Kruisbandoperatie

Merk je dat je huisdier mankt? Een gescheurde kruisband is eenvoudig op te lossen met een kruisbandoperatie.

Wat is een kruisbandoperatie bij je huisdier?

De meest voorkomende reden voor een kruisbandoperatie bij een huisdier is een gescheurde voorste kruisband. Rottweilers, retrievers, newfoundlanders, bulldogs en bull terriers zijn het meest gevoelig voor een gescheurde voorste kruisband.

Alle huisdieren hebben twee kruisbanden in hun knieën. De voorste kruisband verbindt het bovenbeen met het scheenbeen van je huisdier en houdt het gewricht stabiel. Daarnaast is er ook de achterste kruisband maar die zorgt zelden voor problemen.

Heeft je huisdier een scheur in zijn voorste kruisband? Dan zal hij pijn hebben wanneer hij op die poot gaat staan. Andere symptomen van een gescheurde kruisband zijn:

  • kreupelheid en stijfheid ’s ochtends ochtend of na een inspanning
  • moeilijk opstaan en springen
  • zijwaarts gaan zitten met de poot in kwestie zijdelings uitgestrekt

Waarom zou je een kruisbandoperatie bij je huisdier laten uitvoeren?

Een onbehandelde gescheurde voorste kruisband kan onherstelbare schade veroorzaken aan het kniegewricht van je huisdier. De aandoening is erg pijnlijk. Bovendien ontstaat er zo sneller artrose in het kniegewricht van je huisdier.

Links: normale kruisbanden.  Rechts: door een scheur in de voorste kruisband schuift het scheenbeen naar voor en het dijbeen naar achter.

Hoe wordt een kruisbandoperatie bij je huisdier uitgevoerd?

Een dierenarts stelt een gescheurde kruisband vast door een lichamelijk onderzoek. Soms is er een aanvullend röntgenonderzoek nodig om de diagnose te bevestigen.

Eerst krijgt je huisdier pijnstillers en ontstekingsremmers voorgeschreven. Om verdere gewrichtsslijtage te voorkomen moet de gescheurde voorste kruisband binnen enkele weken operatief gestabiliseerd worden. Als je er snel bij bent, zijn de prognoses na de operatie erg goed. Je dierenarts bespreekt graag samen met jou de mogelijkheden.

Nazorg kruisbandoperatie huisdier

Het duurt meer dan zeven weken voor je huisdier volledig hersteld is. Zorg dat je huisdier niet aan de wonde komt en zijn knie niet overbelast. Doe korte wandelingen en hou je huisdier aan de lijn. Ter controle worden er opnieuw röntgenfoto’s gemaakt. Verloopt het herstel goed? Dan mag je huisdier langzaam meer bewegen. Voor vragen en advies kan je steeds terecht bij je dierenarts.

Kruisband operatie huisdier kosten

De kosten van de behandeling hangen af van het type operatie. Vraag een AniCura-dierenarts om meer informatie. 

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.