Crematie kat

Wanneer je kat overlijdt, is dat een zware klap. Hoewel we ons voornamelijk richten op het herstel van huisdieren, zien we het ook als onze taak om je te ondersteunen met advies in deze moeilijke tijd.

Lees ook: Crematie hond

Kat laten cremeren

De meerderheid van de huisdiereigenaren geeft de voorkeur aan crematie boven begraven. Maar welke opties zijn er eigenlijk als het gaat om crematie? Wil je de as uitstrooien, bewaren in een urn, een sieraad met daarin verwerkte as, of misschien een gedenksteen? We willen je helpen met deze keuzes, zodat je hier niet over hoeft na te denken op het moment dat dit verdrietige moment aanbreekt.

Individuele of collectieve crematie

Je hebt de keuze tussen een individuele of collectieve crematie voor je kat. De specifieke wensen kun je bespreken met je dierenarts en/of een medewerker van het crematorium.

  • Bij een individuele crematie wordt je kat apart gecremeerd. Na de crematie kun je ervoor kiezen om de as van je kat terug te ontvangen. Het crematorium biedt een ruime keuze aan urnen en sieraden. Als je de as niet wilt ontvangen, kan het crematorium deze uitstrooien.
  • Bij een collectieve crematie wordt je kat samen met andere huisdieren gecremeerd. Na een collectieve crematie is het niet mogelijk om de as terug te krijgen; deze wordt dan door het crematorium uitgestrooid. Het crematorium kan ook andere verzoeken voor je vervullen, zoals het maken van een pootafdruk, een inktafdruk, of het terugkrijgen van een pluk haar van je huisdier.

Om er zeker van te zijn dat alle mogelijkheden besproken zijn, raden wij aan om ook contact op te nemen met het crematorium.

Contactgegevens crematoria

Indien je kiest voor crematie, informeer dan bij je dierenarts welk crematorium je kan bijstaan bij het invullen van je wensen.

Hier vindt je een lijst van huisdierencrematoria.

Kosten crematie kat

De kosten voor het cremeren van je kat zijn afhankelijk van je keuze voor een individuele of collectieve crematie. Voor een individuele crematie betaal je meer.

Andere factoren die de kosten beïnvloeden, zijn het gewicht van je kat, of je de as in een urn wilt bewaren en wat je verdere wensen zijn.

Heb je nog vragen over het cremeren van je kat? De dierenartsen van je AniCura-kliniek staan voor je klaar.

Het uitstrooien of begraven van de as

Als je de urn met de as van je kat niet wilt bewaren, kun je ervoor kiezen om de as uit te strooien of te begraven.

Als je behoefte hebt aan een gedenkplek, kun je op zoek gaan naar een dierenbegraafplaats. Sommige begraafplaatsen hebben speciale plekken voor gecremeerde dieren, zodat je een plek hebt waar je je huisdier kunt herdenken als je dat wenst.

Was dit artikel nuttig voor je?

Duid aan wat bij je past of typ het zelf. We appreciëren je feedback enorm.

Dank je!

Wij waarderen het heel erg

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.