Lees ook: Kalmeringsmiddelen voor honden
Wanneer is een kalmeringsmiddel geschikt voor je kat?
Als je kat bang is in bepaalde (terugkerende) situaties, zoals tijdens een onweersbui, reizen, of bij een bezoek aan de dierenarts, kan je dierenarts aanraden om een kalmeringsmiddel voor je kat te geven.
Een kalmeringsmiddel helpt je kat zich zekerder te voelen, waardoor hij of zij minder snel gestrest raakt. Dit vermindert de angst van je kat.
Herkennen van angst bij je kat
Het is belangrijk om de signalen van angst bij je kat op tijd op te merken. Je herkent angst bij je kat bijvoorbeeld aan:
- veel miauwen
- trillen
- wegkruipen in een hoekje
- stoppen met eten en drinken
- onzindelijkheid
- agressie
Lees ook: Stress bij katten
Het verhelpen van angst
Kalmeringsmiddelen worden niet zomaar voorgeschreven door je dierenarts. Het is belangrijk om eerst te achterhalen waarom je kat zo angstig is en hem of haar te ondersteunen, eventueel met hulp van een gedragsexpert.
Je kunt bijvoorbeeld je kat trainen om in de auto te zitten of voorbereiden op een bezoek aan de dierenarts. Lees ook: Je kat vervoeren in een reismand
Om gezondheidsproblemen te voorkomen, overleg altijd eerst met je dierenarts voordat je kalmeringsmiddelen gebruikt.
Situaties die angst bij je kat kunnen veroorzaken
Een van de meest voorkomende redenen waarvoor een dierenarts een kalmeringsmiddel voorschrijft, is vuurwerkangst. Maar ook in andere situaties kan een ondersteunend kalmeringsmiddel worden aanbevolen, zoals bij ernstige angst voor:
- bezoek aan de dierenarts of trimmer
- onweer
- het zien van andere katten
- reizen
Wees voorzichtig met het gebruik van middelen bij gezondheidsproblemen
Niet elke kat kan kalmeringsmiddelen gebruiken. Vooral bij dieren die lever-, hart- of nierproblemen, glaucoom (een hoge oogdruk), ouderdomsklachten of een slechte lichamelijke conditie hebben, moet je heel voorzichtig zijn met het geven van kalmeringsmiddelen. Dit geldt ook voor drachtige katten. Overleg daarom altijd met je dierenarts.
Soorten kalmeringsmiddelen die je dierenarts voor je kat kan voorschrijven
Er zijn verschillende soorten kalmeringsmiddelen voor katten. Het is belangrijk om te kijken naar hoe deze middelen werken. Een goed kalmeringsmiddel werkt op twee manieren:
- het vermindert de angst
- het zorgt ervoor dat je kat geen nare herinneringen overhoudt aan de stressvolle situatie
Voedingssupplementen, tabletten, halsbanden en verdampers
Kalmeringsmiddelen voor katten zijn verkrijgbaar in tabletvorm, maar ook als voedingssupplement, halsband en verdamper. Enkele voorbeelden van kalmeringsmiddelen die door dierenartsen worden voorgeschreven zijn:
- Zylkène
Dit is een natuurlijk voedingssupplement dat katten meestal helpt bij kortdurende stress. Soms wordt het ook bij langdurige stress gegeven. - Feliway voor katten
Dit is een verdamper die kattenferomonen afgeeft, waardoor je kat kalmeert en stress vermindert. - Telizen
Een voedingssupplement dat katten helpt te ontspannen en te kalmeren.
Er zijn nog andere kalmerende middelen beschikbaar. Je dierenarts zal het kalmeringsmiddel adviseren dat het beste past bij je kat en de situatie.
Kalmeringsmiddelen die niet meer worden voorgeschreven
Er zijn enkele kalmeringsmiddelen die niet langer worden gegeven aan katten, zoals:
- Alprazolam
Dit medicijn voor mensen werd tot een paar jaar geleden ook aan katten gegeven. Omdat het middel niet geregistreerd staat voor gebruik bij huisdieren, wordt het in principe niet meer voorgeschreven voor dieren. - Acepromazine (Vetranquil)
Dit middel werkt spierverslappend en kalmerend, maar behandelt de angst niet. Sterker nog, het kan de angst vergroten. Daarom raden we dit medicijn af.
Dosering van kalmeringsmiddelen
De juiste dosering om je huisdier voldoende te laten ontspannen, verschilt per dier. Dit hangt af van:
- de hoeveelheid angst die je kat heeft
- het gebruikte middel
Overleg daarom altijd met je dierenarts hoe en in welke hoeveelheid je de kalmeringsmiddelen het beste kunt geven.
Gedragstherapie: angst bij je kat voorkomen
Een kalmeringsmiddel geeft je kat rust en kan ervoor zorgen dat hij of zij de situatie niet langer stressvol vindt. Als je kat vaak bang is en veel gedragsproblemen heeft in stressvolle situaties, raden we aan om een gedragsexpert in te schakelen om jou en je kat te trainen. Zo kun je hopelijk voorkomen dat je kat in de toekomst kalmeringsmiddelen nodig heeft.
Houd er rekening mee dat gedragstraining tijd kost en niet kan worden gegeven als je kat voortdurend gestrest is. Hoe eerder je ingrijpt en met zo'n training begint, hoe beter het resultaat.
Wil je meer weten over gedragstherapie voor je huisdier? Ga naar: Gedragstherapie kat
Acupunctuur
Je kunt met je kat naar een dierenarts voor een acupunctuurbehandeling. Bij deze behandeling worden dunne naaldjes in de huid van je dier geprikt, waardoor er lichaamseigen stoffen vrijkomen die je dier helpen te ontspannen.
Dierenartsen die acupunctuur uitvoeren, hebben hiervoor een erkende aanvullende training gevolgd. Wil je weten of je dierenarts acupunctuurbehandelingen uitvoert? Ga naar: Acupunctuur kat
Wat kosten kalmeringsmiddelen voor katten?
De kosten van een kalmerend middel voor je kat variëren afhankelijk van het type medicijn, de benodigde dosering en hoe vaak je dier het middel nodig heeft. Neem contact met ons op voor meer informatie.
Vragen en advies
Is je kat gestrest in bepaalde situaties? Wil je weten welk kalmeringsmiddel het beste bij je dier past, of heb je andere vragen? Neem gerust contact met ons op, we helpen je graag.
Heb je nog vragen? Neem dan contact op met je dierenkliniek.