Ga naar de hoofdinhoud

Urineonderzoek bij huisdieren

Een urineonderzoek kan nuttig zijn om te achterhalen wat er scheelt met een huisdier dat plasproblemen heeft, zoals moeilijkheden bij het plassen of bloed in de urine. Bij dit onderzoek wordt de opgevangen urine van het dier geanalyseerd om mogelijke oorzaken van de klachten op te sporen, zoals een blaasontsteking, blaasgruis, nierproblemen of bepaalde stofwisselingsziektes.

Een hond die in het gras zit.

Lees ook: urineonderzoek bij honden en urineonderzoek bij katten

Wanneer is een urineonderzoek nuttig voor je huisdier? #

Een dierenarts kan een urineonderzoek aanbevelen als je huisdier symptomen vertoont die kunnen wijzen op problemen met de urinewegen of het metabolisme. Typische tekenen waarbij zo’n onderzoek nuttig kan zijn, zijn:

  • Meer drinken en vaker plassen dan normaal
  • Plassen op ongebruikelijke plekken
  • Plassen in kleine hoeveelheden
  • Sterk ruikende of ongewoon gekleurde urine
  • Gewichtsverlies zonder duidelijke oorzaak

Merk je deze symptomen op bij je huisdier? Dan kan een urineonderzoek helpen om snel een oorzaak te achterhalen en een passende behandeling te starten.

Hoe bereid je je huisdier voor op een urineonderzoek? #

Vaak vraagt de dierenarts om zelf een urinemonster op te vangen en dit in een proper, afsluitbaar potje mee te brengen. Bij sommige dieren is dat echter moeilijk. In zo’n geval kan de dierenarts beslissen om de urine rechtstreeks uit de blaas te halen. Dit gebeurt meestal met een dunne naald of soms via een katheter. Als steriele urine nodig is voor een nauwkeurige diagnose, wordt dit doorgaans in de kliniek uitgevoerd.

Hoe verloopt een urineonderzoek? #

De methode hangt af van hoe de urine verzameld wordt:

  • Bij een punctie met een naald gebruikt de dierenarts vaak echografie om de blaas precies te lokaliseren. Het gaatje van de prik sluit meteen door de bouw van de blaas, waardoor er geen risico is op complicaties. Voor het dier is dit meestal pijnloos, al kan een lichte verdoving nodig zijn als het erg angstig is of niet stil blijft liggen.
  • Met een katheter kan urine via de plasbuis opgevangen worden. Dit is handig om te controleren of de plasbuis goed doorgankelijk is.

De urine wordt vaak onmiddellijk in de praktijk onderzocht. Soms is een uitgebreider onderzoek nodig, waarvoor het monster naar een laboratorium wordt gestuurd. De dierenarts informeert je zo snel mogelijk over de resultaten.

Tips voor het opvangen van urine #

Het opvangen van urine is niet altijd eenvoudig. Probeer tijdens het wandelen of uitlaten een proper potje onder je huisdier te houden. Breng de urine zo snel mogelijk naar de dierenarts. Als dat niet lukt, kun je de urine tijdelijk in de koelkast bewaren.

Voordelen en nadelen van een urineonderzoek #

Urineonderzoek biedt snel inzicht in mogelijke oorzaken van de klachten van je huisdier, zodat de dierenarts snel een behandeling kan starten of verder onderzoek kan aanraden. Het kan voor jou als eigenaar echter een uitdaging zijn om de urine zelf op te vangen, vooral bij schuwe of beweeglijke dieren.

Kosten van een urineonderzoek #

De kosten van een urineonderzoek hangen af van de analyses die nodig zijn en of het onderzoek in de praktijk zelf gebeurt of in een extern laboratorium. Extra procedures, zoals een katheterisatie, een lichte verdoving of een punctie, kunnen de prijs beïnvloeden.

Vragen of twijfels? #

Bij twijfels of vragen over een urineonderzoek kun je altijd contact opnemen met je dierenarts. Zij geven graag advies op maat voor jouw huisdier.

Contact a veterinarian

Was dit artikel nuttig voor je?

Duid aan wat bij je past of typ het zelf. We appreciƫren je feedback enorm.

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.