Zaventem, 23 juli 2024 - AniCura wil katteneigenaars waarschuwen voor enkele gevallen van kattenziekte (parvovirus) die onlangs zijn vastgesteld in hun klinieken. Na eerdere meldingen in Nederland zijn nu ook de eerste twee gevallen in België bevestigd. Het is al jaren geleden dat deze ziekte zich in ons land voordeed, en AniCura roept op tot waakzaamheid en preventie door middel van vaccinatie.
Sufheid, verminderde eetlust en koorts
Katten worden meestal besmet via ontlasting van besmette dieren en de eerste symptomen verschijnen twee tot tien dagen na besmetting. “De symptomen variëren van diarree en braken tot ernstigere complicaties zoals oogontstekingen, longontstekingen en andere infecties, doordat het virus de witte bloedcellen onderdrukt”, legt Florizoone uit. “De dieren zijn vaak suf, eten niet meer en hebben koorts. Dit kan ook bij andere infecties voorkomen, waardoor we in eerste instantie niet op kattenziekte testten. Nu zullen we extra waakzaam zijn, omdat er wellicht nog gevallen volgen.”
Geen reden tot paniek, wel tot actie
Er is geen behandeling voor kattenziekte en de ziekte is in de helft van de gevallen fataal. Ondanks symptoombestrijding, zoals het verlagen van koorts, blijft het sterftepercentage op 50 procent, klinkt het bij AniCura. “Echter, als de kat de eerste 3 à 4 dagen overleeft, is de kans groot dat ze erdoor komt en levenslange immuniteit ontwikkelt”, laat het Dierenartsencentrum nog weten.
Florizoone roept dan ook op om uw geliefde kat te laten vaccineren. “Het is van groot belang dat kattenbezitters hun huisdieren laten inenten. Gevaccineerde dieren zijn goed beschermd en zijn ook geen drager van het virus, waardoor ze het niet verder kunnen verspreiden”, zegt de dierenarts. “Bij twijfel of de vaccinatie van je kat in orde is, raden we baasjes aan naar hun dierenarts te gaan voor een inenting. Een week later is hun kat volledig beschermd.”