Wat is ectropion bij een hond?

De oogleden van een hond met ectropion krullen naar buiten of hangen naar beneden. Omdat het onderste ooglid het oogvocht niet kan tegenhouden, krijgt je hond last van tranende ogen. Stof en vuil stapelen zich op in het ooglid van je hond. Je hond krijgt zo sneller last van een oog- of hoornvliesontsteking.

Het ooglid van je hond kan ook naar binnen krullen. Deze aandoening heet entropion. Lees hier meer over entropion bij honden en katten.

Wat zijn de symptomen van ectropion bij een hond?

Symptomen van ectropion bij een hond zijn:

  • naar buiten gekruld onderste ooglid
  • naar beneden gezakt onderste ooglid
  • tranende ogen
  • traanstrepen
  • roodheid
  • zwelling

Neem bij een of meer van deze symptomen altijd contact op met je dierenarts.

Oorzaken van ectropion bij een hond

Ectropion is bijna altijd erfelijk. Vooral bij honden met veel vel zoals bloedhonden, clumber spaniëls, Sint-Bernards en Duitse dogs komt de aandoening vaker voor. Maar ook bij labrador retrievers of golden retrievers komt ectropion voor.

Ectropion kan ook veroorzaakt worden door een ernstig litteken aan het ooglid. Ook bij een niet goed uitgevoerde oogoperatie kan de ooglidrand naar buiten zakken.

Waarom zou je ectropion bij je hond laten behandelen?

Om blijvende schade aan de ogen van je hond te voorkomen, ga je best langs bij je dierenarts.

Ectropion hond: de diagnose

Ectropion wordt vastgesteld door je dierenarts tijdens een consultatie met een oogonderzoek. Je dierenarts kijkt ook na of het bind- of hoornvlies ontstoken is.

Ectropion hond: de behandeling

Een vette oogzalf kan het oog van een hond met een lichte vorm van ectropion beschermen. Maar in de meeste gevallen moeten de oogleden van een hond met ectropion operatief in de juiste richting worden gezet.

De kosten van een oogoperatie hangen af van het gewicht van je hond en de ernst van de aandoening. Meestal heeft je hond ook een beschermende oogzalf nodig. Vraag je dierenarts naar de kosten voor de behandeling van je hond.

Heb je nog vragen of wil je een afspraak maken? Neem gerust contact op met een AniCura-dierenarts.

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.