Net een pup?

Onze dierenartsen wijzen je de weg met een gratis Puppy Wijzer. Ga naar: onze Puppy Wijzer

Seniorenbegeleiding hond

Voor oudere honden voorzien we seniorenbegeleiding, maar wat is dat precies?

Lees ook: seniorenbegeleiding kat

Seniorenbegeleiding voor honden

Hoe gezond is jouw senior huisdier? Net als mensen worden huisdieren steeds ouder. Dit betekent dat ook huisdieren ouderdomsgerelateerde aandoeningen kunnen krijgen. Voorbeelden hiervan zijn hoge bloeddruk, artrose, verminderde nierfunctie, problemen met hartkleppen, prostaatvergroting, gedragsveranderingen en dementie, enzovoort.

Wanneer wordt een huisdier als senior beschouwd?

Voor honden geldt dat de gemiddelde Belgische hond vanaf ongeveer zeven jaar als senior wordt beschouwd.

Wanneer is seniorbegeleiding nodig?

Net als bij mensen zijn er bij oudere huisdieren kleinere en grotere gezondheidsproblemen. Een beetje humeurigheid of wat veranderingen in activiteit zijn makkelijker te accepteren dan problemen met de nieren of spijsvertering. Let vooral op plotselinge veranderingen in de gezondheid van je hond: op oudere leeftijd is herstel vaak moeilijker.

Honden zijn meesters in het verbergen van symptomen of pijn, dus het vroegtijdig ontdekken van ziektes kan een groot verschil maken in de kwaliteit van leven van je hond.

Naast orgaanproblemen kunnen oudere honden ook minder zin in spelen hebben, stijvere spieren ontwikkelen en hun eetlust verminderen.

Hoe verloopt een seniorenonderzoek?

Natuurlijk moet de behandeling worden aangepast aan de aandoening: een zalfje zal de eetlust niet verbeteren. Preventie speelt een grote rol bij de zorg voor oudere huisdieren. De jaarlijkse vaccinatie van je senior huisdier biedt bijvoorbeeld een goede gelegenheid om uitgebreid stil te staan bij mogelijke ouderdomskwalen die je hond in zijn laatste levensfase zou kunnen tegenkomen.

Tijdens een seniorenonderzoek wordt de algemene gezondheid grondig gecontroleerd: het gebit, de gewrichten, de hart- en longfunctie, en mogelijke tekenen van tumoren, enzovoort. Bloed- en urinetests worden ook uitgevoerd om mogelijke achteruitgang van orgaanfuncties, ziekten en tumoren in een vroeg stadium op te sporen.

Met aangepaste voeding en/of medicatie kan vaak worden voorkomen dat verminderde orgaanfuncties leiden tot verdere achteruitgang van de algehele gezondheid.

Zo kunnen jij en je huisdier samen rustig van zijn oude dag genieten.

Was dit artikel nuttig voor je?

Duid aan wat bij je past of typ het zelf. We appreciëren je feedback enorm.

Dank je!

Wij waarderen het heel erg

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.