Urine opvangen bij honden

Je hond vertoont specifieke symptomen waarvoor een urineonderzoek uitgevoerd moeten worden om een nauwkeurige diagnose te kunnen stellen. Het is belangrijk dat je de urine van je hond correct opvangt en deze snel naar de dierenarts brengt.

Lees ook: hoe urine op te vangen bij je kat?

Wanneer je hond tekenen vertoont van blaasproblemen, kan een urineonderzoek nodig zijn. Om dit onderzoek correct uit te voeren, is het essentieel om urine op te vangen en te bewaren.

De manier waarop je de urine opvangt en bewaart, heeft invloed op de betrouwbaarheid van het urineonderzoek en de daaruit voortvloeiende resultaten.

Hoe verzamel je de urine van een hond?

Er zijn verschillende manieren om urine van je hond te verzamelen. Voor een grondig onderzoek is minimaal één milliliter urine nodig. Je kan bijvoorbeeld gebruiken:

  • Een schoon bakje
  • Een (plastic) soeplepel
  • Een potje van de dierenarts waar de urine uiteindelijk in wordt bewaard

Houd tijdens het uitlaten een schoon bakje onder de hond als hij plast om de urine op te vangen. Sommige honden kunnen echter weglopen zodra ze het bakje zien.

Een (plastic) soeplepel kan handig zijn omdat je het lager kan houden zonder zelf onder de urine te komen zitten, en de hond er mogelijks minder van schrikt. Vermijd metalen voorwerpen, omdat deze het urineonderzoek kunnen verstoren.

Als het niet lukt?

Als het niet lukt om urine op deze manier op te vangen, neem dan contact op met je dierenarts. Samen kan je bespreken of het opvangen van urine in de kliniek een betere optie is. In het geval van urine opvangen door de kliniek, zijn er extra kosten aan verbonden.

Bewaren en wegbrengen van hondenurine

Als je erin slaagt om urine op te vangen, moet je het bewaren voordat je het naar de dierenarts brengt.

Bewaar de urine in een schoon potje en zorg ervoor dat er geen voedselresten of zeep in zitten, omdat dit de resultaten van het urineonderzoek kan beïnvloeden. Breng vervolgens zo snel mogelijk het monster naar jouw dierenarts.

Als je niet direct naar de dierenarts kan gaan, bewaar de urine dan maximaal vier uur in de koelkast. Vergeet niet om de dierenarts te informeren over het tijdstip van opvang en hoe lang de urine in de koelkast heeft gestaan.

Hoe verloopt een urineonderzoek bij de dierenarts?

Bij een urineonderzoek wordt de urine geanalyseerd op kleur, troebelheid en dichtheid. Met behulp van een teststrip en/of microscoop worden afwijkingen zoals ontstekingscellen, bloed, eiwitten, glucose en andere stoffen onderzocht.

Het is dus belangrijk om de urine zorgvuldig te verzamelen, omdat dit de resultaten van het urineonderzoek beïnvloedt.

Neem contact op met een dierenarts

Was dit artikel nuttig voor je?

Duid aan wat bij je past of typ het zelf. We appreciëren je feedback enorm.

Dank je!

Wij waarderen het heel erg

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.