Vitamine C bij een cavia 

Cavia’s missen een enzym waardoor ze geen vitamine C aanmaken. Door de verkeerde voeding kan je cavia een tekort aan vitamine C krijgen. Daarom geef je jouw cavia best elke dag vitamine C. Lees ook ons artikel over voedingstips voor je cavia. 

Vitamine C is van levensbelang 

Met Vitamine C maakt het lichaam van je cavia bindweefsel of collageen aan. Dat bindweefsel is belangrijk voor de tanden, spieren, pezen en kraakbeen van je cavia. Een cavia met een tekort aan vitamine C, maakt te weinig collageen aan. Daar lijden de gewrichten, pezen en spieren van je cavia onder. 

Symptomen van tekort vitamine C 

De symptomen van een tekort aan vitamine C bij je cavia zijn: 

  • kromme pootjes 
  • dikke gewrichten 
  • slappe rug 
  • gebitsproblemen 
  • botbreuken 
  • slechte vacht 
  • haarverlies  
  • manken 

Herken je een of meerdere symptomen bij je cavia? Ga dan langs bij je dierenarts. 

Gebitsproblemen door tekort vitamine C 

De kiezen van een cavia met een tekort aan vitamine C glijden langs elkaar. Zo kunnen de kiezen over elkaar groeien. Ook kunnen er haken en punten in de wang of tong van je cavia prikken. Het zou ook kunnen dat je cavia niet meer kan kauwen omdat zijn tong vastzit of zijn kiezen loszitten. Als gevolg zal je cavia vermageren en diarree krijgen. 

Lees ook ons artikel over het herkennen van gebitsproblemen bij je cavia. 

Wanneer heeft een cavia extra vitamine C nodig? 

Zwangere cavia’s hebben extra veel vitamine C nodig. Ook cavia’s die herstellende zijn, kunnen een boost gebruiken. Vraag je dierenarts naar de correcte hoeveelheid vitamine C voor jouw cavia. 

In welke voeding zit voldoende vitamine C? 

In het meeste voer voor cavia’s is vitamine C toegevoegd. Door licht, vocht of warmte kan de hoeveelheid vitamine in het voer snel afnemen. Kies altijd voor lichtdichte zakken en haal geen voer uit schepbakken. Vraag je dierenarts om advies. 

Vers fruit en groenten vormen een ideale bron van vitamine C. In een rode paprika zit per honderd gram ongeveer drie keer zoveel vitamine C als in een sinaasappel. Ook in witlof, broccoli, spruitjes en vers gras zit veel vitamine C. 

Lees ook ons artikel over wat eet een cavia en de verzorging van een cavia. 

Denk je dat je cavia een tekort aan vitamine C heeft? Neem gerust contact met op met een AniCura-dierenarts. We helpen je graag verder.

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.