Acupunctuur kat

Bij deze behandelmethode vanuit de oosterse geneeskunde worden naalden geplaatst op acupunctuurpunten, specifieke punten op het lichaam die een invloed hebben op verschillende niveaus. Het geeft een pijnstillend, stimulerend en ontstekingsremmend effect.

Lees ook: Acupunctuur hond

Wanneer is acupunctuur geschikt voor katten?

Acupunctuur voor katten wordt vaak toegepast naast reguliere diergeneeskundige behandelingen, vooral wanneer de gebruikelijke behandeling niet effectief blijkt te zijn of als de kat te veel last heeft van bijwerkingen.

Houd er rekening mee dat acupunctuur in sommige gevallen slechts symptoomverlichting biedt. Het kan bijvoorbeeld helpen bij klachten zoals pijn en jeuk, maar lost niet altijd de onderliggende oorzaak van de symptomen op.

Het is daarom essentieel dat jouw dierenarts altijd eerst naar de onderliggende oorzaak kijkt en je adviseert over de meest geschikte behandeling. In sommige gevallen kan een combinatie van reguliere diergeneeskunde en acupunctuur de beste oplossing zijn, en we geven je hier graag advies over.

Voor welke aandoeningen kan acupunctuur helpen bij katten?

Acupunctuur kan een positieve invloed hebben op de behandeling van verschillende aandoeningen bij katten, waaronder:

 • Hernia
 • Angst
 • Artrose
 • Herstel na orthopedische operaties
 • Huidklachten zoals jeuk
 • Gewrichtspijn
 • Nekpijn
 • Maag- en darmklachten
 • Allergie
 • Nierproblemen
 • Weerstandsverbetering, bijvoorbeeld bij kanker of infecties
 • Auto-immuunziekten

Heeft jouw kat last van een of meer van bovenstaande klachten? Misschien kan een acupuncturist voor katten je helpen. Neem contact met ons op.

Acupunctuur en diergeneeskunde onder één dak

Bij AniCura wordt acupunctuur vaak uitgevoerd door dierenartsen. Doordat we expertise hebben op het gebied van reguliere diergeneeskunde en acupunctuur, kunnen we je het beste advies geven voor de behandeling van jouw kat. We zullen ook aangeven wanneer acupunctuur mogelijk niet geschikt is voor jouw kat of wanneer een combinatie van behandelingen beter is.

Hoe werkt acupunctuur bij katten?

Over het hele lichaam van katten bevinden zich acupunctuurpunten, ook wel meridianen genoemd. Door deze punten te stimuleren of te kalmeren, komen natuurlijke pijnstillers, zoals endorfine, vrij. Deze stofjes helpen bij het verminderen van pijn.

De stimulatie gebeurt met naalden, laser of andere instrumenten, waarbij prikkels vanuit het behandelde gebied naar het ruggenmerg en de hersenen worden gestuurd.

De behandeling varieert per dier. Als naalden worden gebruikt, zijn dit dunne naaldjes die in de huid worden ingebracht. De hoeveelheid naalden kan variëren, van enkele tot tientallen.

Een typische behandeling duurt meestal 20 minuten tot een half uur en kan, afhankelijk van het behandelplan, meerdere keren worden herhaald met tussenpozen van enkele dagen tot weken.

Jouw dierenarts zal je altijd vooraf informeren over het behandelplan, zodat je precies weet wat je kunt verwachten.

Hoe reageren katten op een acupunctuurbehandeling?

De meeste katten blijven rustig zitten zodra de naalden zijn ingebracht. Omdat de naalden zo dun zijn, zal je kat hier nauwelijks iets van merken.

Hoewel katten zeer gevoelige dieren zijn, kan de behandeling de eerste keer voor zowel de kat als jou spannend zijn. Vaak verloopt de tweede keer al veel gemakkelijker, en kun je beiden ontspannen.

Uiteraard kun je tijdens de behandeling bij jouw kat blijven. Op die manier zorg je ervoor dat je kat niet schrikt en zich op zijn gemak voelt.

Als je merkt dat jouw kat na de behandeling erg moe is en/of veel dorst heeft, is dit normaal. Zorg thuis voor een rustige plek en voldoende vers water voor je kat.

Wat zijn de kosten van acupunctuur voor katten?

De kosten van acupunctuur variëren afhankelijk van het behandelplan, waaronder de frequentie van de behandeling en of jouw kat aanvullende medicatie nodig heeft.

Wil je meer weten of een afspraak maken?

Benieuwd naar de mogelijkheden van acupunctuur voor jouw kat? Neem gerust contact met ons op!

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.