Net een pup?

Onze dierenartsen wijzen je de weg met een gratis Puppy Wijzer. Ga naar: onze Puppy Wijzer

De gezondheid van je vogel is belangrijk. Maar je kunt nu eenmaal niet alles zelf zien en behandelen. Het advies van de dierenarts is om je vogel elk jaar te laten controleren op zijn of haar gezondheid.

Vogelsoorten bij de dierenarts

De meest voorkomende vogelsoorten die we in de dierenartsenpraktijk tegenkomen en dus als huisdier worden gehouden zijn:

  • Papegaaiachtigen - onder andere ara’s, amazonepapegaaien, lori’s, parkieten, kaketoes.
  • Hoenderachtigen - onder andere kippen, kwartels, parelhoenders, fazanten.
  • Zangvogels - onder andere vinken, kanaries, mussen, lijsters, nachtegalen, duiven.
  • Roofvogels

Onderzoek bij vogels

De meeste vogels zijn prooidieren. Ze laten het pas laat zien als ze ziek zijn. Vaak zijn ze er dan al ernstig aan toe. Bij een jaarlijkse controle kijken we je dier na en wegen we de vogel. De dierenarts kijkt hoe gezond het dier is.

Ontlastingonderzoek

Daarnaast onderzoekt de dierenarts de ontlasting om te controleren of er darmparasieten zijn. Ook ziet de dierenarts of de bacteriën in de darm in balans zijn.

Bloedonderzoek

Soms is een bloedonderzoek nodig om te kijken of de vogel besmettelijke ziektes bij zich draagt. Hoeveel bloed er nodig is, hangt af van het soort vogel en het type onderzoek. Voor het testen op besmettelijke ziekten hebben we vaak maar één druppel bloed nodig.

Voeding voor je vogel

Heeft je vogel opeens een andere ontlasting? Heeft hij of zij een slechte rui? Of is de conditie van de veren veranderd? Het kan te maken hebben met de voeding die je aan je vogel geeft.

De juiste voeding is belangrijk voor een gezonde vogel. Je vogel kan namelijk bacteriën, virussen of schimmels krijgen van verkeerde voeding.

Was dit artikel nuttig voor je?

Duid aan wat bij je past of typ het zelf. We appreciëren je feedback enorm.

Dank je!

Wij waarderen het heel erg

Neem contact op met een dierenarts

Laten we het hebben over gebitsverzorging

Veel eigenaren van gezelschapsdieren geloven dat de tanden van hun vriend(in) gezond zijn, terwijl dit vaak niet het geval is. Wist je dat 80% van de volwassen honden en katten last heeft van gebitsproblemen? Het kan lastig zijn om dit te herkennen. Wij helpen je graag om jouw hond een gezondere glimlach te geven.

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.