Net een pup?

Onze dierenartsen wijzen je de weg met een gratis Puppy Wijzer. Ga naar: onze Puppy Wijzer

Inslapen van je kat

Het is voor ons essentieel om de beste zorg te verlenen aan je kat. Het welzijn van je huisdier staat altijd voorop. Soms kan je kat echter zo ziek zijn of zoveel pijn hebben dat inslapen de meest humane oplossing is om zijn lijden te beëindigen.

Lees ook: inslapen van je hond

Inslapen van je kat

Het besluit om je kat te laten inslapen moet je als eigenaar zelf nemen. Wij staan klaar om je hierbij te ondersteunen en te adviseren.

Als je hebt besloten om je kat te laten inslapen, plannen we een afspraak in de kliniek. In sommige gevallen kunnen we ook bij je thuis komen. Informeer bij ons naar de mogelijkheden.

Samen kunnen we ervoor zorgen dat je kat het nog zo aangenaam mogelijk heeft tot het moment van afscheid.

We respecteren je wensen en bieden de beste zorg om ervoor te zorgen dat je kat vredig kan inslapen.

Wanneer je kat laten inslapen?

Je wilt je huisdier zo lang mogelijk bij je houden, maar je gunt je kat geen pijn of ander lijden. Wanneer is het juiste moment om je kat uit zijn lijden te verlossen? Dat hangt altijd af van de specifieke situatie.

Het kan moeilijk zijn om in te schatten of je kat nog een goed leven kan hebben, of dat inslapen beter is.

Bezoek je dierenarts en bespreek de situatie. Vaak kunnen we nog behandelingen aanbieden om je kat te helpen.

Wij kunnen de keuze niet voor je maken, maar we kunnen je wel geruststellen of je zorgen bevestigen en kijken wat we nog voor je kat kunnen doen.

Als blijkt dat je kat geen of te weinig kwaliteit van leven heeft, dan is inslapen het beste wat je voor je huisdier kunt doen.

Je kunt altijd bij de dierenartsen van je kliniek terecht voor advies als je twijfelt over wat het beste is voor je kat.

Ook kunnen we je kat onderzoeken, zodat je op basis van de diagnose een weloverwogen beslissing kunt nemen.

Hoe verloopt het laten inslapen van een kat?

Wanneer je hebt besloten om je kat te laten inslapen, maak je bij ons een afspraak. Soms is dit ook bij je thuis mogelijk. Het inslapen van je kat doen we altijd op afspraak, tenzij er sprake is van een spoedgeval.

Je dierenarts legt uit wat er precies gebeurt tijdens de euthanasie van je kat. Het belangrijkste is dat je kat zo min mogelijk voelt van de injectie(s) en rustig in slaap valt.

Voordat de dierenarts een rustgevend middel toedient, krijg je een laatste kans om afscheid te nemen. Wanneer je er klaar voor bent, brengen we je kat in slaap. Je kat heeft geen pijn en merkt hier niets van. Meestal gaat dit snel, maar soms duurt het 15 tot 20 minuten voordat je kat in slaap valt.

De dierenarts controleert altijd of het hartje en de ademhaling gestopt zijn. Als je wilt, kun je na het inslapen nog afscheid nemen van je huisdier.

Wat zijn de kosten van het laten inslapen van een kat door de dierenarts?

De kosten voor het inslapen van je kat hangen af van of dit in de kliniek of thuis gebeurt.

Het kan ook gebeuren dat je kat in het weekend hard achteruit gaat, waardoor je bij de spoeddienst terechtkomt.

Voor een goede inschatting van de kosten kun je contact opnemen met onze medewerkers.

Je kat een waardig afscheid geven

We begrijpen dat dit een moeilijke tijd voor je is. Het is toch goed om vooraf na te denken over de mogelijkheden om je kat een waardig afscheid te geven. Lees hieronder meer over de opties.

Cremeren

Je kunt ervoor kiezen om je kat te laten cremeren, individueel of collectief. Andere wensen, zoals een sieraad of pootafdruk laten maken, zijn ook mogelijk.

Wil je meer weten over de crematie of je wensen invullen? Ga naar crematie kat.

Begraven

Je kunt je kat laten begraven op een speciale begraafplaats voor dieren. Vraag je dierenarts welke organisatie je kan helpen bij het regelen van een begrafenis.

Lees hier meer over het begraven van je huisdier.

Andere mogelijkheid: destructie

Een andere optie is om je kat bij de dierenkliniek achter te laten voor destructie. Hierbij wordt je kat opgehaald en samen met ander dierlijk restmateriaal via een industrieel proces verwerkt. Kies je voor destructie, dan betaal je de kosten in de kliniek.

Na afscheid genomen te hebben, wordt je huisdier opgehaald door het huisdierencrematorium of destructiebedrijf.

Je kunt er ook voor kiezen om je kat mee naar huis te nemen om hem zelf te begraven of naar het crematorium te brengen. Neem contact met ons op voor vragen rondom deze moeilijke beslissing en de verschillende keuzes die je hebt. We staan je graag bij.

Was dit artikel nuttig voor je?

Duid aan wat bij je past of typ het zelf. We appreciëren je feedback enorm.

Dank je!

Wij waarderen het heel erg

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.