Ectropionbehandeling bij katten

Ectropion bij katten is een aandoening waarbij de oogleden naar buiten krullen of naar beneden hangen. Dit kan leiden tot ontstekingen in het oog en vaak tot tranende ogen bij je kat. Ontdek hier het advies van onze dierenartsen.

Lees ook: ectropionbehandeling bij honden

Ectropion bij katten: wat is het?

Bij ectropion heeft het onderste ooglid van je kat de neiging om naar buiten te krullen of naar beneden te hangen, waardoor het binnenste deel van het onderste ooglid zichtbaar wordt. Deze aandoening wordt vaak veroorzaakt door een te lang onderste ooglid bij katten.

Omdat het onderste ooglid bij ectropion het oogvocht niet goed kan vasthouden, kan het oog sneller tranen, wat zich uit in traanstrepen langs de neus van je kat.

Snel ontstekingen door vuil in het oog

Doordat de binnenkant van het ooglid naar buiten staat, kunnen stof en vuil gemakkelijk in het oog komen, waardoor je kat een groter risico loopt op oogontsteking (conjunctivitis).

Het bindvlies, het slijmvlies aan de binnenkant van het ooglid en aan de buitenkant van de oogbol, wordt bij een ontsteking rood, licht gezwollen en veroorzaakt meer tranen. Vuil in het oog kan ook leiden tot ontsteking van het hoornvlies (keratitis).

Voorkom blijvende schade en neem bij klachten aan het oog altijd contact op met je dierenarts.

Naar binnen krullen van de ooglidrand

Als de ooglidrand naar binnen krult, wordt dit entropion genoemd.

Symptomen van entropion bij katten

Ectropion bij je kat is goed zichtbaar. Door het uitzakken of hangen van het onderste ooglid is het binnenste roze deel van het ooglid deels zichtbaar. Ook zal je kat meer tranende ogen hebben dan normaal.

Symptomen van ectropion bij katten zijn:

  • Deels naar buiten gekrulde of naar beneden gezakte onderste ooglid
  • Tranende ogen en traanstrepen
  • Bij ontsteking van het bindvlies: roodheid en lichte zwelling van het binnenste oog, samen met meer tranen

Neem bij één of meer van deze symptomen altijd contact met ons op.

Hangend ooglid bij katten is vaak aangeboren

Ectropion is bijna altijd een aangeboren probleem, waarbij het ooglid te ruim is en de neiging heeft naar buiten te krullen of naar beneden te zakken.

Ectropion door littekenweefsel

Ectropion kan ook worden veroorzaakt door ernstig littekenweefsel aan het ooglid, bijvoorbeeld na een ongeluk. Ook kan een niet goed uitgevoerde operatie bij entropion leiden tot het naar buiten zakken van de ooglidrand.

Behandeling van een hangend of naar buiten gekruld ooglid bij katten

Ectropion kan eenvoudig worden vastgesteld door een dierenarts met een oogonderzoek. Hierbij zal de dierenarts ook controleren op ontsteking van het bindvlies of hoornvlies.

Heeft je kat inderdaad een (deels) naar buiten krullend of hangend ooglid? Bij een lichte vorm van ectropion kan behandeling met vette oogzalf het oog beschermen. Omdat dit echter het onderliggende probleem niet aanpakt, is vaak een operatie nodig.

Oogoperatie bij ectropion

Met een oogoperatie worden de oogleden weer in de juiste positie gebracht. Tijdens de operatie wordt een klein stukje huid van het ooglid verwijderd, waardoor het ooglid weer goed aansluit op de oogbol.

Om eventuele ontstekingen te behandelen, krijgt je kat na de operatie beschermende oogzalf, die ook ontstekingen helpt verminderen.

Voor deze behandeling wordt je kat onder narcose gebracht. Op de dag van de behandeling moet je kat daarom nuchter blijven: eten is niet toegestaan, drinken wel. Lees ook: oogoperatie bij katten.

Kosten van ectropion bij katten

De kosten van een oogoperatie voor ectropion zijn afhankelijk van het gewicht van je kat en de ernst van de aandoening. Meestal heeft je kat ook medicijnen nodig tegen ontstekingen, zoals beschermende oogzalf. Vraag je dierenarts naar de kosten voor de behandeling van je kat.

Bij AniCura werken dierenartsen met veel ervaring in oogoperaties. Heb je vragen of wil je een afspraak maken? Neem gerust contact met ons op.

Did this article help you?

Please select what suits your situation or type on your own. We greatly appreciate your feedback.

Thank you!

We really appreciate it

Contact a veterinarian

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.