Vanaf de leeftijd van 8 jaar worden honden doorgaans beschouwd als senioren, terwijl katten deze status bereiken rond de leeftijd van 10 jaar. Hoewel dit misschien niet oud klinkt, betekent dit wel dat huisdieren gemiddeld rond deze leeftijd een nieuwe levensfase ingaan.

Het is belangrijk om te herkennen wanneer je huisdier de overgang naar zijn seniorjaren maakt. Net als mensen doorlopen huisdieren verschillende levensfasen, elk met specifieke behoeften en kenmerken. Dus, wanneer kun je zeggen dat je huisdier een senior is en hoe herken je dat?

De leeftijd van een senior

Meestal worden huisdieren beschouwd als senioren wanneer ze ongeveer twee derde van hun levensverwachting hebben bereikt. Voor grote honden geldt dit vanaf ongeveer 8 jaar, maar de seniorleeftijd kan variëren afhankelijk van grootte en ras. Kleine hondenrassen worden pas rond 12 jaar als senior beschouwd. Bij katten is dit rond de 10 jaar. In onderstaande tabel zie je de volwassen- en seniorleeftijd per dier en grootte:

Dier 

Volwassen

Senior

Kat

7 jaar

10 jaar

Kleine hond

8 jaar 

12 jaar 

Medium hond

6 jaar

10 jaar 

Grote hond

5 jaar

8 jaar 

Tekenen van de seniorfase

Er zijn diverse signalen die aanduiden dat je huisdier de seniorfase nadert, vooral fysieke veranderingen vallen op:

  • Grijze haren
  • Afname van spiermassa
  • Verminderd gehoor en zicht
  • Minder actief en meer slapen

Aandoeningen bij senioren

Vaak wordt gedacht dat ouderdomsverschijnselen normaal zijn, maar niet alles hoort er zomaar bij. Senior huisdieren hebben een verhoogd risico op gezondheidsproblemen, daarom is waakzaamheid geboden. Stijfheid en verminderde activiteit kunnen wijzen op gewrichtsslijtage (artrose), terwijl verminderde eetlust een indicatie kan zijn van gebitsproblemen. Andere mogelijke symptomen van pijn en ongemak zijn:

  • Prikkelbaarheid
  • Veranderde eetlust
  • Te veel of te weinig drinken
  • Incontinentie
  • Andere gedragsveranderingen

In geval van deze symptomen is het raadzaam om jouw seniorhuisdier door de dierenarts te laten onderzoeken voor advies en mogelijke behandeling. Vroegtijdige detectie van gezondheidsproblemen en regelmatige controles kunnen bijdragen aan een langer, gezonder en gelukkiger leven voor je huisdier. Aanpassingen in dieet en lichaamsbeweging kunnen worden aanbevolen om tegemoet te komen aan de veranderende behoeften van oudere huisdieren.

Het begrijpen van de seniorfase van je huisdier en het herkennen van bijbehorende tekenen zijn cruciale stappen om ervoor te zorgen dat ze de best mogelijke zorg krijgen naarmate ze ouder worden. Met de juiste aandacht, liefde en medische zorg kun je jouw trouwe metgezel helpen om comfortabel en gelukkig te blijven gedurende zijn seniorjaren.

Misvattingen over senior huisdieren:

  • 'Slechte adem is normaal'

Hoewel het niet altijd zichtbaar is, is een slechte adem een teken van gebitsproblemen. Door regelmatig het gebit van je huisdier te controleren en reinigen kan je ernstige gebitsproblemen voorkomen.

  • 'Hij wordt een beetje strammer - stijfheid is normaal'

Artrose is een aandoening die veel voorkomt bij senior huisdieren. Om de pijn te verlichten, de slijtage te remmen en je dier een betere levenskwaliteit te geven, kan een behandelplan voor deze zogenaamde slijtage opgesteld worden.

  • 'Oudere dieren hebben geen beweging meer nodig'

Ook senior huisdieren hebben nog steeds lichaamsbeweging nodig om hun spieren en gewrichten gezond te houden. Je dier heeft misschien minder energie, maar aangepaste beweging blijft belangrijk om stijfheid te verminderen en de gezondheid te ondersteunen.

  • 'Een oude hond kun je niet meer trainen'

Het trainingsvermogen van je dier wordt niet per se bepaald door de leeftijd. Je senior kan nog nieuwe dingen leren, al zal hij misschien meer tijd en geduld nodig hebben om nieuwe commando’s te begrijpen.

Hoe je jouw senior huisdier kunt helpen

De overgang naar de seniorfase vraagt om aanpassingen in het leven van je huisdier. Hier zijn enkele tips om je seniorhond of -kat te helpen:

Tips voor jouw senior hond:

  • Aangepast dieet: oudere honden hebben mogelijks andere voedingsbehoeften dan jongere honden. Daarom overweeg je best voeding dat speciaal is samengesteld voor senior honden. Dit bevat ingrediënten die de gezondheid van gewrichten, spijsvertering en het immuunsysteem ondersteunen.
  • Regelmatige lichaamsbeweging: de intensiteit en duur van de wandelingen moeten aangepast worden op basis van de fysieke conditie van je hond. Je hond mag dan niet zo actief meer zijn als vroeger, regelmatige lichaamsbeweging blijft essentieel voor zijn gezondheid.
  • Gewrichtsondersteuning: omdat oudere honden last kunnen hebben van gewrichtsproblemen, zorg je best voor een comfortabele slaapplaats en voedingssupplementen die de gewrichtsgezondheid ondersteunen, zoals glucosamine en chrondroïtine.
  • Regelmatige dierenartsbezoeken: oudere honden hebben mogelijks vaker gezondheidscontroles nodig om potentiële problemen vroegtijdig op te sporen. Bespreek eventuele veranderingen in het gedrag of de gezondheid van je hond met je dierenarts.

Tips voor jouw senior kat:

  • Dieet en voldoende drinken: zorg voor een uitgebalanceerd dieet dat geschikt is voor oudere katten en zorg ervoor dat je kat voldoende water drinkt. Als je kat moeite heeft met drinken, overweeg dan nat voer met een hoger vochtgehalte.
  • Comfortabele slaapplek: creëer een comfortabele en warme slaapplek, liefst op een verhoging.
  • Stimuleer beweging: houd je senior kat actief met speelgoed en activeiten die passen bij haar leeftijd. Zorg voor voldoende ruimte om te verkennen, maar vermijd te veel stressvolle situaties.
  • Gezondheidscontroles: regelmatige gezondheidscontroles zijn belangrijk om nierziektes, diabetes en andere aandoeningen vroegtijdig te ontdekken en te behandelen. Oudere katten hebben namelijk meer kans op deze ziektes.
  • Aangepaste omgeving: door gladde oppervakten te vermijden, kan je de omgeving van je kat ‘senior-vriendelijk’ maken. Zorg er ook voor dat ze makkelijk toegang hebben tot eten, drinken en de kattenbak.

Door deze tips toe te passen, kun je de kwaliteit van leven van je oudere hond of kat verbeteren en ervoor zorgen dat ze comfortabel en gelukkig blijven tijdens hun seniorjaren.

Contact a veterinarian

Did this article help you?

Please select what suits your situation or type on your own. We greatly appreciate your feedback.

Thank you!

We really appreciate it

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.