Wanneer is klinisch onderzoek nodig?
Een klinisch onderzoek wordt uitgevoerd als jouw huisdier bepaalde klachten vertoont. Dit onderzoek lijkt op een algemene gezondheidscontrole, die we minstens één keer per jaar uitvoeren, maar bij voorkeur twee keer per jaar, om de gezondheid van jouw huisdier te controleren.
Bij een klinisch onderzoek zoeken we specifiek naar de oorzaak van een klacht. Dit onderzoek is altijd de eerste stap voor een dierenarts wanneer jouw huisdier klachten heeft.
Als jouw kat mank loopt, pijn lijkt te hebben, of diarree heeft, is het belangrijk om snel te achterhalen wat er aan de hand is. Hoe eerder we ontdekken wat er mis is, hoe beter we jouw huisdier kunnen helpen. Wacht daarom niet af, maar bezoek direct de dierenarts als jouw huisdier klachten heeft.
Hoe verloopt klinisch onderzoek?
Het klinisch onderzoek omvat de anamnese (de ziektegeschiedenis), een algemeen onderzoek en een onderzoek naar de werking van de organen. De dierenarts zal je als eigenaar vragen stellen om een duidelijk beeld te krijgen van de klachten en symptomen van jouw kat. Dit is vaak het moeilijkste deel van het onderzoek, omdat jouw kat zelf niet kan aangeven wat er mis is en niet altijd duidelijk laat merken dat het pijn heeft.
Bij het lichamelijk onderzoek worden onder andere de ademhaling, pols, temperatuur, huid, beharing, nagels, slijmvliezen en lymfeklieren gecontroleerd. De huid wordt geïnspecteerd op ontstekingen en verkleuringen, en de oren, ogen en het gebit van de kat worden nagekeken. Met een stethoscoop wordt geluisterd of het hart normaal functioneert.
Daarnaast wordt gecontroleerd of jouw kat goed staat en loopt, of het geslachtsdeel normaal lijkt en of jouw huisdier op een gezond gewicht is. De dierenarts zal je ook vragen stellen over het eet- en drinkgedrag en het poep- en plasgedrag van jouw huisdier.
Afhankelijk van de klachten zal de dierenarts dieper ingaan op specifieke lichaamsdelen en organen. Er zijn twee mogelijke uitkomsten:
- De dierenarts ontdekt tijdens het onderzoek wat er mis is en kan een behandeling voorstellen.
- Er is aanvullend onderzoek nodig om de oorzaak van de klachten te achterhalen, zoals bloedonderzoek, urineonderzoek, röntgenfoto’s, echografie of een CT-scan.
De voordelen van onderzoek bij huisdieren
Klinisch onderzoek bij jouw kat biedt veel voordelen. Je krijgt inzicht in de gezondheid van jouw huisdier en eventuele problemen kunnen in een vroeg stadium worden ontdekt en aangepakt.
Bovendien slaat de dierenarts alle gegevens van het onderzoek op in het medisch dossier van jouw kat. Bij plotselinge ziekte van jouw huisdier is de (spoed)dierenarts direct op de hoogte van de medische geschiedenis.
Daarnaast kunnen we de gezondheid van jouw huisdier over de tijd goed bijhouden.
Wat kost klinisch onderzoek bij uw kat?
De kosten van een klinisch onderzoek zijn vergelijkbaar met die van een regulier consult.