Net een pup?

Onze dierenartsen wijzen je de weg met een gratis Puppy Wijzer. Ga naar: onze Puppy Wijzer

Chemotherapie

Kanker bij je huisdier hoeft niet meteen het ergste te betekenen. Dankzij chemotherapie kan je huisdier behandeld worden.

Chemotherapie bij een huisdier

Chemotherapie is het bestrijden van kankercellen met medicijnen. Zo kunnen we de levenskwaliteit van je huisdier verbeteren en de ziekte (hopelijk) uitroeien. Soms groeit een tumor opnieuw. De kans dat chemotherapie een tweede keer aanslaat is kleiner.

Chemotherapie is een goed idee wanneer een tumor uitgezaaid is, op meerdere plaatsen voorkomt en niet chirurgisch verwijderd kan worden.

Chemotherapie wordt vooral ingezet bij lymfeklier- en beenmergkanker. Ook om sommige soorten leukemie te bestrijden wordt chemotherapie gebruikt. Bovendien werkt chemotherapie ook goed als behandeling voor een auto-immuunziekte.

Waarom zou je je huisdier met chemotherapie laten behandelen?

Na een chemokuur zal de levenskwaliteit van je huisdier verbeteren. huisdieren ondervinden weinig bijwerkingen van chemotherapie. Bijwerkingen die kunnen voorkomen zijn:

  • misselijkheid
  • verminderde eetlust
  • braken
  • diarree
  • beenmergdepressie
  • haaruitval
  • schade aan het hart
  • blaasontsteking

Chemotherapie bevat sterke medicatie. Afhankelijk van het type chemotherapie kan je dierenarts je vragen om contact met speeksel, urine en ontlasting van je huisdier te vermijden. Vraag hygiëne-instructies aan je dierenarts.

Ben je zwanger, wil je zwanger worden of lopen er kleine kinderen bij je thuis rond? Dan raadt je dierenarts chemotherapie af.

Hoe werkt chemotherapie bij een huisdier?

Tijdens een consultatie krijgt je huisdier chemotherapie toegediend via een infuus. De behandeling duurt vijf tot twintig minuten. Chemotherapie kan ook toegediend worden met tabletten of capsules. Na iedere behandeling mag je huisdier naar huis.

Angstige of onrustige dieren krijgen een lichte verdoving om ze veilig te behandelen. Zorg dat je huisdier nuchter is.
 
Via een bloedonderzoek beoordeelt je dierenarts hoe het beenmerg en de nieren en lever van je huisdier reageren op de chemotherapie. Aan de hand van de uitslag wordt de dosering van de chemotherapie bepaald.

Chemotherapie huisdier kosten

De kosten van chemotherapie bij je huisdier zijn afhankelijk van het soort behandeling en het aantal behandelingen dat je huisdier krijgt. Er bestaan verzekeringsmaatschappijen die de kosten van chemotherapie bij je huisdier (deels) vergoeden.

Wil je meer informatie over chemotherapie bij je huisdier? Neem dan contact op met een AniCura-dierenarts.

Lees ook ons artikel over kankeronderzoek bij een huisdier.

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.