Heupprothese plaatsen bij huisdier

Zit er zoveel artrose op de heup van je huisdier dat het heupgewricht niet meer hersteld kan worden? Dan is een heupprothese de beste oplossing.

Wat is een heupprothese?

Een heupprothese is een kunstmatige vervanging voor het heupgewricht van je huisdier. Hier is dus een heupoperatie voor nodig.

Waarom is een heupprothese nodig?

Wanneer de heup van je huisdier door artrose niet meer hersteld kan worden, is een heupprothese de beste oplossing. Bovendien gaat een kunstheup het volledige leven van je huisdier mee.

Hoe wordt het heupgewricht vervangen?

Er bestaan twee soorten kunstheupen: een totale heupprothese en een cupless heupprothese. 

Totale heupprothese (THR)

Bij een totale heupprothese wordt zowel de heupkop als de heupkom vervangen. Er wordt een snede van ongeveer 10 tot 15 cm gemaakt aan de heup. De slechte heupkop wordt samen met een deel van het kapsel verwijderd. Daarna wordt de prothese in de kom van de heup geplaatst.

Cupless heupprothese

Bij een cupless heupprothese wordt alleen de heupkop vervangen. Na het verwijderen van de versleten heupkop wordt de prothese geplaatst. De titanium heupkop van een cupless heupprothese is groter dan die van een totale prothese. Dit zorgt voor minder druk en wrijving in het heupgewricht van je huisdier.

Is een heupprothese voor elke huisdier mogelijk?

Een heupprothese is niet voor iedere huisdier geschikt. Of je huisdier in aanmerking komt, hangt af van zijn gezondheid en de vorm van zijn dijbeen en heupkom. Raadpleeg steeds een AniCura-dierenarts om te weten of jouw huisdier in aanmerking komt.

Sinds 2020 kunnen ook kleinere huisdierenrassen een heupprothese krijgen.

Nazorg bij de plaatsing van een heupprothese

Na de operatie krijg je uitgebreide instructies mee van je AniCura-dierenarts voor een succesvolle revalidatie. Gemiddeld is jouw huisdier na drie maanden de oude. Laat je huisdier de eerste acht weken na de operatie enkel aan een korte lijn uit.

Wat kost een heupprothese voor een huisdier?

De kosten van een heupprothese hangen af van de revalidatie, fysiotherapie en het soort prothese. Een cupless prothese is duurder dan een totale prothese. Neem voor meer informatie over heupprotheses contact op met een AniCura-dierenarts.

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.