Net een pup?

Onze dierenartsen wijzen je de weg met een gratis Puppy Wijzer. Ga naar: onze Puppy Wijzer

siamees

Siamees

Op zoek naar een intelligente, nieuwsgierige en spraakzame kat? Dan is de siamees het ideale kattenras.

Snelle feiten

De algemene eigenschappen van een ras kunnen verschillen per kat want elke kat is uniek.
  • Liefde nodig

    Hoeveel genegenheid je kunt verwachten.
  • Kindvriendelijk

    Sommige katten zijn over het algemeen speelser en socialer in de buurt van kinderen en toleranter voor het gedrag van kinderen dan andere.
  • Beweging

    Hoeveel beweging heeft dit ras dagelijks nodig.
  • Vachtverzorging

    Hoeveel vachtverzorging dit ras nodig heeft op regelmatige basis.
  • Haarverlies

    Hoeveel haar dit ras verliest op regelmatige basis.
  • Gezondheidsproblemen

    Hoe gevoelig dit ras is voor veelvoorkomende gezondheidsproblemen.
  • Spraakzaam

    Hoeveel deze katten de neiging hebben om te "praten".

Rasgeschiedenis

De siamees ontstond in Thailand. De katten doken voor het eerst op in manuscripten uit 1300. Het ras werd door monniken uit die tijd als heilig beschouwd.

Aan het begin van de negentiende eeuw verschenen de eerste siamezen in Europa. Het ras werd in 1871 voor het eerst gepresenteerd tijdens de Crystal Palace Cat Show in Engeland. Toen werd het ras de Royal Cat of Siam genoemd. 

De kat werd populair onder de hogere klasse in Engeland en Amerika. Zij hadden genoeg geld om siamese katten uit Azië te importeren. In 1946 werd de siamees officieel erkend door de International Cat Association.

Karakter van een siamees

Een siamese kat heeft een intelligent, sociaal en nieuwsgierig karakter. Wees niet verbaasd wanneer je siamees een kast of kraan opent, op zoek gaat naar nieuwe schuilplaatsen of televisie kijkt als jij niet thuis bent. De katten zijn niet graag alleen. Zorg daarom voor voldoende afleiding wanneer jij er niet bent.

Een siamese kat is graag betrokken bij alles wat je doet. Het zijn spraakzame en eigenwijze katten. Ze staan bekend om hun luide gemiauw. Dat hij veel miauwt, wil niet altijd zeggen dat hij eten nodig heeft of aandacht wil. Verder kan een siamese kat goed overweg met andere huisdieren en kinderen.

Activiteit

Siamezen houden van spelen. Koop een grote krabpaal zodat ze hun energie kwijt kunnen.

Vachtverzorging van een siamees

De korte, zijdeachtige vacht van een siamees is makkelijk te verzorgen. Borstel je kat één keer per week om losse haren te verwijderen en hun vacht gezond te houden.

Training

Siamezen worden graag mentaal uitgedaagd. Leer je siamese kat trucjes of geef hem puzzels en speelgoed.

Raskenmerken siamees

Type

De siamees is afkomstig uit Thailand en behoort tot de natuurlijke kattenrassen.

Grootte en gewicht

  • Katers: 5 tot 6 kg
  • Kattinnen: 2,5 tot 4,5 kg
  • Grootte: gemiddeld

Kleur

Zijn hoofd, staart en poten hebben een andere kleur dan de rest van zijn lichaam. De meest voorkomende kleuren zijn bruin, blauw, crème, wit en lilac.

Leeftijd 

De siamees wordt gemiddeld zo’n 10 en 15 jaar oud. 

Bijzondere kenmerken

Een siamese kat miauwt meer dan andere katten. Ze houden van aandacht en vinden het leuk om trucjes te leren of te apporteren. 

Uiterlijk 

Er bestaan twee verschillende soorten siamese katten. Een traditionele siamees heeft een appelvormig hoofd en een stevig lichaam. Een siamees uit een showlijn heeft een buisvormig lichaam met lange poten en een lange staart. Hun wigvormige hoofd heeft grote, driehoekig oren en amandelvormige, blauwe ogen.

Erfelijke ziekten

Siamezen zijn vatbaar voor erfelijke ziekten. De typische erfelijke ziekten van het ras zijn:

  • amyloïdose (AL). Deze aandoening zorgt eiwitafzetting in de nier en lever, waardoor deze niet juist meer werken. Deze organen zorgen voor het afvoeren van afvalstoffen van het lichaam en als ze niet meer werken kunnen de dieren vergiftigd raken. 
  • oogproblemen: 
    • progressieve retina atrofie (PRA). Dit zorgt voor afwijkingen van het netvlies, met blindheid uiteindelijk als gevolg.
    • cataract of staar. Hierbij neemt de transparantie van de lens af, waardoor het zicht wazig wordt. 
    • cornea sequester. Dit is een soort oogzweer die typisch bij katten voorkomt. 
  • Hypertrophische Cardiomyopathie (HCM), een hartafwijking
  • astma
  • specifieke kankers:  tumor van de specifieke afweercellen (mastceltumor), lymfeklierkanker (mediastinaal lymfoom (NHL))  en darmtumoren
  • blaasgeruis
  • heupdysplasie
  • patellaluxatie 
  • kaakmisvormingen
  • dwerggroei of Achondrodysplasie
  • albinisme
  • lysomale stapelingsziekte, een aandoening waarbij enzymen niet aanwezig zijn of niet goed werken. Dit zorgt ervoor dat bepaalde afvalstoffen niet afgevoerd worden waardoor geleidelijk het weefsel beschadigd geraakt. De zenuwcellen zijn hier het meest gevoelig voor, waardoor zenuwsymptomen het eerste zullen optreden. 
  • pica, een gedragsprobleem waarbij katten de drang hebben om dagelijks niet-eetbare voorwerpen op te eten. 

Om erfelijke aandoeningen, maar ook belangrijke virale ziektes zoals niesziekte, kattenaids en leucose te voorkomen hebben de rasverenigingen fokreglementen opgesteld. Hierin kan je lezen wat de verplichte en aanbevolen testen bij mogelijke ouderdieren zijn om te bepalen wanneer ze moeten worden uitgesloten van de fok. In tegenstelling bij de hond is er niet per ras een rasvereniging, maar zijn er overkoepelende verenigingen voor meerdere rassen. Meer informatie vind je op de volgende websites: 

Twijfel je nog? Raadpleeg je dierenarts of ga naar een kattenshow om met fokkers te praten over erfelijke afwijkingen en specifieke raseigenschappen.

Daarnaast is het ras gevoelig voor suikerziekte.

Voeding

Geef je siamees nat en droog voer. Er bestaat speciaal voer voor oudere of gecastreerde siamezen. Twijfel je welke voeding het best is voor jouw kat? Neem dan contact op met een AniCura-dierenarts.

Ongecontroleerde of illegale kattenhandel

Net zoals je keuze om een kat in huis te halen doordacht moet zijn, sta je ook best even stil waar je de kat aanschaft. Ook in België zijn er namelijk broodfokkers actief. Broodfokkers zijn fokkers die het niet zo nauw nemen met het welzijn van de ouderdieren en de kittens maar vooral winstbejag voor ogen hebben. Vaak bieden ze een variëteit aan rassen aan en zijn kittens op korte termijn beschikbaar terwijl het niet ongewoon is om maanden op een wachtlijst te staan voor een kitten verkocht door een erkende fokker. Die korte termijn is mogelijk doordat ze te jonge kittens importeren van poezen in het buitenland die in erbarmelijke omstandigheden aan de lopende band nestjes krijgen. Kopers ondersteunen zo onbewust ongecontroleerde of zelfs illegale kattenhandel. Te jonge kittens betekenen meestal ook problemen met vaccinaties. Bovendien is de kans klein dat de ouderdieren getest zijn op erfelijke ziekten. Kies niet voor verkopers waarbij je niet zeker bent hoe de kitten is gefokt en de eerste maanden verzorgd werd. Ook wanneer deze online door particulieren wordt aangeboden. Slecht gefokte of verzorgde kittens kunnen gevaarlijke en ernstige (al dan niet erfelijke) ziektes hebben, zelfs met dodelijke afloop. Dus voorkom verdriet en hoge kosten en laat je goed informeren voordat je een kitten of volwassen kat koopt. En tuurlijk wil je zo’n schattig katje zo snel mogelijk in huis maar heb je je wel eens afgevraagd wat er met de onverkochte kittens? Kies verstandig. Ook al moet je dan even wachten op je kitten, het is het meer dan waard!

Kat adopteren

Uiteraard hoef je geen kitten te kopen. Er zijn nog veel lieverds die in het asiel wachten op een goede thuis. Via deze website van de Vlaamse overheid kan je een overzicht raadplegen van te adopteren katten.

Vijf weetjes over siamezen

  1. Siamezen zijn spraakzame en eigenwijze katten. Ze staan bekend om hun luide gemiauw.
  2. Een siamese kat heeft een intelligent, sociaal en nieuwsgierig karakter.
  3. Siamezen worden graag mentaal uitgedaagd. Leer je siamese kat trucjes of geef hem puzzels en speelgoed.
  4. De katten zijn niet graag alleen. Zorg daarom voor voldoende afleiding wanneer je niet thuis bent.
  5. Wees niet verbaasd wanneer je siamees een kast of kraan opent, op zoek gaat naar nieuwe schuilplaatsen of televisie kijkt wanneer jij niet thuis bent.

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.