Wat zijn de symptomen van jeuk bij honden?

Jeuk is een symptoom van een huidaandoening of allergische reactie. De huid van je hond ziet er rood of geïrriteerd uit. Hij kan ook last hebben van schilfers.

Wat zijn de oorzaken van jeuk bij je hond?

Jeuk door lintwormen

Een lintworminfectie gebeurt door een vlooieninfectie of door het eten van rauw vlees. Lintwormen haken zich vast in de darm. Ze kunnen kleine stukjes van zichzelf loslaten, die op zich weer een worm worden. Deze stukjes kruipen uit de anus van je hond en kan je ook met het blote oog waarnemen. Dit zorgt voor jeuk aan de anus waardoor je hond over de grond gaat slepen met zijn achterwerk. Heeft je hond hier last van? Contacteer dan je dierenarts voor een ontwormingsmiddel.

Jeuk door een vlooieninfectie

Vlooien zijn kleine beestjes die zich snel vermenigvuldigen in de vacht van je hond. Slechts vijf procent van alle vlooien kan je met het blote oog zien. De andere 95 procent zijn eitjes, larven of poppen.

Je kan een vlooieninfectie vaststellen met een vlooienkam. Daarna kan een AniCura-dierenarts een behandelplan opstarten om de infectie te bestrijden.

Jeuk door allergieën

Sommige honden hebben een vlooienallergie. Behandel je trouwe viervoeter daarom regelmatig met een middel dat vlooien doodt voor ze je hond bijten.

Je hond kan ook overgevoelig zijn voor een eiwit in zijn voeding. Om te controleren of je hond een voedselallergie heeft, wordt hij op een eliminatiedieet gezet.

Krijgt je hond jeuk nadat hij rechtstreeks in aanraking kwam met een vloerkleed of hondenkussen? Dan kan je hond een contactallergie hebben. 

Je hond kan ook gevoelig zijn aan huisstofmijt of pollen. Die erfelijke aanleg voor allergie heet atopie. Atopie ontstaat meestal bij puppy’s.

Jeuk door mijten

Parasieten kunnen zich in de huidlagen van je hond nestelen.

Schilfermijten veroorzaken schilfers op de rug van je hond. De beestjes zijn besmettelijk en kunnen ook bij mensen kleine, jeukende plekjes veroorzaken.

Iedere hond heeft demodexmijten (haarfollikelmijt) in zijn vacht. Bij sommige honden vermenigvuldigen de mijten en veroorzaken ze huidklachten. De aandoening komt vooral voor bij puppy’s. Soms kan dit ook voorkomen bij volwassen honden met een verminderd afweersysteem. 

Schurftmijt zorgt voor ernstige huidklachten en jeuk.

Oormijt zorgt voor oorontsteking, jeuk en schudden van de kop.

Hormonale aandoeningen

Er zijn verschillende hormonale aandoeningen, zoals een traag werkende schildklier, die jeuk bij honden veroorzaken. Dit geldt ook voor bepaalde medicatie.

Waarom zou je jeuk bij je hond (laten) behandelen?

Jeuk is ongemakkelijk en soms zelfs pijnlijk voor je hond. Laat je hond behandelen om ergere huidproblemen te voorkomen. Bovendien is een hond met jeuk vaak besmettelijk.

Jeuk bij je hond verzachten: wat kan je zelf doen?

Wanneer je hond beweegt, krabt hij minder. Borstel de vacht van je hond regelmatig.

Wanneer moet je naar de dierenarts?

Wil je de jeuk van je hond zo snel mogelijk verzachten? Neem dan meteen contact op met je dierenarts. 

Jeuk bij honden: de diagnose

Om een juiste diagnose te bepalen, zal een AniCura-dierenarts je vragen stellen over het eetgedrag en de leefomgeving van je hond. In combinatie met een lichamelijk onderzoek kunnen een aantal aandoeningen uitgesloten worden.

Meestal worden infecties als eerste uitgesloten, omdat ze met het blote oog te zien zijn. Met huidafkrabsels kunnen andere infecties uitgesloten worden.

Door een eliminatiedieet worden voedselallergieën uitgesloten. Daarna wordt er met een bloedtest getest op allergie-antistoffen en/of kan een huidtest gedaan worden.

Jeuk bij honden: de behandeling

De behandeling van jeuk bij je hond hangt af van de oorzaak. Bij het behandelen van een vlooieninfectie bijvoorbeeld moet je je hond laten behandelen en in zijn directe omgeving de vlooieneitjes verwijderen. Voor een voedselallergie is een aangepast dieet nodig.

Heeft je hond atopie? Dan kan de overdreven reactie van zijn immuunsysteem onderdrukt worden met medicijnen. Als een infectie de jeuk bij je hond veroorzaakt, kan er een behandelplan gestart worden om de infectie aan te pakken. Lees ook desensibilisatie hond.

Contact a veterinarian

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.