Heupprothese plaatsen bij huisdier

Zit er zoveel artrose op de heup van je huisdier dat het heupgewricht niet meer hersteld kan worden? Dan is een heupprothese de beste oplossing.

Wat is een heupprothese?

Een heupprothese is een kunstmatige vervanging voor het heupgewricht van je huisdier. Hier is dus een heupoperatie voor nodig.

Waarom is een heupprothese nodig?

Wanneer de heup van je huisdier door artrose niet meer hersteld kan worden, is een heupprothese de beste oplossing. Bovendien gaat een kunstheup het volledige leven van je huisdier mee.

Hoe wordt het heupgewricht vervangen?

Er bestaan twee soorten kunstheupen: een totale heupprothese en een cupless heupprothese. 

Totale heupprothese (THR)

Bij het plaatsen van een totale heupprothese voor honden kan de nieuwe heupkom soms met cement aan het bekken worden bevestigd, wat een cemented heupprothese wordt genoemd.

Deze behandeling heeft over het algemeen een hoog succespercentage. Een succesvolle revalidatie is echter ook van groot belang om te voorkomen dat de prothese losraakt (dit kan gebeuren op latere leeftijd) of dat er infecties optreden. 

Cupless heupprothese

Bij een cupless heupprothese wordt alleen de heupkop vervangen door een kunstmatige kop, zonder de heupkom te vervangen. Deze titanium kop wordt in de natuurlijke heupkom van het lichaam geplaatst. De cupless prothese is enkel beschikbaar bij de cementloze KYON prothese.

Bij een cupless heupprothese wordt geen cement gebruikt. Alleen de heupkop wordt vervangen door een kunstmatige kop, zonder de heupkom te vervangen. Deze titanium kop wordt in de natuurlijke heupkom van het lichaam geplaatst, waardoor de implantatie cementless is. Dat minimaliseert het risico op losraken en infecties.

Is een heupprothese voor elke huisdier mogelijk?

Een heupprothese is niet voor iedere huisdier geschikt. Of je huisdier in aanmerking komt, hangt af van zijn gezondheid en de vorm van zijn dijbeen en heupkom. Raadpleeg steeds een AniCura-dierenarts om te weten of jouw huisdier in aanmerking komt.

Sinds 2020 kunnen ook kleinere huisdierenrassen een heupprothese krijgen.

Nazorg bij de plaatsing van een heupprothese

Na de operatie krijg je uitgebreide instructies mee van je AniCura-dierenarts voor een succesvolle revalidatie. Gemiddeld is jouw huisdier na drie maanden de oude. Laat je huisdier de eerste acht weken na de operatie enkel aan een korte lijn uit.

Wat kost een heupprothese voor een huisdier?

De kosten van een heupprothese hangen af van de revalidatie, fysiotherapie en het soort prothese. Een cupless prothese is duurder dan een totale prothese. Neem voor meer informatie over heupprotheses contact op met een AniCura-dierenarts.

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.