Net een pup?

Onze dierenartsen wijzen je de weg met een gratis Puppy Wijzer. Ga naar: onze Puppy Wijzer

Bevalling hond

Een zwangere hond gaat op zoek naar een rustige en warme plek om te bevallen. De ideale temperatuur is tussen de 24 en 27 graden. Koop enkele weken op voorhand een werpkist waarin je hond languit kan liggen. Zorg voor voldoende ruimte voor de puppy’s. Een werpkist heeft een rand waar je hond makkelijk over kan stappen, maar de puppy’s niet.

Je hond kan tijdens de bevalling nog beslissen dat een andere plek meer geschikt is. Probeer haar niet op andere gedachten te brengen om stress te vermijden.

Een bevalling bestaat uit drie fases.

Voorbereidingsfase

Vlak voor de bevalling kan je een aantal symptomen bij je hond herkennen:

  • minder eetlust
  • braken
  • graven
  • overmatig urineren en ontlasten
  • likken
  • hijgen 
  • rusteloosheid

Je hond heeft vaak al enkele dagen voor de bevalling gezwollen of lekkende melkklieren. Via de temperatuur van je hond kan je het tijdstip van de bevalling beter inschatten. Vanaf de 55ste dag kan je twee tot drie keer per dag op hetzelfde tijdstip de temperatuur van je hond nemen. Lees ons artikel over koorts bij honden voor meer informatie.

Slijmprop hond

Soms kunt u wat slijmerige uitvloeiing uit de vagina zien, de bevalling kan dan nog één of twee dagen op zich laten wachten.

Merk je groene of bloederig uitvloeiing bij je hond? Likt je hond zich regelmatig schoon? Dan is de bevalling begonnen. Groene uitvloeiing betekent dat een placenta is losgekomen. Wanneer de bevalling twee tot drie uur na de groene uitvloeiing nog niet is gestart, moet je contact opnemen met je dierenarts.

Breng de temperatuur in de werpkist naar 32 graden zodat de pasgeboren puppy’s niet onderkoeld raken. Wanneer de puppy’s ouder worden kan de temperatuur langzaam weer naar beneden. Zorg dat je hond altijd schoon drinkwater heeft.

Ontsluitingsfase

Onthoud wanneer je hond is beginnen persen en wanneer de puppy’s geboren werden. Zo kan je dierenarts snel ingrijpen bij eventuele problemen. De ontsluitingsfase kan zes tot twaalf uur duren. Je kan deze fase herkennen aan:

  • dikke en witte uitvloeiing
  • braken
  • graven
  • likken
  • hijgen 
  • rusteloosheid

Uitdrijvingsfase 

Tijdens de uitdrijvingsfase krijgt je hond persweeën. Vaak ademen honden in deze fase sneller en drinken ze meer. De geboorte van de eerste puppy duurt het langst. Wanneer de vruchtblaas of de puppy te zien is, mag je hond maximaal een uur persen.

Een hond die voor de eerste keer bevalt, kan schrikken van de bewegingen en geluiden van een puppy. Leg de eerste puppy dan apart in een warme omgeving. Na de geboorte van de tweede puppy worden de meeste honden rustiger. Leg de eerste puppy zo snel mogelijk weer bij je hond.

De puppy’s kunnen in de vliezen geboren worden. Je hond likt haar puppy schoon. Daarna zal ze de navelstreng doorbijten. Let op dat je hond niet te dicht bij de buik van de puppy bijt. 

Je kan als baasje ook zelf de vliezen verwijderen. Bind de navelstreng twee tot drie centimeter voor de buik van de puppy af met flosdraad. Knip de navelstreng door aan de kant van de placenta.

Tussen de geboorte van de puppy’s zit gemiddeld 45 minuten als je hond continu aan het persen is. Rust je hond tussenin? Dan kan er een uur tot twee uur tussen elke puppy zitten. Sommige honden vallen zelfs in slaap tussen de eerste en tweede groep puppy’s. Als je hond langere tijd aan het persen is zonder resultaat kan er iets mis zijn.

De placenta’s worden door een hond vaak opgegeten. Laat je hond niet meer dan vijf placenta’s eten. Anders kan ze diarree krijgen. Er moeten evenveel placenta’s als pups geboren worden. Achtergebleven placenta’s kunnen voor ernstige problemen zorgen.

Als de bevalling van je hond misgaat

Het is belangrijk om contact op te nemen met je dierenarts wanneer:

  • de bevalling te lang duurt.
  • je hond voor een lange tijd aan het persen is zonder resultaat.
  • er nog puppy’s in de baarmoeder zitten, maar je hond al twee uur niet meer heeft geperst.
  • je hond rustig of net paniekerig wordt.
  • je te weinig placenta’s telt.
  • er stinkende uitvloeiing of grote hoeveelheden bloed uit de vagina van je hond komen.
  • je hond de puppy’s niet wil accepteren.

Een keizersnede kan soms een oplossing bieden.

Na de bevalling van je hond

Je hond is na de bevalling moe en slaapt veel. Geef je hond eten in de werpkist. De ontlasting van je hond kan de dagen na de bevalling wat platter zijn door het eten van de placenta’s. Haar eetlust moet in de dagen na de bevalling weer normaal worden.

De uitvloeiing kleurt groen en daarna rood na de bevalling. Na acht tot veertien dagen wordt de kleur van de uitvloeiing lichter, doorzichtig en slijmerig. Drie weken na de bevalling moet de uitvloeiing gestopt zijn. 

Controleer de melkklieren van je hond. Ze horen soepel te zijn. Pijnlijke melklieren wijzen op een melkklierontsteking. Neem dan contact op met je dierenarts. 

Denk eraan om het teefje na de bevalling aangepaste voeding te geven.

Lees hier meer informatie over het verzorgen van pasgeboren puppy’s

Lees hier meer over een puppyconsult.

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.