Help je kat de winter door te komen

De winter kan zwaar zijn voor ons mensen, maar we mogen niet vergeten dat ook dieren het moeilijk kunnen hebben.

Temperaturen beneden het vriespunt en veel sneeuw hebben tot gevolg dat je kat meer tijd binnen moet doorbrengen. Dat ze een vacht heeft, wil nog niet zeggen dat ze goed tegen lage temperaturen kan. 

Katten die gewend zijn aan een actief leven buitenshuis raken eerder gefrustreerd als ze hun energie en ondernemingsdrang niet kwijt kunnen. Het mogelijke gevolg? Ongewenst gedrag, zoals meubelen kapot maken, hun territorium afbakenen met urine of te veel eten. Veel dieren komen in de loop van de winter aan, en sommige hebben last van verstopping omdat ze niet genoeg vezels binnenkrijgen. Katten eten ook gras om hun vertering te regelen, maar 's winters is dat soms moeilijker te vinden. 

Hoe kan ik mijn huisdier helpen? 

Kattengras voorschotelen is verstandig, want dat bevordert de spijsvertering. Verder kunnen activeringsspeelgoed, een krabpaal en een klimrek nuttig zijn om je kat tijdens de donkere periode in vorm te houden. Sommige katten die tijdens het warme seizoen naar buiten gaan voor hun ontlasting, blijven daarvoor liever binnen als het koud is. Daarom is het een goed idee binnen een kattenbak te plaatsen. Denk er wel aan om die regelmatig schoon te maken. 

Houd er rekening mee dat je huisdier minder energie verbruikt als het minder actief is. Kies daarom bij voorkeur een geschikte soort voeding met minder calorieën en voldoende vezels. Vraag de dierenarts wat hij/zij aanbeveelt en zet je kat bij voorkeur één of twee keer in de loop van het seizoen op de weegschaal om te kijken hoe zwaar ze is. Regel de voeding naargelang het resultaat, en geef je kat liever meerdere kleine porties dan één grote portie. Vergeet niet dat je kat van nature jaagt, eet, slaapt, dan weer jaagt, eet enz. Ze heeft dus geen grote bak vol eten nodig! 

Katten die overdag buiten zijn, moeten de kans krijgen om binnen te komen als het koud is. Installeer een kattenluikje, of laat je kat alleen naar buiten gaan als je thuis bent en haar weer binnen kunt laten. Maak eventueel een geschikt 'nest' in een schuur, een doos of iets dergelijks, waar het droog en zacht is. Zo vindt je kat makkelijk beschutting tegen de kou en de wind. Als er veel vochtige sneeuw is, kan die gemakkelijk in de vacht blijven zitten en grote klitten veroorzaken. In het ergste geval kunnen die ervoor zorgen dat je kat zich niet vrij kan bewegen. Als je ziet dat je kat hiermee problemen heeft, kan het een goed idee zijn haar binnen te houden als de omstandigheden buiten dat vragen. 

Neem contact op met een dierenarts

Was dit artikel nuttig voor je?

Duid aan wat bij je past of typ het zelf. We appreciëren je feedback enorm.

Dank je!

Wij waarderen het heel erg

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.