Net een pup?

Onze dierenartsen wijzen je de weg met een gratis Puppy Wijzer. Ga naar: onze Puppy Wijzer

De sterilisatie van jouw konijn

Laat je konijn steriliseren. Zo voorkom je baarmoedertumoren en -ontstekingen bij oudere konijnen en ongewenste nestjes.

Wat houdt een sterilisatie bij een konijn in?

Wist jij dat we de termen steriliseren en castreren door elkaar gebruiken? Vrouwelijke dieren kunnen ook gecastreerd worden. Tijdens zo’n ingreep nemen we de baarmoeder en eierstokken weg. Bij een sterilisatie worden enkel de eileiders onderbroken. 

Om verwarring te voorkomen spreken we in de rest van de tekst over een ‘sterilisatie’ terwijl de correcte medische term eigenlijk ‘castratie’ is.

Waarom je konijn laten steriliseren?

Je vermijdt ongewenste nestjes. Wist je dat een konijn (afhankelijk van het ras) zich vanaf ongeveer 3 maanden al kan voortplanten en dat de voedsters een geïnduceerde ovulatie hebben zoals katten? Dat betekent dat de eisprong gebeurt naar aanleiding van het dekken en het dus vrijwel altijd prijs is. Dit geeft de mogelijkheid  tot 3-7 nestjes per jaar met telkens 3-8 jongen. Dit leidt snel tot een groot aantal kleintjes per jaar.

Verder voorkomt een sterilisatie van je konijn baarmoedercystes, -ontstekingen en -tumoren. Is je konijn sloom of eet hij niet goed? Uit onderzoek is gebleken dat zestig procent van de vrouwelijke konijnen ouder dan twee jaar een baarmoedertumor ontwikkelt (Harcourt-Brown, F.). Een konijn met een baarmoederontsteking of -tumor moet sowieso gesteriliseerd worden.

Tot slot voorkomt een sterilisatie dominant en agressief gedrag bij je konijn.

Vrouwtje of mannetje konijn laten steriliseren of castreren?

Heb je twee konijnen, een mannetje en een vrouwtje, en wil je geen nestje? Dan is het niet nodig om beide konijnen te laten steriliseren en castreren. Het is aan de eigenaar om deze keuze te maken maar het is dan verstandig om het (de) vrouwtje(s) alleen te laten steriliseren. Zo verminder je meteen ook de kans op baarmoederontstekingen of -kanker. Anderzijds heeft voor de rammelaar een castratie als voordeel dat ze mogelijks minder agressief zullen zijn. 

Hoe gebeurt een sterilisatie bij een konijn?

Tijdens een sterilisatie worden de eierstokken en baarmoeder permanent operatief verwijderd. Er wordt onder verdoving een snede gemaakt om de eierstokken en baarmoeder te verwijderen. De huid van de buik wordt onderhuids gehecht met verteerbare hechtingen. Je kan je konijn eventueel een medische romper aandoen om de wonde te beschermen. Na de operatie krijgt je konijn de nodige medicatie en pijnstilling.

Wanneer je konijn laten steriliseren?

Sommige rassen zijn al geslachtsrijp vanaf 3 maanden maar bij hele jonge dieren kan het zijn dat er een hoger narcose risico is, omdat het lichaam nog niet volledig ontwikkeld is. Laat je daarom adviseren door je dierenarts en houd ondertussen voedsters en rammen apart.

Hoe je konijn voorbereiden op de sterilisatie?

In tegenstelling tot honden en katten mag een konijn niet nuchter zijn voor een operatie. De reden hiervoor is dat dit minder darmproblemen geeft tijdens de narcose. Bij honden en katten moet dit wel gedaan worden, gezien zij kunnen braken tijdens de narcose. Voedsel kan hierdoor in de longen terecht komen, dat voor verdere complicaties zal zorgen. Konijnen hebben geen probleem met braken tijdens de narcose, doordat zij anatomisch niet kunnen braken. 

Voor je konijn onder narcose wordt gebracht, wordt hij zorgvuldig onderzocht.

Nazorg bij de sterilisatie van je konijn

Het is belangrijk dat je konijn de dag van de operatie eet en ontlast na de ingreep. Als hij niet zelfstandig eet dan is het verstandig om hem wat dwangvoeding te geven. Je kan deze speciale voeding bij je dierenarts verkrijgen. Hij/zij kan je ook toelichten hoe je deze het beste kunt toedienen.

Zorg dat hij in een schoon hok met voldoende drinken en eten thuiskomt. Leg er een handdoek in plaats van zaagsel of stro in. Dit voorkomt zoveel mogelijk infectie van de wonden. Eventueel kan men van de dierenarts een aangepast rompertje meekrijgen om de wonde te beschermen. Het is ook zeer belangrijk dat ze warm gehouden wordt. Buitenkonijnen kan men best binnen houden voor een tijdje om onderkoeling te vermijden.

Controleer de wonde af en toe of deze geen roodheid en pus vertoont. Wanneer je dit ziet of twijfelt, raadpleeg de dierenarts. Indien er hechtingen zijn in de huid, moet men zeker na 10 dagen naar de dierenarts om deze te laten verwijderen.

Hou je konijn de eerste dagen na de castratie goed in de gaten. Normaal gezien zijn de meeste konijnen een dag na de operatie weer de oude. Ze kunnen door de verminderde hormoonproductie wel wat rustiger zijn dan voorheen. Twijfel je? Neem dan contact op met een AniCura-dierenarts.

Wat kost een sterilisatie van een konijn?

De kosten voor het laten steriliseren van je konijn hangen af van het verblijf, de verzorging, de operatietijd, de narcose en de medicatiekosten. Contacteer een AniCura-dierenarts voor meer informatie en advies.

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.