Urineonderzoek bij honden

Tijdens een urineonderzoek wordt een staaltje opgevangen urine van je hond onderzocht. Hiermee kunnen mogelijke problemen worden opgespoord als je hond bijvoorbeeld moeite heeft met plassen of als er bloed in de urine zit.

Lees ook: urineonderzoek bij katten

Urineonderzoek bij honden

Het onderzoeken van urine kan waardevolle inzichten bieden in de gezondheid van jouw viervoeter, zoals de aanwezigheid van een blaasontsteking, blaasgruis of een stofwisselingsziekte. Daarnaast kan je dierenarts via een urineonderzoek de werking van de nieren beoordelen.

Wanneer is urineonderzoek nodig voor jouw hond?

Je dierenarts kan aanbevelen om urineonderzoek te laten uitvoeren als je hond:

  • Veel drinkt.
  • Op ongebruikelijke plekken plast.
  • Vaak plast.
  • Herhaaldelijk kleine beetjes plast.
  • Urine produceert met een vreemde kleur of geur.
  • Afvalt zonder duidelijke reden.

Hoe verloopt urineonderzoek bij honden?

Vaak wordt gevraagd om urine op te vangen in een schoon bakje of potje met deksel en dit mee te nemen naar de kliniek. Soms is het echter nodig om urine rechtstreeks uit de blaas te halen, wat in de kliniek gebeurt.

Dit kan nodig zijn als het opvangen van urine niet lukt of als de dierenarts steriele urine nodig heeft. Indien nodig wordt met behulp van een echo de blaas gelokaliseerd en wordt met een naald urine afgenomen.

Doordat de blaas uit meerdere lagen bestaat, sluit het gaatje zich direct en vormt het geen gevaar voor jouw hond. De procedure veroorzaakt over het algemeen weinig pijn bij je huisdier. In zeldzame gevallen kan een lichte verdoving worden gegeven als de hond angstig is of veel weerstand biedt. Dit is echter meestal niet nodig.

Soms kan urine ook worden afgenomen via een katheter die via de plasbuis wordt ingebracht. Dit helpt om te beoordelen of er sprake is van een verstopping in de plasbuis.

In sommige gevallen kan het voorkomen dat er geen urine in de blaas van jouw hond aanwezig is. Dan kan het nodig zijn om je huisdier enkele uren in de kliniek te houden.

In de kliniek kan urine vaak direct worden onderzocht, waardoor de resultaten snel beschikbaar zijn. Soms is echter aanvullend onderzoek nodig, zoals een kweek in een gespecialiseerd laboratorium. In dat geval wordt je op de hoogte gebracht zodra de resultaten binnen zijn.

Op basis van het onderzoek kan meestal een diagnose worden gesteld en kan worden besproken welke behandeling het beste is voor jouw hond. Als de resultaten geen duidelijke oorzaak aangeven, kan verder onderzoek nodig zijn.

Het opvangen van urine

Het verzamelen van urine kan soms lastig zijn en lukt niet altijd.

Je kunt proberen urine op te vangen door tijdens het uitlaten een bakje achter je hond aan te houden. Lees hier meer over de beste manieren om urine op te vangen.

Het is belangrijk om de urine zo snel mogelijk na het opvangen naar de dierenarts te brengen, bij voorkeur direct. Als dit niet mogelijk is, bewaar de urine dan in de koelkast.

Een urinemonster kan altijd tijdens openingstijden worden afgegeven bij je kliniek.

Voordelen en nadelen van urineonderzoek bij honden

Urineonderzoek bij jouw hond heeft voornamelijk voordelen. Het helpt bij het achterhalen van de oorzaak van de klachten van jouw huisdier, zodat een passende behandeling kan worden ingesteld.

Het kan echter voor jouzelf lastig zijn om urine op te vangen.

Wat zijn de kosten van urineonderzoek bij jouw hond?

De kosten van dit onderzoek variëren, afhankelijk van de specifieke tests die moeten worden uitgevoerd. Sommige tests kunnen in de kliniek worden gedaan, terwijl voor uitgebreider onderzoek soms monsters moeten worden opgestuurd naar een laboratorium.

Extra kosten worden in rekening gebracht als urine rechtstreeks uit de blaas moet worden gehaald en/of als je huisdier een lichte verdoving krijgt.

Heb je meer vragen of wil je advies? Neem gerust contact met ons op.

Did this article help you?

Please select what suits your situation or type on your own. We greatly appreciate your feedback.

Thank you!

We really appreciate it

Contact a veterinarian

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.