

Training

Heilige birmanen spelen graag. Geef hen interactief speelgoed.

Raskenmerken heilige birmaan

Type

De heilige birmaan is afkomstig uit Myanmar, maar werd gefokt in Frankrijk. Birmanen behoren tot de hybride kattenrassen.

Grootte en gewicht

  • Katers: 4,5 tot 7 kg
  • Kattinnen: 3 tot 4,5 kg
  • Grootte: gemiddeld

Kleur

De vacht van een heilige birmaan heeft een Himalaya-patroon. De haren op hun lichaam hebben een lichte kleur die geleidelijk overgaat in een nog lichtere kleur op hun borst en buik. Hun gezicht, oren, poten en staart verschillen van kleur. De meest voorkomende kleuren zijn bruin, blauwgrijs, lilac, rood en lichtrood. Deze kleuren komen voor in een gestreept of gevlekt patroon. Alleen hun pootjes zijn spierwit.

Leeftijd 

De heilige birmaan wordt gemiddeld zo’n 12 tot 16 jaar oud. 

Bijzondere kenmerken

Birmanen zijn sociale dieren. Ze vinden het fijn om in gezelschap van andere mensen en huisdieren te vertoeven. De katten worden angstig als ze lange tijd alleen worden gelaten.

Uiterlijk

Een heilige birmaan heeft een lang lichaam met vrij korte poten en een borstelige staart. De katten hebben een hartvormig hoofd met puntige en kleine oren. Hun ogen hebben een prachtige blauwe kleur.

Erfelijke ziekten

Heilige birmanen zijn over het algemeen gezonde beestjes, maar ze zijn vatbaar voor enkele erfelijke ziekten. De typische erfelijke ziekten van het ras zijn:

  • hypertrofische cardiomyopathie (HCM), een hartaandoening
  • polycystische nierziekte (ADPKD). Bij deze aandoening zullen er veel cysten gevormd worden in de nier waardoor deze vergroot met eventueel nierfalen tot gevolg. 
  • Albinisme
  • Dermatosparaxis, een bindweefselziekte. Op het eerste zicht zal men niet direct iets zien aan de dieren, maar bij wonden kan dit leiden tot scheuren en stervormige littekens. Typisch bij deze dieren is ook dat de huid in plooien ligt en zeer elastisch is. 
  • patellaluxatie
  • heupdysplasie 

Om erfelijke aandoeningen, maar ook belangrijke virale ziektes zoals niesziekte, kattenaids en leucose te voorkomen hebben de rasverenigingen fokreglementen opgesteld. Hierin kan je lezen wat de verplichte en aanbevolen testen bij mogelijke ouderdieren zijn om te bepalen wanneer ze moeten worden uitgesloten van de fok. In tegenstelling bij de hond is er niet per ras een rasvereniging, maar zijn er overkoepelende verenigingen voor meerdere rassen. Meer informatie vind je op de volgende websites: 

Twijfel je nog? Raadpleeg je dierenarts of ga naar een kattenshow om met fokkers te praten over erfelijke afwijkingen en specifieke raseigenschappen.

Daarnaast is het ras gevoelig voor ademhalingsziektes zoals de niesziekte.

Voeding

Er is geen speciaal voedingsadvies voor een heilige birmaan. Over het algemeen hebben de katten geen grote eetlust. Twijfel je welke voeding het best is voor jouw kat? Neem dan contact op met een AniCura-dierenarts.

Ongecontroleerde of illegale kattenhandel

Net zoals je keuze om een kat in huis te halen doordacht moet zijn, sta je ook best even stil waar je de kat aanschaft. Ook in België zijn er namelijk broodfokkers actief. Broodfokkers zijn fokkers die het niet zo nauw nemen met het welzijn van de ouderdieren en de kittens maar vooral winstbejag voor ogen hebben. Vaak bieden ze een variëteit aan rassen aan en zijn kittens op korte termijn beschikbaar terwijl het niet ongewoon is om maanden op een wachtlijst te staan voor een kitten verkocht door een erkende fokker. Die korte termijn is mogelijk doordat ze te jonge kittens importeren van poezen in het buitenland die in erbarmelijke omstandigheden aan de lopende band nestjes krijgen. Kopers ondersteunen zo onbewust ongecontroleerde of zelfs illegale kattenhandel. Te jonge kittens betekenen meestal ook problemen met vaccinaties. Bovendien is de kans klein dat de ouderdieren getest zijn op erfelijke ziekten. Kies niet voor verkopers waarbij je niet zeker bent hoe de kitten is gefokt en de eerste maanden verzorgd werd. Ook wanneer deze online door particulieren wordt aangeboden. Slecht gefokte of verzorgde kittens kunnen gevaarlijke en ernstige (al dan niet erfelijke) ziektes hebben, zelfs met dodelijke afloop. Dus voorkom verdriet en hoge kosten en laat je goed informeren voordat je een kitten of volwassen kat koopt. En tuurlijk wil je zo’n schattig katje zo snel mogelijk in huis maar heb je je wel eens afgevraagd wat er met de onverkochte kittens? Kies verstandig. Ook al moet je dan even wachten op je kitten, het is het meer dan waard!

Kat adopteren

Uiteraard hoef je geen kitten te kopen. Er zijn nog veel lieverds die in het asiel wachten op een goede thuis. Via deze website van de Vlaamse overheid kan je een overzicht raadplegen van te adopteren katten.

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.